• 4 nepieciešamās prasmes, lai konkurētu šodienas darba tirgū

    Karjera un bizness
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Attālinātais darbs rada jaunus izaicinājumus un prasa apgūt prasmes, kas neaprobežojas ar unmute pogas atrašanu. Tāpat arī pieaug nepieciešamība pēc specifisku tehnisko prasmju zināšanas, piemēram, uzņēmumiem, kuriem ir jāpārkvalificējas uz e-komerciju. Padomus sniedz personāla vadības eksperte Viktorija Lobanova.

    Pēdējā gada notikumi ievērojami mainījuši gan sadzīvi, gan darba vidi. Pirmie izaicinājumi jau ir pārvarēti –  ir apgūti attālinātā darba principi, iepazītas pirmās nepieciešamības tehnoloģijas un izveidoti jauni darba modeļi. Vienam tās ir ik rīta sapulces, nedēļas video zvani, citam darbu atskaišu tabulas tiešsaistē un vēl citi risinājumi, lai sekotu līdzi darbiem. 

    Arī pirmie klupšanas akmeņi ir aiz muguras un video zvani vai telekonferences nav jāsāk ar tehnisku problēmu risināšanu. Varētu teikt, ka esam uzlauzuši sistēmu un brīnāmies, kādēļ gan vispār iepriekš gājām uz biroju. Skaidrs, ka viss nekad nav tikai balts vai melns.

    Sākoties ārkārtas situācijai, lielai daļai darbinieku nācās ātrā tempā apgūt jaunas zināšanas, kas nepieciešamas, lai nepārtrauktu darbību, bet darbinieku prasmju attīstīšana nākotnei nonāca otrajā plānā. Šobrīd, kad situācija vairs nav nekas jauns, ir laiks padomāt par sevis attīstīšanu, lai turētu līdzi mainīgajai darba videi.

    Personīgās iemaņas jeb soft-skills

    Personīgās iemaņas ir vērtīgas papildu prasmes darbinieka zināšanām un tehniskajām prasmēm, un tās bieži neuztver pārāk nopietni, domājot par sevis pilnveidošanu, jo to skaitā ir spēja veiksmīgi strādāt komandā, risināt konfliktus, sadarboties ar kolēģiem, veidot jaunus kontaktus un gudri pārvaldīt savu laiku.

    Un varētu teikt: “es taču komunicēju katru dienu, man ar to problēmu nav”. Tomēr šobrīd, kad attālinātā darba dēļ komunikācija ir pārgājusi uz zvaniem, video zvaniem un rakstisko komunikāciju, esam pazaudējuši vienu no maņām – telpas jušanu, kas iepriekš palīdzēja veiksmīgāk komunicēt, jo varēja uztvert sarunas biedra neverbālo komunikāciju – ķermeņa valodu, sejas izteiksmes un iegūt vajadzīgo rezultātu no sarunas.

    Zaudējot šo priekšrocību, ir jāapgūst māksla pareizi nodot savu ziņu kolēģim vai klientam.

    Tāpat lielāku lomu kā jebkad mūsu ikdienā ieņem empātija jeb citu situācijas izpratne un spēja uzklausīt bez nosodīšanas. Līdz ar to šis personīgās iemaņas no papildus prasmēm ir kļuvušas par nepieciešamību. 

    Specifisku prasmju apgūšana

    Nekad nav bijis labāks laiks, lai sāktu apgūt jaunas prasmes. Jebkāda sevis attīstīšana – gleznošana, ģitārspēle –  ir apsveicama, tomēr šoreiz īpaši noderīgas būs prasmes, kuras meklēs darba devēji. Daudziem uzņēmumiem ir nācies pārdomāt, kā pārdot produktus un pakalpojumus, lai ierobežotu fizisko kontaktu, un, lai pieņemtu šos biznesa lēmumus, tiek izmantoti dati. Līdz ar to ir nepieciešama liela apjoma datu apstrāde un speciālisti ar šīm prasmēm –  datu zinātnieki, programmētāji, datu analītiķi.

    Viena no šobrīd pieprasītākajām prasmēm ir spēja darboties ar datubāzēm, izmantojot programmēšanas valodu SQL jeb Structured Query Language.

    Ņemot vērā straujo pāriešanu uz e-komerciju, augsti vērtētas būs digitālā mārketinga zināšanas, lai uzlabotu produktu un pakalpojumu pārdošanas rādītājus internetā. Jau pavisam nopietns ieguldījums nākotnē un savās darba spējās būs izpratne par mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģijām un mašīnmācīšanos, kas tuvākajos gados būs arvien svarīgāka joma.

    Šādas prasmes ir nepieciešamas klientu apkalpošanas risinājumu izstrādē, piemēram, attīstot un pilnveidojot čatbotus un citus robotus. Tāpat MI tehnoloģijas tiek izmantotas, lai identificētu klientu, kad tas izmanto attālināto kļūšanu par klientu. Varam teikt, ka šos speciālistus vajag jau tagad, bet nākotnē pieprasījums arvien pieaugs.

    Motivācija, radošums un spēja pielāgoties

    Mums visiem ir nācies pielāgoties esošajai situācijai, tomēr veiksmīga spēja apgūt jaunas lietas, izprast situāciju būs vajadzīga arī turpmāk. Ne mazāk svarīga būs attieksme, ar kādu darbinieks pieņems izmaiņas, un vai spers papildu soli, lai uzlabotu situāciju, nākot klajā ar savām idejām.

    Tās nav vieglas prasmes, kuras apgūt, jo saistās ar uztveres un paradumu maiņu, kā arī domāšanu ārpus ierastās kārtības. Turklāt, mainīgās epidemioloģiskās situācijas dēļ regulāri jāpielāgojas, un klāt nāk ziemas nogurums un saules trūkums. Tomēr nenovērtējama būs spēja sevi sapurināt pat šajos apstākļos un izrādīt iniciatīvu darba vietā.

    Sevis virzīšana uz priekšu

    Mirklī, kad apkārt notiek daudz pārmaiņu, pavisam viegli ir apjukt un justies pārņemtam. Rodas stress un bieži nav skaidrs, kāds tam ir iemesls. Visdrīzāk satraukuma pamats būs apkārtējās situācijas nenoteiktība. Tāpēc īpaši svarīgi ir ieviest sev apkārt kārtību un kontroles sajūtu. Arī bangojošā jūrā kuģim ir vajadzīgs kapteinis.

    Ir lietas, ko ietekmēt nav iespējams, piemēram, noteiktie ierobežojumi, tomēr daudzas lietas ir atkarīgas no mums pašiem. Tāpēc pašmotivācija un sevis vadīšana šobrīd ir ārkārtīgi svarīga, jo lielai daļai darbinieku nav blakus vadītāja, kas varētu pabīdīt pareizajā virzienā.

    Atbildības uzņemšanās par savu karjeras, izglītības un labsajūtas attīstību dos sakārtotību un kontroli pār savu pasauli.

    Nekad nav bijis tik svarīgi uzņemties vadību par savu profesionālo un personīgo attīstību, un redzam, ka to novērtēs gan darba devējs, gan pašam uzlabosies garastāvoklis, pašsajūta un nākotnes karjeras izaugsmes iespējas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē