• Vai tiešām A un E vitamīns saīsina dzīvi?!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    No dakteriem dzirdēts ieteikumu: nevajag aizrauties ar sintētisko vitamīnu lietošanu, īpaši ar tādu, kas satur A un E vitamīnu. Tie varot nevis uzlabot, bet gan pasliktināt veselību, pat saīsināt dzīvi. Skaidrojam, vai tā ir tiesa!

    Antioksidanti – A un E vitamīns – mums ir nepieciešami, taču runa ir par devām. Ar A un E vitamīna papildu lietošanu nevajag pārspīlēt, un visdrošāk ir uzņemt vitamīnus, apēdot tos kopā ar pārtikas produktiem.

    Tad organisms paņem tieši to, kas tam nepieciešams, turklāt vitamīni arī labāk uzsūcas, organisms tos spēj pilnvērtīgāk izmantot.

    A vitamīns visvairāk ir visu dzīvnieku aknās, burkānos, brokoļos, sviestā, ķirbjos, spinātos, Briseles kāpostos, olās, mango. E vitamīns – mandelēs, sparģeļos, avokado, visos riekstos, olīvās, dažādās sēklās, saulespuķu un sojas eļļā, sojas pupiņās, spinātos, kviešu dīgstos.

    ASV veikts apjomīgs pētījums Prostatas vēzis un E vitamīns parādījis, ka grupā, kurā vīrieši papildus lietoja E vitamīnu, prostatas audzēju konstatēja par 17 procentiem biežāk nekā tajā grupā, kur to nelietoja. Šis fakts tiešām vedina būt piesardzīgiem ar papildu E vitamīna uzņemšanu, jo 17 procenti – tas ir būtisks palielinājums.

    Nevajadzētu aizrauties arī ar A vitamīnu. Īpaši par to jāpadomā sievietēm grūtniecības pirmajos mēnešos – tad iesaka ne vien nelietot pašu A vitamīnu, bet arī izvairīties no produktiem, kuros tā ir ļoti daudz.

    Pārlieku liels A vitamīna daudzums var negatīvi iespaidot topošā bērniņa veselību.

    Dažkārt A vitamīnu iesaka papildus lietot, ja ir ekzēma, sausa, sprēgājoša āda. Taču, izrādās, viss nav tik vienkārši, jo šādi āda var reaģēt gan tad, ja tai trūkst A vitamīna, gan – gluži otrādi – ja A vitamīna ir par daudz.

    Vitamīni medicīnā ir līdz galam neizzināta joma. Vēl nav izpētīts, kāpēc antioksidanti E un A vitamīns, kas pēc savas būtības tiešām pozitīvi iedarbojas uz organismu, lielās devās spēj radīt pretēju efektu. Iespējams, organisms šādi saņem pārāk daudz izejvielu, ar ko netiek galā.

    Antioksidanti ir ļoti aktīvas vielas, un lielos daudzumos tie, iespējams, spēj saaktivizēt arī nevēlamus procesus.

    Sava nozīme ir arī tam, ka E un A ir taukos šķīstošie vitamīni, un tie organismā uzkrājas. Katrā ziņā par papildu vitamīnu lietošanu jālemj kopā ar savu ģimenes ārstu vai ārstu speciālistu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē