• TOP 10 lasītākie raksti 2022. gadā portāla sadaļā «Veselība»

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gada nogalē piedāvājam iepazīties ar desmit 2022. gadā visvairāk lasītajiem rakstiem, kas publicēti portāla «Santa.lv» sadaļā «Veselība».

    TOP 1

    «Netulko pats savus asins analīžu rezultātus!» atgādina ārsti. Taču tāda ir cilvēka daba – tiklīdz atbildē ieraugām kādu rādītāju virs normas, padoms tiek prasīts Google, un arī stress tūdaļ klāt. Tāpēc jautājam ģimenes ārstei Lāsmai Četvergai, kādēļ reizēm daži analīžu rādītāji uzlec augstāk, lai arī par veselību sūdzību nav.

    TOP 2

    Darām visu, lai nesaslimtu, bet, ja nu tomēr tas noticis, kam jāatrodas tavā zāļu skapītī, ja esi saslimis ar Covid-19 vai citu vīrusu? Konsultē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktore Angelika Krūmiņa un farmācijas doktore Vija Eniņa.



    TOP 3

    Vai zināji, ka hemoroīdi ir visiem, un tikai iekaistot tie rada problēmas? Ko darīt, ja ir aizdomas par iekaisušiem hemoroīdiem? Skaidro Andris Gardovskis, ķirurgs proktologs P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors.

    TOP 4

    Aizkuņģa dziedzera iekaisums var izraisīt nepatīkamas sajūtas un sāpes, bet konkrētu zāļu pret šo ligu nav. Gastroenterologs endoskopists, Rīgas 1. slimnīcas Endoskopijas nodaļas vadītājs. Dr. Sabri Abdelmasī stāsta, kā sev šādos gadījumos palīdzēt.

    TOP 5

    Ja pret ērču encefalītu tu vari vakcinēties un tā sevi pasargāt, tad sastapšanās ar Laimas slimību ir likteņa varā. Vairāk par šo slimību stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs virsārste un lektore Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē. Dr. Velga Ķūse.



    TOP 6 

    Mēle var daudz ko pavēstīt par tavu veselību. Tikai – kā šos signālus nolasīt pareizi? Skaidro Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Orālās patoloģijas klīnikas vadītāja un Rīgas Stradiņa universitātes profesore Dr.habil.med. Ingrīda Čēma.

    TOP 7

    Ketogēnā jeb keto ir zema ogļhidrātu satura diēta – uz šķīvja triumfē dažādu veidu tauki. Tā vairāk piemērota cilvēkiem, kas sevi uzskata par pārliecinātiem gaļēdājiem, bet saldummīļiem šī diēta nebūs pa prātam. Konsultē Madara Nebote, uztura speciāliste.

    TOP 8 

    «Analīzes rāda, ka mans bērns ticis pie tāda monstra. Kādas būs sekas?» satraukusies mamma. Konsultē Dr. Gunta Laizāne, infektoloģe un pediatre, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu slimību klīnikas virsārste.

    TOP 9

    Esi gatava – ja iesi pie gastroenterologa, viņš noteikti lūgs raksturot vēdera izeju. Iespējams, vaicās, vai nav kas mainījies krāsā un konsistencē. Jo patiešām – kakiņa var daudz ko pastāstīt par tavu veselību. Skaidro Dr. Sabri Abdelmasī, gastroenterologs, endo­skopists Rīgas 1. slimnīcā, Medicīnas centrā ARS un klīnikā «Good Life Clinic».

    TOP 10

    Vēdera vīruss sev līdz nes vemšanu, caureju, temperatūru, reizēm nespēku un citus simptomus. Kā sev palīdzēt un ko drīkst ēst, ja gadījies saķert vēdervīrusu, skaidro ģimenes ārsts Ventspilī Dr. Pauls Princis.


     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē