• Zane Rēvalde: Mācos dzīvē atrast līdzsvaru

    Veselība
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    26. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Personiskais arhīvs
    Zane Rēvalde, Anti-Aging Institute un Veselības centra 4 filiāļu vadītāja, savu dzīvi lielā mērā saista tieši ar darbu, taču ikdienā meklē veidus, kā strādāšanu sabalansēt ar ģimeni, brīvo laiku un apzinātu dzīvošanu.

    Vecums: 36 gadi.

    Veselīgais ieradums: nesauļojas.

    Neveselīgais ieradums: ļoti garšo šampanietis un Proseco.

    Skaistumkopšanas rituāls: katru nedēļu veic vismaz vienu ķermeņa procedūru pēc individuāli sastādīta plāna.

    Ēšanas filozofija: «Esmu pret diētām, bet par sabalansētu, individuāli pielāgotu ēdienkarti.»

    «Jau bērnībā zināju, ka vēlos būt ārste, un paralēli studijām kopš 16 gadu vecuma strādāju Veselības centrā 4. Kad beidzu Medicīnas fakultāti, uzzināju, ka top pavisam jauna mācību programma – veselības aprūpes vadība. Sapratu, ka šī programma ir domāta tieši man.

    Anti-Aging Institute ir mans maģistra darbs.

    Kad to aizstāvēju, tā arī teicu – jūs manā maģistra darbā drīz varēsiet ienākt! Un tā arī notika – šis ir ceturtais gads, kopš darbojas institūts. Mūsu vīzija ir palīdzēt cilvēkiem dzīvot veselīgi, diagnosticējot un atrisinot jau esošas veselības problēmas, kā arī ar ģenētisko testu palīdzību prognozēt slimību riskus nākotnē. Mēs vēlamies arī mainīt ierasto – no darba ar pacientiem pārorientēties uz darbu ar cilvēkiem, kuri vēl nav kļuvuši par pacientiem. Diemžēl mūsu sabiedrība vēl nav sapratusi, ka vajadzētu iet pie ārsta arī veselam un jautāt, kā labu veselību uzturēt pēc iespējas ilgāk, nevis ārstu apmeklēt tikai slimības dēļ.»

    Bez cukura

    Agrāk man likās, ka esmu atkarīga no šokolādes, lai gan man no tās ir alerģija. Sākot strādāt Anti-Aging Institute un runājot ar ārstiem, aizvien vairāk dzirdēju viedokļus par to, cik cukurs ir kaitīgs – tas burtiski nogalina cilvēci! Tādēļ cenšos maksimāli izslēgt cukuru no savas ēdienkartes. Man ļoti garšo ogas un augļi. Vēl man vienmēr gan mašīnā, gan somiņā, gan darbā ir kukurūzas vai rīsu galetes, kuras var uzēst, lai nav jānašķojas ar cepumiem.

    Ēdu divreiz dienā

    Man nekad nav paticis ēst brokastis – es to neuzskatu par svarīgu ēdienreizi. Agrāk bija uzskats, ka cilvēkam dienā nepieciešamas daudzas ēdienreizes ar mazām porcijām, taču tas jau ir novecojis pieņēmums.

    Ārsti, kas pēta ilgmūžību, ir pierādījuši, ka cilvēkam vislabāk ir ēst vienu reizi dienā – sabalansēti, lēnām un kvalitatīvi.

    Es ēdu divas reizes dienā. Man ļoti garšo jūras produkti: zivis, garneles, mīdijas, paretam apēdu kādu steiku, bet vairāk ikdienā lietoju dārzeņus – gan svaigus, gan grilētus, gan krāsnī ceptus. Vienmēr ģimenē jau no mazotnes esam ēduši zaļos salātus – no mammas esmu iemācījusies tos ļoti garšīgi pagatavot. Ja nav laika maltītei, pēc uztura speciālista ieteikuma izsalkumu cenšos slāpēt, apēdot kādu vārītu olu. Pievēršu uzmanību arī tam, lai dienā izdzertu pietiekami daudz ūdens, vadoties pēc formulas – 30 mililitri uz vienu ķermeņa kilogramu. Nedēļas nogalēs mēdzu ģimenes lokā arī apmeklēt kādu restorānu vai pasūtīt ēdienu mājās, tad gan īpaši nedomājot par diētu, bet ļaujot sev ēst to, kas kārojas.

    Labs miegs

    Lai gan pēc dabas esmu pūce un man patīk strādāt naktīs, saprotu, cik tas ir neveselīgi. Negulēšana ietekmē un iedragā mūsu hormonālo sistēmu, tāpēc cenšos iet gulēt laicīgi. Vēlākais līdz plkst. 23.00 mēģinu būt gultā un atļauju sev gulēt 7–8 stundas. Labs, kvalitatīvs miegs, kura laikā nepamosties un no rīta jūties labi izgulējies, cilvēkam ir ļoti svarīgs.

    Dermatologu pārbaudīta kosmētika

    Tā kā strādāju Dermatoloģijas klīnikā, zinu, cik ļoti āda saulē tiek sabojāta, tādēļ ir ļoti svarīgi aizsargāt ādu ar saules aizsargkrēmu. Ķermeni es reizēm saulei parādu, bet seju – nekad!

    Tā nav taisnība, ka tikai iedegusi āda ir skaista – arī bāla āda ir ļoti skaista, jo tā ir vesela.

    Ļoti nožēloju, ka jaunībā gāju uz solāriju, jo radītie bojājumi diemžēl ir neatgriezeniski.

    Ikdienā lietoju kosmētiku, kurai uzticos un kuru praksē ir pārbaudījuši dermatologi. Ļoti patīk spāņu zīmola Mesoestetic kosmētika. No dekoratīvās kosmētikas ikdienā lietoju tikai tonālo krēmu. Man parasti ir līdzi izsmidzināmais micelārais ūdens, ko vairākas reizes dienā uzsmidzinu uz sejas – tas jauki atsvaidzina un arī mitrina ādu.

    Vingroju un reizēm skrienu

    Jau ļoti sen eju privāti vingrot pie fizioterapeita – lai gan jau zinu no galvas, kas un kā jādara, man patīk motivācija un atbalsts, ko sniedz privātie treniņi. Tieši pie fizioterapeita jūtos droši, ka neko nesabojāšu, jo dzīvē ir nācies vilties fitnesa treneros un grupu nodarbībās, kas novedušas pie traumām.

    Man patīk arī skriet, bet tikai tad, ja ārā ir labs laiks – spīd saule un ir patīkama temperatūra. Ja ārā būs draņķīgs laiks, atradīšu iemeslu, kāpēc tajā dienā neskriet. Sportoju un kustos, lai justos un izskatītos labi, bet – godīgi sakot – mani galvenokārt motivē sajūta, kas rodas pēc treniņa.

    Iedvesmo grāmatas

    Es lasu vairākas grāmatas vienlaikus, daru to lēnām, pielāgojot savam garastāvoklim un dzīves notikumiem. Agrāk, ar automašīnu stāvot sastrēgumos, man bija stress, jo gribējās ātrāk nonākt galā, likās, ka bezjēdzīgi patērēju savu laiku. Tagad esmu šo laiku padarījusi jēgpilnu, klausoties audiogrāmatas. Audible ir tik lielisks izgudrojums – tajā bez piepūles vari klausīties vienu grāmatu pēc otras!

    Pēdējā laika labākās grāmatas ir Gabor MateThe Myth of Normal (pieejama angļu valodā) un Ekhart TolleThe Power of Now (šī grāmata ir izdota arī latviski ar nosaukumu Tagadnes spēks). Gabors Matē ir ārsts, un viņa pasaules redzējums ļoti saskan ar manu un Anti-Aging Institute vīziju. Viens ir ģenētika, kas katram ir ielikta šūpulī, bet otrs ir epiģenētika – tas, kā apkārtējā vide var ieslēgt un izslēgt problēmas, kuras ir ieliktas mūsu gēnos. Negatīvais stress ietekmē smadzenes, kas tālāk palaiž mūsu ķermenī noteiktus procesus, kuri var attīstīt ļaundabīgas slimības. Savukārt Ekharta Tolles grāmata stāsta par to, kā mēs visu laiku dzīvojam pagātnē vai nākotnē, kaut gan patiesībā visa dzīve notiek tagad.

    Dzīve tik ātri paiet, ka mums tā ir jādzīvo apzināti.

    Es šo grāmatu noteikti izlasīšu vēl vairākas reizes.

    Vitamīni

    Regulāri kontrolēju D vitamīna līmeni organismā un šo vitamīnu lietoju papildus arī ikdienā. Ik pa laikam ar fotospektrometrijas tehnoloģijas palīdzību noskaidroju savu vitamīnu un mikroelementu līmeni, lai zinātu, kā organismā pietrūkst. Tā pirms vairākiem mēnešiem uzzināju, ka man ir zems cinka līmenis, un tad dzēru cinku, lai tā līmeni atjaunotu.

    Par laimi, mani ļoti reti piemeklē kādi vīrusi, bet nogurums gan ik pa laikam pielavās. Pāris reižu gadā izeju intravenozo vitamīnu kokteiļu kursu. Veicu arī glutationa infūzijas, kas palīdz uzlabot imūnsistēmas darbību un vispārējo pašsajūtu, ātri atjaunot enerģijas līmeni un darba spējas. Pateicoties glutationa spējai saistīt brīvos radikāļus, kuri rada šūnu bojājumus, tiek palēnināts arī novecošanas process un uzlabotas organisma atjaunošanās spējas.

    Slēpošana

    Darbs ir liela daļa manas dzīves un tas, kā es realizēju sevi šajā pasaulē. Man ļoti patīk slēpot, un, ja es varu tikt slēpot vismaz divas nedēļas gadā, jūtos ļoti labi.Ceļojumi ir laiks, kad varu pilnībā un apzināti atslēgties no darbiem – kad tu brauc lejā no kalna, nemaz nevari padomāt par darba lietām, tu esi tikai šajā momentā.Parasti kopā ar ģimeni vai draugiem dodamies uz Alpiem. Vismīļākā vieta man ir Monteroza Itālijā. Šogad ar ģimeni pavadījām divas nedēļas kalnu namiņā un slēpoju 12 dienas no vietas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē