• Vairs neesi pusaudze, bet seja vienās pinnēs

    Slimības
    Daiga Laukšteina
    12. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skaidro: Dr. Jekaterina Vedeņina Dermatoloģe, veneroloģe un lāzera tehnoloģiju speciāliste Dr. med. Eduarda Jurševiča estētiskās medicīnas klīnikā. Pati ievēro pilnvērtīgas ādas attīrīšanas, mitrināšanas un saules aizsardzības principus.

    Par acne tarda jeb, vienkāršiem vārdiem runājot, sāpīgiem, iekaisīgiem izsitumiem, kas negaidīti parādās, kad pusaudzes ceļš uz briedumu jau sen noiets, pētījumi vēl turpinās, un to rašanās iemesli tiek meklēti. Bet pa to laiku problēma aktualitāti nezaudē. Turpat puse no dermatologu rūpala ir pacienti ar pieaugušo akni. Turklāt aptuveni 80 procentos gadījumu kaite nolūko tieši sievietes, kurām iekaisīgie mezgliņi komedoni tipiski lokalizējas sejas apakšējā trešdaļā – uz zoda, vaigu apakšgaliem, zem žokļa līnijas…

    Āda var būt gan taukaina, gan normāla.

    Sarkanās pumpiņas ar strutainu galu vai bez var skart arī krūšu daļu un muguru. Parasti līdz 50 gadu vecumam akne nomierinās, bet dažkārt tā mēdz būt arī menopauzes pavadone. Turklāt ģenētika un mūsdienu stress ietekmē aknes gaitu. Bieži vien pirmās pakāpes radiniekiem arī ir akne, un diemžēl šajā gadījumā kaite var būt ilgstošāka un grūtāk ārstējama.

    Ko darīt?

    Pirmais un svarīgākais – savlaicīga un precīza ārstēšana var nomierināt arī vētrainu pieaugušo akni un pasargāt tevi no nepievilcīgām rētām pēc tam. Tāpēc, lūdzu, nelauzi galvu, kas un kā, bet dodies pie speciālista. Vari sākt ar ģimenes ārsta apmeklējumu – viņi mūsdienās arī šajā ziņā ir pietiekami zinoši un nosūtīs uz vajadzīgajām analīzēm, lai izslēgtu virkni iespējamo aknes uzliesmojuma iemeslu. Tie nereti neaprobežojas ar ādas problēmām vien. Izsitumi var būt tikai aisberga redzamā daļa, kam pamatā ir daudz nopietnākas problēmas, piemēram, vairogdziedzera kaites, virsnieru un nieru darbības traucējumi, arī aknu slimības un ginekoloģiskas vainas, piemēram, policistisko olnīcu sindroms.

    Vari uzreiz doties arī pie dermatologa, bet – speciālists tāpat sāks ar izmeklēšanu un nosūtījumu uz analīzēm.

    Tikai atkarībā no to rezultātiem sāksies ārstēšana, kas ietvers gan dzīvesveida un uztura, gan ādas kopšanas korekcijas, gan zāļu lietošanu. Itin biežs scenārijs ir tāds, ka asins analīžu rezultāti ir normas robežās, un tad jārunā par ādas tipu un tauku dziedzeru pārmērīgu jutību pret dzimumhormoniem. Te ārstu visvairāk interesē vīrišķais dzimumhormons testosterons, bet parasti nepieciešama vēl plašāka hormonu diagnostika, jānosaka arī HOMA indekss.

    Dažkārt izteiktu analīžu izmaiņu gadījumā jākonsultējas arī ar citiem speciālistiem, piemēram, endokrinologu vai ginekologu. Retu reizi jālūdz pat psihoterapeita palīdzība, ja problēma pārāk negatīvi ietekmē tavu emocionālo pašsajūtu.

    Kas ir akne?

    Iekaisīga slimība, kas skar ādas matu maisiņus, kuros ir arī tauku dziedzeri. Sabiezējušais ādas virsējais slānis aiztur taukus matu maisiņos, veidojas melni komedoni vai mikrocistas. Matu maisiņā savairojas īpašas baktērijas (pastiprināta anaerobo baktēriju Propionibacterium acnes vairošanās), kas izraisa iekaisumu. Tas ilgi dzīst, var atstāt brūnganus vai sarkanīgus plankumus un rētas.

    Plāniņš, kā ārstēt

    1. ZĀLES PRET IEKAISUMU

    • Atkarībā no aknes stadijas un analīžu rezultātiem izmanto lokālus līdzekļus (recepšu zāles) vai arī sistēmisko iekšķīgo terapiju. Parasti sāk ar pirmo. Jebkurā gadījumā ārstēšanas mērķis ir noņemt pastiprināto keratizāciju jeb tauku dziedzeru pārragošanos, samazināt iekaisumu tauku dziedzerī un baktēriju daudzumu ādā, kas to izraisa.
    • Ārīgi lieto salicilskābi, pienskābi un azelaīnskābi saturošus preparātus. Lielisks līdzeklis ir arī benzoilperoksīds un topisko retinoīdu grupas medikamenti, kas ir numur viens aknes ārstēšanā. Mūsdienās parādījušies arī kombinēti preparāti, piemēram, benzoilperoksīds kopā ar antibiotiku klindamicīnu vai klindamicīna fosfātu; retinoīdi kopā ar pretmikrobu līdzekli. Daudz vieglāk steidzīgajā ikdienā uzklāt uz ādas vienas zāles reizi dienā, kā tas parasti arī jādara.
    • Talkā var nākt arī iekšķīgi lietojami antibakteriāli līdzekļi, kaut gan antibiotikas tiek nozīmētas ar domu nevis iznīcināt baktērijas, bet gan cīnīties pret iekaisumu. Tetraciklīna grupas antibiotikas nelielās devās, bet ilgstoši – divus līdz pat četrus mēnešus – strādā kā pretiekaisuma vielas, kas savalda iekaisumu tauku dziedzeros.
    • Var lietot arī sintētiskos retinoīdus, kam ir pozitīva ietekme uz akni, bet iespējamo blakņu dēļ šos līdzekļus jālieto stingrā ārsta uzraudzībā. Pirms speciālists šos preparātus izraksta, pacients jāizmeklē, jānovērtē viņa aknu radītāji un holesterīna līmenis asinīs. Terapijas laikā var izmainīties aknu testu rādītāji, no kā gan nav jānobīstas, jo, ja cilvēks iepriekš bijis vesels, tas šajā gadījumā ir pārejoši. Var parādīties arī ādas sausums un saasināties depresija.

    2. ATTĪRĪŠANA UN MITRINĀŠANA

    Pārsvarā visi līdzekļi pret akni ir ādu kairinoši, tālab jālieto maigi attīrīšanas līdzekļi divas reizes dienā, nepārmazgājot ādu. Un noteikti vajadzīga mitrināšana. Visiem populārajiem aptieku zīmoliem (Bioderma, La Roche-Posay, Uriage, Eucerin u. c.) ir tāda tipa produkti, ko lieto gan ārstēšanas laikā, gan efekta uzturēšanai pēc terapijas, un tos vari izvēlēties pēc savas patikas.

    Lai gūtu uzlabojumu, galvenais lietot līdzekļus regulāri, tas ir, katru dienu pēc trīs vaļu programmas. Proti, sākumā āda maigi jāattīra, tad jāuzklāj izrakstītais medikaments, kam ar 10–15 minūšu intervālu seko kārtīgs mitrinātājs.

    3. LĀZERI UN GAISMA

    Lāzerprocedūru un gaismas terapijas iespējas vēl tiek pētītas, bet arī tās lieliski nāk talkā, lai mazinātu iekaisumu, ādas taukainību un defektus, ko akne atstāj uz sejas. Ar vienu procedūru gan nepietiks, tas viss darāms paralēli terapijai ar zālēm un ādas kopšanai.

    Atsevišķi der izdalīt fotodinamisko terapiju, kad tauku dziedzeros mītošās baktērijas kapitulēs gaismas un medikamenta kombinācijas priekšā. Vispirms uz ādas uzklāj gaismas jutīgu preparātu, stundu vai divas pagaida, un tad 20 minūtes jāguļ zem sarkano staru lampas. Šai metodei ir labi rezultāti, bet pēc tās nepieciešama vismaz nedēļu gara rehabilitācija. Esi gatava, ka sejas āda pēc fotodinamiskās terapijas izskatīsies kā pēc apdeguma, un tā būs ļoti jutīga pret ultravioleto starojumu.

    Ar vienu lāzerprocedūru vai fotodinamiku gan nepietiks, taču cenas ziņā pirmā ir draudzīgāka – 35 eiro par reizi atšķirībā no 200 eiro par otro.

    4. AIZSARDZĪBA PRET SAULI

    Pastiprināta jutība pret sauli ir jebkuras aknes terapijas gadījumā, tāpēc, lai neveidotos pigmenta plankumi, allaž (īpaši vasarā) der atcerēties par saules aizsarglīdzekļiem ar SPF 30–50. Starp citu, maldīgs ir priekšstats, ka iedegums saulē vai solārijā situāciju uzlabos. Iedeguma aizsegā, piemēram, vasarā, akne būs grūtāk pamanāma, taču rudenī uzziedēs no jauna.

    5. UZTURS

    Piemēram, piens un tā izstrādājumi, kā arī produkti ar augstu glikēmisko indeksu (saldumi, baltmaize) ietekmē tauku dziedzerus, to darbību padarot aktīvāku, intensīvāku. Kaut ko garšīgu drīkst sev atļaut un nedaudz sagrēkot, bet – ar mēru. Jāievēro veselīga, sabalansēta uztura principi, izvairoties no krasām glikozes svārstībām, ātriem ogļhidrātiem, ēdienkartē iekļaujot pilngraudu produktus. Starp citu, diētas kļūdas izraisa aknes saasinājumu 50 procentos gadījumu.

    Biežākās KĻŪDAS, ja ir akne

    • Iekaisīgos izsitumus spaidīt.
    • Patvaļīgi izraudzīties ziedes un gelus.
    • Pārmērīgi lietot dekoratīvo kosmētiku.
    • Pārmazgāt ādu, izmantojot agresīvus kopšanas līdzekļus, kas padara to vēl taukaināku, atūdeņotu un tā pirms ārstēšanas pāris nedēļas jānomierina.
    • Lietot neatbilstošus tīrīšanas līdzekļus.
    • Aizmirst mitrināt ādu.
    • Smēķēt.
    • Pakļaut sevi lielam stresam ikdienā.
    • Dzīvot pastāvīgā miega badā.

    Ar ko vēl jārēķinās?

    Pirmkārt, aknes ārstēšana nav dažu nedēļu jautājums, bet gan aizņems vairākus mēnešus. Daži pacienti ar ārstiem draudzējas gadiem, jo analīžu uzrādīto aknes iemeslu parasti var novērst ātrāk, bet, ja ir ģenētiski iemantota pārmērīga jutība pret dzimumhormoniem, aknes gaita ir viļņveidīga.

    Otrkārt, pēc divu līdz trīs nedēļu ārstēšanās akne var saasināties, bet – nenolaid rokas. Tas ir normāli, jo iekaisums, kas sēž iekšā, beidzot nāk uz āru.

    Vēl kas – terapijas veidi ir piemērojami ļoti individuāli. Zāļu izvēle atkarīga no aknes stadijas, vietas, ādas tipa un izmeklējumu rezultātiem. Lai arī reizēm nav tūlītēju ārstēšanas rezultātu, metožu izvēle ir pietiekami plaša, tāpēc galvenais sadarboties ar ārstu un apbruņoties ar pacietību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē