• Vai pēc 50 sievietes sirds pukst citādi?

    Slimības
    Anda Hailova
    7. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jā, mīļā, pienāk brīdis, kad tava sirds sāk uzvesties citādi. Šīs izmaiņas uzplaukst ar menopauzes iestāšanos. Un tad ir svarīgi zināt, kā tomēr vari sev palīdzēt. Konsultē Dr. med. Oskars Kalējs, kardiologs P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra Aritmoloģijas un kardiostimulācijas nodaļā, Rīgas Stradiņa universitātes profesors, Latvijas un Eiropas Kardiologu biedrību biedrs, Amerikas Kardiologu un citu asociāciju biedrs.

    No lasītājas vēstules: Nesen biju aizbraukusi ekskursijā uz skaisto Barselonu, kur cerēju  pastaigājoties izbaudīt tās burvīgo arhitektūru, bet tā vietā piedzīvoju neizprotamu elpas trūkumu. Viss, par ko spēju domāt, bija tikai mans elpas trūkums un kāpēc es vairs nevaru ievilkt pietiekami daudz gaisa plaušās. Man ir 61 gads, un tā nebūt nav pirmā reize, kad esmu palikusi bez elpas. Pēdējo mēnešu laikā tā ar mani noticis ne reizi vien, jo īpaši darbā. Līdz šim uzskatīju, ka pie vainas ir mans liekais svars, tomēr tagad sāku domāt, vai tik man nav slima sirds. Varbūt vajag lietot kādas zāles?  Sarmīte no Rīgas

    Kas notiek pēc piecdesmit?!

    Tu visu laiku juties perfekti (par savu sirdi iedomājies vien tajos brīžos, kad iemīlējies vai uznāca sirdēsti), un nu pēkšņi, kad jau pāri piecdesmit, – ups! – sirds vairs neklausa. Streiko! Varu tevi nomierināt. Lielā mērā tas notiek tāpēc, ka tavs ķermenis pārstāj ražot sievišķos hormonus estrogēnus. Estrogēni arī gādā par to, lai artēriju sienu gludie muskuļi normāli atslābinātos, un līdz ar to palīdz saglabāt normālu asinsspiedienu un novērš asinsvadu bojājumu rašanos. Estrogēns uzlabo  endotēlija šūnu veidošanos, līdz ar to kavē aterosklerozes progresēšanu.

    Bet, sasniedzot 50+ vecumu, sievietes organismā notiek dažādu bioloģisko sistēmu līdzsvara izmaiņas – vienas pamazām sāk savu aktivitāti samazināt, dodot vietu citām sistēmām.

    Un diemžēl šīm jaunpienācējām ir lielāka ietekme uz asinsvadu sienu sabiezēšanos, asinsvadu elasticitātes mazināšanos… Turklāt pārmaiņas skar arī tavu vielmaiņu – tā vairs nav tik intensīva kā iepriekš.  

    Ko darīt – varbūt HAT?

    Ja jau estrogēni ir tik labi sievietei, zinātnieki izvirzīja hipotēzi – varbūt menopauzes laikā viņas organisms jāpapildina ar trūkstošo estrogēnu un tādējādi turpināt asinsvadu aizsardzību? Diemžēl netika gūti pārliecinoši pierādījumi, ka hormonaizvietojošā terapija (HAT) menopauzes vecumā mazinātu sirds un asinsvadu slimību risku. Tāpēc HAT lietošana šim nolūkam nav pamatota un to neiesaka. Tiesa, pētījumi  turpinās.

    Kas vēl sabendējis tavu sirdi?

    Ja pielasīta liela mugursoma ar sirds veselībai nelabvēlīgiem foniem, tad šajā dzīves posmā, kad mainās organisma bioloģisko funkciju līdzsvars, aktuāls kļūst jautājums – vai tas spēs noturēties uz kājām. Ja soma būs par smagu, sāksies problēmas.

    Pie nelabvēlīgās bagāžas noteikti jāmin liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids un otrā tipa cukura diabēts.

    Ja ir visu trīs riska faktoru kombinācija, diezgan droši var teikt, ka tu esi iedzīvojusies arī sirds asinsvadu kaitēs. Visbiežāk tās ir aterosklerotiskas izmaiņas, tātad asinsvadu sabiezēšana un to elastības trūkums, paaugstināts asinsspiediens, arī sirds sieniņu sabiezēšana un līdz ar to līdzsvara zušana starp sirds funkcijām – saraušanos un atslābšanu.

    Viens valdziņš noirst un – noirst arī pārējie… Cukura diabēts bojā nieres un veicina asinsvadu elasticitātes zudumu, kā arī papildus rosina virkni provokatīvu vielu rašanos, tajā skaitā tādu, kas veicina mazu trombiņu veidošanos.

    Tabletes vietā – kustības

    Fiziskās aktivitātes, cenšanās nepieļaut virssvaru un no tā izrietošās vielmaiņas problēmas – tas arī nozīmē attālināt iespējamās sirds asinsvadu kaites. Fiziskās kustības ir kā draudzenes, kas, redzot, ka vairs nespēj noskriet distances pēdējos metrus, no abām pusēm paņem tevi zem rokas un saka: «Nu saņemies, mīļā, tu vari noskriet līdz galam!» Tāpat kā pareizs dzīves stils.

    Tu ļoti daudz ko vari darīt savas sirds labā. Piemēram, mainot ēšanas paradumus, turklāt rosīgu, aktīvu dzīves stilu arī neviens vēl nav atcēlis!

    Bet ko tad, ja, tiklīdz pakusties, sirds reaģē, sāk sisties straujāk? Šādā gadījumā vienmēr jānoskaidro, vai nav iegūtas nopietnas sirds asinsvadu ķibeles. To var izdarīt, veicot sirds pārbaudes ar kardiogrammu, veloergometriju, ehokardiogrāfiju un asins analīzēm. Tie ir izmeklējumi, kurus ieteicams veikt arī tev, Sarmīt! Atsevišķos gadījumos, ja nepieciešams, ārsts lemj arī par sirds datortomogrāfiju vai kādu invazīvu izmeklējumu.

    3 konkrēti jautājumi:

    1. Kāpēc man neizdodas līdz galam nobraukt veloergometriju? Ārsts šo izmeklējumu allaž pārtrauc, sakot, ka asinsspiediens uzlēcis līdz 200.
      Tāda asinsspiediena uzlēkšana nav nekas cits kā strauja hipertensīva reakcija. Tas nebūt nenozīmē, ka sirds būtu slima, bet gan to, ka ir problēmas ar asinsvadu elasticitāti un sirds saraušanos. Ja tā noticis, pirmkārt, lai izslēgtu, ka kaut kas palaists garām nepamanīts, vēl vajadzētu veikt klasisko asinsspiediena mērīšanu mājās no rīta un vakarā, kā arī asinsspiediena diennakts monitorēšanu.

      Otrkārt – tomēr pakāpeniski paaugstināt fizisko slodzi un ierobežot arī vārāmā sāls patēriņu. Daudz sāls uzturā paaugstina asinsspiedienu un visu padara tikai vēl sliktāku. Tātad – kustēties un piedomāt, ko ēd!
    2. Asinsvadi aizsērējuši, un ārsts izrakstījis augstu devu statīnu holesterīna samazināšanai. Taču – kā lai zāles lietoju, ja no tām metas slikta dūša?!
      Statīnu lietošanas jēga nav tikai holesterīna līmeņa samazināšana. Paaugstināts asinsspiediens un holesterīns jau nav tikai cipari – tās ir negatīvas pārmaiņas sirds asinsvadu sieniņā, nieru, galvas asinsvados, un statīni tās būtiski kavē, samazina aterosklerozes attīstību, pagriež šo procesu atpakaļ. Ja asinsvados ir aterosklerotiskas pangas, statīni tās nopresē, uzliek virsū riktīgu dzelzsbetona vāku, lai tās nevarētu atrauties un nerastos asinsvadu tromboze. Tātad statīni cīnās pret nestabilām aterosklerotiskām pangām un draudiem, ka tās var plīst, mazina asinsvadu iekaisumu un atbildes reakcijas uz nepareizajiem aktivatoriem.

      Protams, uzreiz sākot ārstēties ar lielu statīnu devu, var būt slikta dūša un citas izpausmes. Tāpēc parasti vispirms iesaka statīnus zemās devās. Atsevišķos gadījumos, ja ir ne tikai ļoti augsti holesterīna, bet arī triglicerīdu (vienkārši sakot, tauku) cipari asinīs, ārsts var ieteikt lietot nelielas statīnu devas plus fibrātus – zāles, kas pazemina lipīdu (holesterīna un triglicerīda) līmeni asinīs.
    3. Mans kardiologs paziņo spriedumu: sūdzības par it kā stenokardijas lēkmēm – žņaudzošu sajūtu krūškurvī – patiesībā man esot no muguras.
      Vai tā var būt?Ja kādā brīdī mugurkaula krūšu daļā tiek piespiestas nervu saknītes, tad bieži vien mugurkaula problēmas rada līdzīgas sajūtas, it kā tā būtu sirds asinsvadu saslimšana.Pirmais darbs – apstāties un pārtraukt slodzi. Ja tā ir koronāra problēma, tad tā diezgan ātri pāries. Testa režīms ir medikaments nitroglicerīns –to lietojot, stenokardijas lēkmei jāpāriet dažu minūšu laikā. Ja nepāriet, tad tā diez vai ir sirds asinsvadu saslimšana, bet, visticamāk, vaina meklējama mugurā.

     

    Sievietēm sirdskaites izpaužas CITĀDI

    Ne vienmēr tās atbilst ierasti tradicionālajiem simptomiem – sāpes aiz krūšu kaula. Var būt simptomi, kurus tu nepavisam nesaisti ar slimu sirdi, un tādi, kas jau liecina par akūtu situāciju, kad labāk izsaukt ātro palīdzību.

    Neraksturīgās pazīmes:

    • neparasts nogurums;
    • miega traucējumi;
    • elpas trūkums;
    • gremošanas traucējumi;
    • vājums;
    • sirdsklauves;
    • smaguma sajūta rokās.

    Pazīmes akūtajā fāzē:

    • elpas trūkums;
    • vājums;
    • auksti sviedri;
    • nogurums;
    • slikta dūša;
    • smagums rokās;
    • muguras sāpes.

    Sievietes un vīrieša sirds atšķiras!

    • Vidēja izmēra vīrieša sirds sver 283 gramus, sievietes – 226 gramus.
    • Vīriešiem ir vairāk asiņu nekā sievietēm. Aptuveni 5–6 litri pret 4–4,5 litriem.
    • Vīrieša sirds normāli pukst lēnāk nekā sievietes sirds.
    • Atšķiras arī vīriešu un sieviešu sirds anatomija un novecošana. Sirds kreisajam kambarim, kurš veic lielāko darbu, pumpējot asinis lielajā asinsrites lokā un apgādājot organismu ar asinīm, kas bagātas ar skābekli, līdz ar cilvēka novecošanu sūknēšanas spējas samazinās. Taču, kā atklāts pētījumā, – katram dzimumam tās samazinās atšķirīgi. Vīriešiem sirds muskulis ap kambari aug lielāks un kļūst biezāks, bet sievietēm muskulis saglabā savu lielumu vai kļūst mazāks.

      Līdz ar to vīriešiem un sievietēm varētu izvēlēties atšķirīgas sirds ārstēšanas metodes. Piemēram, sirds mazspējas gadījumā izraksta medikamentus, kas samazina sirds muskuļa biezumu, bet šīs zāles varētu sievietēm palīdzēt mazāk nekā vīriešiem – nu jau zinot, ka sieviešu sirds muskulim ir tendence sarukt vai palikt tādā pašā lielumā.
    • Arī vecums, kādā sievietes un vīrieši saslimst ar sirdskaitēm, atšķiras – vīriešiem tas parasti notiek krietni agrāk, bet sievietēm – pēc menopauzes, toties tad bieži vien slimošana noris smagāk. Un tā lielākā vecumā arī biežāk saistīta ar blakus saslimšanām – cukura diabētu, hipertensiju, sirds mazspēju. Līdz ar to ir vairāk komplikāciju un grūtāk ārstēt.

    Parūpējies par savu sirdi!

    Kam vēl pēc 50+ jāpievērš uzmanība, lai nepalaistu garām sirdskaites?

    • 1. LIKUMS. Ja tu pēkšņi vairs nespēj veikt savas ikdienišķās slodzes, ko darīji pirms tam, un tam nav nekāda cita būtiska pamatojuma (piemēram, pārciesta infekcija vai strauji nomainītas laika joslas, negulētas divas naktis pēc kārtas…), tad tas nozīmē, ka organisms signalizē: «Klau, mīļā, man jaudas nepietiek!»
    • 2. LIKUMS. Parādās tādas nepatīkamas sajūtas kā elpas trūkums, sagurums, negribēšana darīt neko fizisku – pat ne pastaigāties, vingrot? Tas tiešām var liecināt par sirdskaiti.
    • 3. LIKUMS. Ja ir bijusi pārslodze (ņemot vērā mūsu straujo dzīves tempu, tas nebūt nav nekāds retums!), tad tev palīdzēs atļaušanās kādu brīdi, dienu neko nedarīt. Vienkārši – sestdien, svētdien atpūties un nevis strādā otru darba slodzi.

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē