• Vīnogu ķekari uz kājām

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējā laikā arī tu uz saviem apakšstilbiem pamani ko tādu? Skaidro dr. Ints Ūdris – flebologs, asinsvadu ķirurgs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Baltijas Vēnu klīnikas vadošais speciālists, gadā veic ap 500 dažādu veidu vēnu operāciju. Izveidojis un vienīgais Latvijā vēnu operācijās izmanto divu lāzeru metodi – tā dēvēto totālo lāzerablāciju.

    Bumbuļi, ķekari, čemuri, mezgli… Tautā lieto dažādus apzīmējumus, bet būtībā tie visi apzīmē vienu – varikozas virspusējās vēnas. Visbiežāk šādi vēnu veidojumi rodas uz apakšstilbiem zem ceļiem, bet tādi var būt arī cirkšņos un citviet.

    Pastāstīšu, ko tas īsti nozīmē…

    Mūžīgais gravitācijas spēks

    Man patīk asinsvadu sistēmu salīdzināt ar ūdensapgādes sistēmu un kanalizāciju… Artērijas ir kā ūdensvads, kas pievada kājām ar skābekli bagātās asinis un nodrošina audu barošanu un funkciju, savukārt vēnas izlietotās asinis transportē atpakaļ uz sirdi un plaušām, kur tās atkal uzņem skābekli. Artērijas ir tievas, izlocītas, un sirds tajās ar lielu spiedienu un spēcīgu plūsmu pumpē asinis, bet vēnās nav pumpja, tajās asinis plūst lēni, bez spiediena, un, ja ir kaut mazākais šķērslītis, sistēma sāk aizdambēties un rodas problēmas.

    Vienīgais, kas palīdz asinīm pa vēnām tikt uz augšu, ir apakšstilbu muskuļi, kas kustoties vēnas masē, sirds piesūcošā darbība (tā kā vakuums sūc asinis uz augšu) un diafragmālā jeb vēdera elpošana. Bet – te ir vēl kāda nianse… Apmēram ik pēc desmit centimetriem vēnās atrodas vārstuļi, kas palīdz plūst asinīm virzienā uz sirdi un neļauj tām ritēt atpakaļ. Ja vārstuļi sabojājas, gravitācijas spēka ietekmē asinis sāk plūst lejup. Līdz ar to palielinās telpa, kur asinīm palikt, un tas notiek uz asinsvadu diametra rēķina, proti, – vēna sāk izplesties, palielināties, izlocīties. Un tā rodas ķekariņi, ko tu pamani uz kājām.

    Vispār ir divu veidu vēnas – dziļās un virspusējās.

    • Dziļās vēnas mēs ārēji neredzam, bet tās ir galvenās, jo nodrošina apmēram 85 procentu asiņu atplūdi no kājām. Ja dziļās vēnas ir slimas, ārēji var redzēt tūsku, izmaiņas ādā, čūlas, bet ne varikozi jeb mezglus.
    • Virspusējās vēnas ir tās vēnas, ko mēs daļēji redzam zem ādas, un to bojājumi ārēji izpaužas kā vēnu varikoze, tātad – mezgliņi. Ir divas galvenās virspusējās vēnas – garā un īsā jeb stumbra vēna. Ja šajās vēnās vārstuļi nestrādā pareizi, tad šo vēnu zaros paaugstinās venozais asins spiediens un vēnas uzpūšas kā baloni, ko medicīniski sauc par varikozi, bet tautā – par mezgliem un ķekariem. Ja uz kājām redzami mezgli virspusējās vēnās, visbiežāk ir tā, ka tavas dziļās vēnas joprojām ir veselas. Protams, var būt arī kombinēta dziļo un virspusējo vēnu mazspēja, kad ir abu tipu vēnu bojājumi, bet tad tu sūdzētos ne tikai par vēnu ķekariem uz kājām, bet arī par tūsku.

    Lielākoties šī vaina skar sievietes vecumā no 40 līdz 50 gadiem, taču manai jaunākajai pacientei ar vēnu mezgliem bija vien 12 gadu. Protams, ar gadiem varikozo vēnu iespējamība tikai palielinās.

    Vai ārstēt?

    Vēnu problēmas iedala pēc tā dēvētās C skalas, kur ķekariņi atbilst C2 stadijai. Ko ar tiem iesākt, tu domā…

    Virspusējo vēnu venozie bumbuļi paši par sevi nav bīstami, tie nav arī sāpīgi, taču – gaužām nepievilcīgi. Kādreiz šādu mezglu var nedaudz sajust, ja āda ap to ir pārstiepta – tad ir neliela niezēšana, kņudoņa. Tāpēc uz jautājumu – cik ilgi ar ķekariņiem uz kājām var dzīvot – striktas atbildes man nav. Tomēr jāņem vērā, ka ar laiku šajos mezgliņos var attīstīties tromboflobīts – asinis šajā tīklojumā cirkulē sliktāk, sarecē, pievienojas iekaisums, mezgli kļūst sāpīgi, sarkani. Tā notiek, ja mezglu vietu, piemēram, kaut kur atsit. Tiesa, arī tas pats par sevi nav bīstami, taču – nepatīkami gan.

    Daudzi mani kolēģi, iespējams, teiks: «Mezgli uz kājām? Nekas nav jādara, dzīvo tik nost!» Bet – tas ir koks ar diviem galiem, jo agri vai vēlu var rasties problēmas.

    Zobārsts taču tevi aicina saplombēt jau mazu caurumiņu, viņš nesaka: «Ai, tas jau vēl nekas, nāciet pēc trim gadiem, kad caurums jau būs kārtīgs un varēs arī nervu patīrīt!» Ar vēnām ir gluži tāpat – jo savlaicīgāk sāksi ko darīt lietas labā, jo ārstēšana būs saudzīgāka. Nav arī tā – jo mezglaināks ķekars, jo bīstamāk. Situācijas var būt ļoti dažādas, un ne vienmēr vizuālais izskats korelē ar bīstamību. Citreiz pacients atnāk ar vēnām izmērā teju kā durvju kliņķis, bet viņš saka: «Dakter, man nekas netraucē!» Izrādās, sieva likusi atnākt. Izskats viņu neuztrauc, kājas nav smagas – taču arī tādas vēnas, protams, vajag ārstēt.

    Faktiski pie flebologa vai asinsvadu ķirurga noteikti ir jāvēršas tad, ja sāc savas kājas nepatīkami just, jo veselai ķermeņa daļai nav jāsāp. Turklāt atceries, ka vizuāli nevainojama kāja arī jau var būt ar slimām vēnām – šādas kājas izmeklējot sonogrāfiski, reizēm redzu, ka vēnai ir reflukss jeb nepareiza asins attece.

    Ja ir tūska…

    Kā jau teicu, tūska komplektā ar ķekariņiem var būt – un var arī nebūt. Tomēr tūska komplektā ar varikozām vēnām potenciāli var būt bīstama. Paskaidrošu, kāpēc…

    Tūskas brīdī asinsvads ir izstiepts, un tā sieniņas kļūst arvien vājākas, līdz tajās parādās tādi kā mikrocaurumiņi, pa kuriem no vēnas izkļūst asins elementi – eritrocīti, leikocīti…

    Asins šūnas iekļūst telpā, kur vairs nespēj dzīvot, tāpēc sabrūk, aiziet bojā.

    Sabrūkot tās rada audos iekaisumu, jo nosacīti ir svešķermeņi. Sabrūkot eritrocītiem, atbrīvojas hemoglobīns jeb dzelzs, kas izgulsnējas ādā. Tāpēc pie ielaistām vēnu vainu stadijām uz kājām sāk parādīties brūni plankumi, āda pamazām kļūst blīva un cieta. Ielaistās vēnu slimību stadijās, piemēram, ja ir lipodistrofija, āda jau ir cieta kā linolejs. Varikoze jeb mezgliņi šajā situācijā paši par sevi nekur nepazūd, bet vienkārši vairs nespēj izstiept ādu un aiziet pagrīdē. Ja skatos sonogrāfiski, redzu, ka pilns ar varikozām vēnām, bet no ārpuses kāja ir daudzmaz gluda. Tāpēc savām pacientēm saku – ja vēnu ķekariņi bija un nu paši no sevis sāk pazust, nevis priecājies, bet sāc uztraukties.

    Iespējas, kā ārstēt

    Būtībā ķekariņu un arī ielaistāku vēnu vainu stadiju gadījumā tā vienmēr būs operācija, kuras uzdevums – likvidēt nepareizu asiņu plūsmu. Jebkurā gadījumā tā būs invazīva ārstēšana, jo, piemēram, arī skleroterapijas injekcija ir invazīva metode.

    Šobrīd Latvijā joprojām tiek veiktas gan visai veclaicīgas, gan ļoti modernas vēnu operācijas.

    1. Klasiskā vēnu operācija jeb flebektomija

      Tās laikā veic nelielu iegriezumu cirksnī, iegriezumu pie potītes, ievada zondi un izvelk slimo stumbra vēnu visā garumā ārā. Kvalitatīvi izdarīta, šī operācija ir ar labiem rezultātiem, tāpēc, ja kādu apstākļu dēļ nav iespējams veikt endovenozu operāciju, piemēram, ar lāzeru, tad, protams, labāk vajag veikt klasisko operāciju, nekā nedarīt neko un dzīvot ar slimām vēnām. Problēmas rodas gadījumos, ja ķirurgs pieredzes trūkuma vai paviršības dēļ izoperē tikai varikozos, redzamos vēnu mezglus, bet slimo stumbra vēnu – tātad cēloni – ne. Tādos gadījumos pusgada laikā izveidojas recidīvs, problēma atjaunojas, un rodas stāstiņi no sērijas: nevajadzēja operēt, jo tagad ir vēl sliktāk. Vēl viens ar šo operācijas veidu saistītais risks – var būt lielāka asiņošana pēc operācijas, un operācijas laikā ir lielāks risks bojāt ādas jušanas nervu apakšstilbā (tad šī zona kļūst nejutīga vai arī tai var būt nepatīkami pieskarties, un tas ne vienmēr pāriet). Šāda operācija Latvijā pieejama visu valsts slimnīcu ķirurģiskajās nodaļās, gadā tiek veikti daži simti šādu operāciju.
    2. Jaunākās metodes iedalāmas divās daļās – termiskās un netermiskās

     

    • Termiskās ir lāzeroperācija, radiofrekvence, tvaika ablācija un – visjaunākā metode – mikroviļņu ablācija, kas vēl Latvijā nav pieejama. Viena no populārākajām termiskajām metodēm ir endovenozā ablācija – slimo vēnu nevelk ārā, bet no iekšpuses aizkausē ciet, šobrīd vispopulārāk to ir darīt ar lāzeru. Šobrīd esmu izstrādājis jaunu metodi, ko nosaucu par totālo vēnu lāzerablācijuOperējot izmantoju nevis vienu, bet divus lāzerus un aiztaisu ciet visu – gan lielo vēnu, gan visus sānu zarus jeb slimos vēnu posmus. Ja standarta gadījumā pēc lāzera un vēnu zaru izoperēšanas plāksteri būtu jāvalkā 7–10 dienas, bet kompresijas zeķes – mēnesi, tad pēc šīs operācijas plāksteris ir tikai pirmo nakti. Nākamajā dienā uz kājas nav neviena pārsēja, bet kompresijas jāvalkā tikai vienu nedēļu. Tātad – ir daudz īsāks atveseļošanās laiks.
    • Netermiskās – putu skleroterapija un vēnu aizlīmēšana ar līmi.

    Metodes izvēle atkarīga no ārsta zināšanām un pieredzes. Praksē redzu, ka problēmas bieži rodas no tā, ka ārsts nav pratis izvēlēties pareizo metodi un lietojis to metodi, kas viņam ir pieejama. Piemēram, ja nav lāzera, veic skleroterapiju jeb iespricē putas lielajās vēnās.

    Jā, šī metode ir lētāka, bet ir augsts recidīvu risks – proti, vēnu vaina pēc kāda laika var atjaunoties.

    Tāpat, ja procedūra nav veikta pietiekami precīzi, augstās koncentrācijas putas var radīt dziļo vēnu trombozi. Ja vēna ir tuvu ādas virspusei, pa vēnas gaitu var izveidoties brūni pigmentācijas plankumi. Citkārt arī pie citām metodēm recidīvi notiek, ja operācija nav veikta kvalitatīvi. Pats banālākais – ārsts izoperē tikai to, ko redz, tikai redzamos mezgliņus, bet galvenā, slimā, zemādas vēna paliek iekšā. Līdz ar to nepareizas asiņu plūsmas radītais spiediens saglabājas, un sāk parādīties atkal jauni mezgli. Un tie, starp citu, parasti ir sliktāki nekā iepriekšēji.

    Jā, kādreiz pacienti vaicā: kur pēc operācijas asinis atrod jaunu ceļu, kad slimie posmi ir aizvērti? Tad mana atbilde ir: cilvēkam ir daudz citu vēnu – pa artēriju asinis tāpat kā līdz operācijai ceļo lejup, bet pa daudzām vēnām bez aizķeršanās kāpj atkal augšā.

    Ko tu vari darīt savu vēnu labā?

    Lai ķekariņi nerastos!

    • Valkā kompresijas zeķes. Sevišķi, ja ir stāvošs darbs – tās pasargā no pietūkuma, arī no pigmentācijas, jo tā bieži veidojas nevis slimu vēnu, bet tūskas dēļ. Grūtniecības laikā gan zeķes jāvalkā tikai tad, ja ir tūska, citādi ne.
    • Vingrini ikru muskuļus. Kā jau teicu, tie palīdz pumpēt asinis pa vēnām uz augšu. Kā darīt? Izstiep kāju, nostiep un atliec purngalu – atkārto pēc iespējas biežāk. Arī stāvot kājās, pamīšus vari pamīņāties uz pirkstgaliem un pilnas pēdas.
    • Pacel un atpūtini kājas gaisā. Arī tas palīdz asinīm atplūst.
    • Lieto urīndzenošās zāles – tās noderēs mazkustīgiem cilvēkiem gados ar sapampušām kājām, jo, izvadot no organisma šķidrumu, arī tūska kājās mazināsies.
    • Dozē slodzi! Neizvēlies sporta veidu, kurā ir liela pārslodze un izteikti jāsasprindzina vēderprese – piemēram, tenisu, svaru celšanu. Citādi pieaug intraabdominālais jeb vēdera spiediens, kas, līdzīgi kā grūtniecības laikā, saspiež iegurņa vēnas un dzen asinis iekšā kājās.
    • Lieto venozo atteci uzlabojošos jeb flebotropos medikamentus. Tādi ir, piemēram, bezrecepšu medikamenti Detralex, Ginko Fort, Venoruton, Flebodia – tie veidoti uz augu bāzes un satur ginka koka, kastaņu, vīnogu un apelsīnu sēkliņu ekstraktus. Parasti jālieto pa 2 tabletēm dienā vismaz 2 mēnešus. Ir pētījumi, ka Detralex var dzert līdz pat gadam. Ja plāno braukt ekskursijā, zini, ka daudz sēdēsi, sāc lietot zāles vismaz nedēļu iepriekš.
    • Laiku pa laikam izej limfodrenāžas masāžas kursu. Vēnām tas patīk.
    • Izvairies no vakuummasāžas. Kāpēc? Sīkās vēniņas tā tiek uzsūktas vēl lielākas! Man ir bijušas tādas pacientes, kam pēc vakuuma procedūrām visas kājas zilas.
    • Nestreso: zils nenozīmē – slims! Redzamas vēnas zem ādas vēl nenozīmē, ka tās ir slimas – kalsnām, bālā tipa sievietēm ar plānu ādu bieži redzams viss vēnu zīmējums. Tad var likvidēt kādu no vēnām, kas ļoti krīt acīs.

    Dodies pie ārsta, ja:

    • vēna ir izspiedusies uz āru un veido bumbuļus;
    • zirnekļa tīklojums uz kājas palielinās, tas var liecināt par hronisku venozu mazspēju;
    • ir smaguma sajūta un tirpšana kājās;
    • jūti krampjus apakšstilbos naktī;
    • kājām ir dedzināšanas sajūta, nieze, ādas pigmentācijas izmaiņas, ekzēma un nedzīstošas čūlas;
    • līdztekus izmaiņām vēnās tu lieto arī hormonālo kontracepciju.

    Dažas lietas, kas veicina ķekariņu veidošanos…

    1. Iedzimtība. Šādā gadījumā tie var parādīties jau padsmit gadu vecumā. Ja šāda problēma ir vienam no vecākiem – iedzimtības iespēja ir 65 procenti, ja abiem – 95 procenti.
    2. Grūtniecība un dzemdības. Bērniņa gaidīšanas pirmajos trīs mēnešos savu artavu dod hormonālais foniņš, jo hormonālās izmaiņas sievietes organismā paplašina vēnas, bet vēlāk, trešajā trimestrī, mazulis tīri mehāniski nospiež sievietes iegurņa vēnas, un pasliktinās asins attece. Ne vienmēr grūtniecēm ir jāuztraucas – kājas var būt ļoti sapampušas, bet sonogrāfija mēdz rādīt, ka vēnu vārstuļi ir veseli. Tad vajag vienkārši pārdzīvot šo brīdi, un lielākoties dažu mēnešu laikā pēc dzemdībām vēnas saraujas atpakaļ.
    3. Dzīvesveids – ilgstoša stāvēšana, sēdēšana, ilgstošs darbs pie datora, aptaukošanās.

    Vēnu kaitēm ir vairākas stadijas

    • C0 – nav redzamu vai palpējamu (sataustāmu) varikozu vēnu, it kā viss labi, bet patiesībā vēna var būt slima.
    • C1 – retikulāras vēnas, redzami mazie kapilāriņi.
    • C2 – varikozas vēnas, redzami bumbulīši, ķekariņi.
    • C3 – tūska, sapampums.
    • C4 – ādas izmaiņas, brūna pigmentācija, ekzēma, cieta āda. 
    • C5 – uz ādas ir sadzijušas čūlas, ir redzama rēta.
    • C6 – trofisks bojājums ar čūlu.

    Kur un par cik?

    • Klasisko vēnu operāciju par valsts līdzekļiem ar veco metodi – jebkurā slimnīcas ķirurģiskajā nodaļā.
    • Modernās metodes – izmanto tikai privātklīnikās. Konsultēties var privātklīniku ārstu izbraukumos dažādās Latvijas pilsētās (par ārstu izbraukumu grafiku interesējies klīniku reģistratūrās). Izmaksas atkarīgas no konkrētās problēmas un izvēlētās metodes. ŅEM VĒRĀ! Interneta mājaslapās var būt norādītas zemākās cenas, bet realitātē summa par ārstēšanos izrādās lielāka.
    • Baltijas Vēnu klīnika, Rīgā, K. Barona ielā 115, tālr. 25600798. Sīkāka informācija par cenām – www.venas.lv.
    • Dr. Mauriņa Vēnu klīnikaRīgā, Kalnciema ielā 33, tālr. 67374747. Sīkāka informācija par cenām www.venucentrs.lv.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē