• Vai vēnu zeķes var pirkt uz savu galvu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Traki, ka pēc darbdienas birojā, pārvelkot ielas apavus, tos vairs nevari aiztaisīt, jo apakšstilbi un potītes pietūkuši. Tāpēc esi nolēmusi iegādāties vēnu zeķes. Rodas jautājums: vai vēnu zeķes var pirkt uz labu laimi? Skaidro ķirurgs flebologs Arnolds Kadišs.

    Noteikti nē! Pirms iegādājies vēnu zeķes, būtu jau skaidri jāzina, kāpēc un vai patiešām tev tās vajag.

    Kompresijas zeķes iedala divās lielās grupās – medicīniskās un profilaktiskās zeķes.

    Profilaktiskās ir 1. klase, bet medicīniskās – no 2. līdz 4. klasei. Profilaktiskās kompresijas zeķes var būt nepieciešamas profesijās, kur daudz jāstāv vai jāsēž, – grāmatvedēm, skolotājām, frizierēm, kasierēm, šoferēm.

    Bet iegaumē – kompresijas zeķes drīksti izvēlēties tikai tad, kad zināms, kāds ir tavu vēnu stāvoklis.

    Diezgan bieži sievietes vēnu zeķes nopērk aptiekā uz dullo, bet, visticamāk, tad nebūs trāpīts desmitniekā. Piemēram, cilvēks uzskata, ka viņam ir veselas kājas un vēnu zeķes nepieciešamas tikai profilaksei, bet patiesībā viņam ir kāju vēnu problēmas, kurām nepieciešama jau cita kompresijas pakāpe un arī citas – medicīniskas – ārstēšanas metodes.

    Vai arī otrādi – domā, ka vēnas ir slimas, bet tā nav! Ja šādā gadījumā lieto vēnu zeķes, it kā sliktāk nebūs, un tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad liekas – kājas ir slimas un tādas tās patiešām ir, taču problēma nav vēnās, bet gan artērijās, un tādā gadījumā vēnu zeķes nēsāt ir stingri aizliegts.

    Tāpēc, ja jūti nogurumu kājās un tās pampst, noteikti dodies pie flebologa, kurš veiks vajadzīgās pārbaudes.

    Turklāt ir arī svarīgi izslēgt citus iemeslus, kāpēc kājas varētu pampt. Visbiežākais kāju pampšanas iemesls patiešām ir vēnas, bet pie vainas varētu būt arī sirds vai nieru problēmas. Kad visas pārbaudes veiktas un zināms arī asinsvadu stāvoklis, var noteikt, kādas zeķes būtu piemērotas.

    Ja pierādīts, ka ir virspusējo vai dziļo vēnu problēma, limfātiska tūska, tad jānēsā medicīniskās kompresijas zeķes, vismaz 2. klases.

    Atšķirība starp virspusējām un dziļajām vēnām ir tāda, ka dziļās vēnas mēs neredzam, taču pa tām atplūst aptuveni 70–80 procenti asiņu.

    Līdz ar to tām ir galvenā nozīme asins attecē. Ja dziļajās vēnās kaut kas nav kārtībā, problēma ir lielāka nekā pie virspusējo vēnu slimībām. Virspusējās vēnas mēs savukārt varam saskatīt zem ādas, un, ja ar tām kaut kas nav kārtībā, problēma izpaudīsies kā vēnu varikoze jeb uzpūtušās, izspīlētas vēnas.

    Ja ir nopietna dziļo vēnu patoloģija, ar 2. klases kompresijas zeķēm var nepietikt – nepieciešamas jau 3. klases zeķes. Tomēr 4. klases zeķes man pašam nav gadījies izrakstīt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē