• Tauku atsūkšana — viena no pieprasītākajām operācijām sievietēm pēc 40

    Slimības
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    8. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Varbūt tu arī klusībā esi sapņojusi par vēdera plastiku un tauku atsūkšanu? Pasaulē tās ir vienas no visvairāk pieprasītajām operācijām sievietēm pēc četrdesmit. Un kāpēc gan ne, ja tā ir iespēja atjaunot vidukļa kontūras un labi izskatīties arī piegulošos apģērbos?!

    Skaidro: Dr. med.Jānis Ģīlis, Plastikas ķirurgs Plastikas ķirurģijas klīnikā un Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas prezidents un Amerikas Estētiskās plastikas ķirurģijas asociācijas biedrs.

    Kad proporcijas zaudē līdzsvaru

    Sievietes skaistuma ideāli mainās – mūsdienās ar jēdzienu skaists ķermenis mēs saprotam nevis pārmērīgu slaidumu, bet gan proporcionālas un līdzsvarotas formas, kam raksturīga vienmērīga pāreja no izliektas formas uz ieliektu formu un otrādi. Jebkurā rakursā tā ir ieliekto un izliekto līniju loģiska mijiedarbība, kurā nav dubultkontūru. Tomēr daudzām sievietēm ar laiku vidukļa un vēdera forma ir redzami mainījusies. Īpaši izskatam traucē atslābusi, elastību zaudējusi vēdera āda, kas nokarājas lejup kā saburzīts priekšauts, arī virs vai zem nabas vai sānos izveidojies pārlieku biezs tauku slānis, kas sēžot sakrokojas. Mēdz būt, ka sānu virsmā, sākot no krūtīm uz leju, ir izveidojušies divi, trīs un pat četri biezi tauku polsteri. Sievietēm psiholoģiskas un fiziskas neērtības var radīt arī apjomīgs vēders, kas izskatās kā sestajā grūtniecības mēnesī.

    Ja nespēj ar to sadzīvot

    Iemesli mēdz būt dažādi, un tie bieži vien cits citu papildina: grūtniecība, ķeizargrieziena operācija, mazkustīgs dzīvesveids un nekontrolēti ēšanas paradumi… Vēlākos gados vēdera ādas izskatu ietekmē arī organisma dabiskā novecošana, kas palēnina vielmaiņu, kā arī gravitācijas spēks. Katrai tas izpaužas individuāli, tomēr dažkārt ar labu gribu, mērķtiecīgām fiziskām aktivitātēm, slaiduma diētām un estētiskās medicīnas procedūrām vien nepietiek. Ja grūtniecība vai pat vairākas ir izstaipījušas vēdera priekšējās sienas muskuļus un ādu, ja ir trūces vai pēc ilgstošas diētas ir zaudēts ievērojams svars un ādas kvalitāte vairs nav tik laba, lai tā pati savilktos, un ja sieviete nevēlas ar to sadzīvot, tad risinājums ir vēdera plastika. Tā ir ķirurģiska operācija, kuras laikā no vidukļa un vēdera lejasdaļas likvidē elastību zaudējušo, nokareno ādu vai lieko tauku uzslāņojumus un, ja nepieciešams, nostiprina vēdera priekšējās sienas muskuļus.

    Citām sievietēm arī gados ādas kvalitāte uz vēdera ir daudz labāka nekā uz sejas – labam izskatam traucē tikai zemādas tauku polsteri, tad vidukļa un vēdera formu veidošanai izmanto lipektomiju jeb tauku atsūkšanu.

    Lūdz padomu

    Lai izzinātu, vai plastiskā ķirurģija patiešām šajā situācijā ir vienīgais un labākais risinājums, jāpierakstās vizītē pie plastikas ķirurga. Ieteicams konsultēties ar vairākiem ārstiem – tas sniegs drošības sajūtu un palīdzēs iegūt atbildi, vai tiešām to vajag. Tikai ārsts var izvērtēt, kas tieši nepieciešams: vēdera plastika, tauku atsūkšana vai abu šo metožu kombinācija. Ārsts palīdzēs izvērtēt arī iespējamās komplikācijas un riska faktorus.

    Mazliet anatomijas

    Vēdera izskats atkarīgs ne tikai no zemādas tauku daudzuma un ādas elastības, bet to nosaka arī anatomiskā uzbūve:

    * kā turas kopā vēdera priekšējā siena;

    * vai muskuļi, kas to notur vietā, ir pietiekami stingri;

    * vai tie atrodas pareizā attālumā;

    * kādā stāvoklī ir baltā līnija – saistaudu slānis, kura uzdevums ir noturēt vēdera muskuļus konkrētā attālumā.

    Jebkuras atkāpes no sākotnējās anatomiskās uzbūves maina vēdera un vidukļa aprises un redzami ietekmē izskatu.

    Dažādie RISINĀJUMI

    Lipektomija – tauku atsūkšana

    Ar šo metodi var likvidēt taukus, kas uzkrājušies vidukļa zonā: uz vēdera, zem krūtīm, uz sāniem. Tā ir ķirurģiska operācija vispārējā narkozē, kuras gaitā, izmantojot tievas caurulītes un vakuuma iekārtu, samazina taukaudu slāņa biezumu. Ideja ir vienkārša: lokāli tiek samazināts tauku šūnu daudzums, kas konkrētajā vietā vairs nekad neatjaunojas. No medicīniskā viedokļa zināms, ka pieaugušam cilvēkam tauku šūnu daudzums skaitliski nemainās – tik, cik to ir, tik arī ir. Mainās tikai tauku šūnu tilpums un apmēri. Ja daudz ēdam, tās kļūst lielākas; ja uzņemam mazāk kaloriju nekā iztērējam, tauku šūnas sarūk, kļūst mazas un plānas. Uzņemot pārāk daudz kaloriju, ķermenis kļūst apaļīgāks vienmērīgi, un otrādi – uzņemot maz kaloriju, tas vienmērīgi samazinās, bet forma vairs nemainās. Lipektomija nav labākā novājēšanas metode, jo atsūkto taukaudu apjoms ir samērā neliels, tā vairāk ir iespēja veidot ķermeņa kontūras. Teorētiski varētu atsūkt diezgan daudz tauku, bet parasti vienas operācijas laikā vairāk par 4,5 kilogramiem to nav ieteicams darīt, jo var rasties dažādi riska faktori.

    KĀ TAS NOTIEK? Tauku atsūkšanas laikā vispirms veic nelielu – puscentimetru vai centimetru garu – griezienu. Caur to tauku slānī ievieto tievas caurulītes, pa kurām ievada speciālu šķidrumu, kas sašķidrina taukus un samazina berzi. Pēc tam ar vakuuma aparātu izsūc apmēram tādu daudzumu tauku, kas tilpuma ziņā ir līdzvērtīgs tam, kas izveidojis pacēlumu jeb tauku polsteri virs ādas. Tā tiek panākts, ka tauku slāņa biezums vienmērīgi izlīdzinās. Lai ādas virsmā neveidotos bedrītes, taukus atsūc nevis tuvu pie pašas ādas, bet dziļākā slānī. Šķidrumam ir pievienots papildu komponents, kas samazina asiņošanu – lai nebūtu tik daudz asinsizplūdumu un zilumu. Tas ievērojami atvieglo pēcoperācijas periodu, un sieviete var ātrāk atgriezties savā ikdienas dzīvē.

    PĒC OPERĀCIJAS. Atlabšanas periods katrai ir individuāls. Daudzas sievietes nākamās dienas rītā jūtas labi, dažas apmēram nedēļu sūdzas par sāpēm un lieto pretsāpju medikamentus. Brūces sadzīst nedēļas laikā. Dušā var iet jau tās pašas dienas vakarā, bet atgriezties pie ierastajām aktivitātēm – pēc nedēļas. Pēc operācijas pilnīgi visām pacientēm var novērot zemādas asinsizplūdumus, citai tie ir lielāki, citai mazāki. Tas ir individuāli, jo tām, kam metas zilumi, stingrāk pieskaroties galda malai, arī pēc jebkuras ķirurģiskas iejaukšanās zilumu parasti ir vairāk. Lai sasniegtu pēc iespējas labāku efektu un psiholoģisko komfortu, pēcoperācijas periodā vienu mēnesi jānēsā elastīgs, spiedošs apģērbs – koriģējoša veļa –, lai tukšā vieta ātrāk sadzīst un iegūst vēlamo formu. Tā novērš zilumu un tūsku veidošanos, kā arī nogludina ādu. Papildus būtu vēlams apmeklēt skaistumkopšanas procedūras – dažādas masāžas, limfodrenāžu, vakuuma un citas aparātprocedūras –, kas nodrošina labāku limfas atteci, rētaudu veidošanos, mazina tūsku, uzlabo ādas mikrocirkulāciju un tās elastību. Rētas parasti tiek noslēptas, lai nezinātāja acīm nebūtu redzamas, bet, kaut arī katra rēta ir tikai puscentimetru vai centimetru gara un sadzīst nedēļas laikā, ap rētu var būt neliels apsārtums līdz trim mēnešiem.

    EFEKTS. Labs un paredzams. Jaunās tehnoloģijas ar speciāliem instrumentiem, vakuumu, iespēju pirms operācijas sašķidrināt taukus padara operāciju vieglāku un mazāk traumatisku. Ja atsūc divus trīs litrus tauku, sieviete jūtas daudz labāk. Ir pierādīts, ka šī metode ir prognozējama. Nopietnas fiziskās aktivitātes var atsākt pēc 4–6 nedēļām.

    Liposkulpturēšana – ar pašas taukiem

    Šī nav liekā svara samazināšanas metode, bet gan mērķtiecīga ķermeņa kontūru modelēšana. Vietās, kur tauku ir par daudz, kur tie izspīlējas un veido dubultkontūras, tos samazina, izmantojot tauku atsūkšanas metodi, un tās pašas operācijas laikā vietās, kur kaut kā pietrūkst, izmantojot atsūktos taukus, palielina apjomu. Operācijas laikā var samazināt nevēlamus tauku sabiezējumus ne tikai uz vēdera, bet arī citās ķermeņa zonās: pazodē, uz augšdelmu sānu vai aizmugurējām virsmām, uz gurniem, arī uz ceļgalu iekšējām virsmām un potīšu apvidū. Atsūktos taukus apstrādā īpašā iekārtā un iegūto taukaudu kokteili ar smalku adatiņu injicē konkrētās zonās. Ar šo metodi var atjaunot zudušos sejas vaibstus, aizpildīt grumbas, uzlabot ovāla aprises. Taukaudu injekcijas izmanto arī sēžas apaļumu un krūšu tilpuma palielināšanai.

    Piemēram, ja sievietei nav izteikts dabīgais krūšu pacēlums, kas veido izliektu līniju, kura vijīgi pāriet uz glītu vidukļa ieliekumu, tad, palielinot krūšu tilpumu, arī vēders izskatās mazāks.

    Dāmām taukaudu injekcijas labi noder arī roku ādas atjaunināšanai un patiesībā jebkurā citā ķermeņa daļā, kur nepieciešams aizpildīt rētaudu bedrītes vai nolīdzināt negludumus.

    Ķirurģiska operācija

    Ne tikai pēc ievērojama svara zuduma, bet arī slaidām sievietēm nokarena vēdera āda rada diskomfortu. Visbiežāk tā notiek pēc radikālas dzīvesveida maiņas, piemēram, ja sieviete pēc četrdesmit zaudē 50–70 kilogramus liekā svara – tik lielā apjomā āda pati vairs nespēj savilkties. Tā mēdz būt ļoti izstiepusies un karājas lejup, dažkārt pat aizsedzot intīmo vietiņu, radot fiziskas un psiholoģiskas neērtības. Dažām sievietēm uz vēdera un vidukļa zonā ir pārlieku daudz tauku, un cerību, ka āda varētu sarauties pati, vispār nav, piemēram, ja vēdera priekšējās sienas āda ir izstiepta ar plašām pēcdzemdību strijām un zem tās vēl ir lieks tauku slānis. Ja šos taukus vienkārši izsūktu laukā, izmantojot lipektomiju, āda paliktu burtiski karājamies kā plandošs priekšautiņš. Lai no tā izvairītos, veic ķirurģisku operāciju – nogriež lieko ādu un zemādas slāni ar visiem taukiem, bet pārējo vēdera ādu no sāniem un no augšas nostiepj uz leju. Šuves tiek veidotas līmeniski, lai rētas varētu noslēpt zem biksītēm. Slaidām sievietēm, kurām traucē tikai nokarenā āda zem nabas, veic mini plastiku – nogriež tikai lieko ādu. Operācija noris vispārējā narkozē. Pēc tās viena diennakts ir jāpavada klīnikā mediķu uzraudzībā.

    Kombinētās operācijas

    Ja liekie tauki ir zem krūtīm, virs nabas, sānos un vairākās kārtās izveidojušies redzami tauku polsteri, lieko ādu un tauku polsterus zem nabas likvidē ķirurģiski, vienlaikus sānos un vēdera augšdaļā virs nabas, atsūcot taukus, samazina zemādas tauku biezumu.

    Ādu nostiepj uz leju, lai paslēptu rētas. Tā var iegūt vienmērīgu kontūru, kas rada glītu izliekumu sānos, slaidāku vidukli, un bez griešanas var samazināt tauku slāņa biezumu virs nabas un sānos. Situācijās, kad vēders nekontrolējami gāžas uz priekšu, visbiežāk ir vainojama baltās līnijas trūce. To rada pārāk liels attālums starp vēdera muskuļiem, kas vairs nespēj noturēt vēdera saturu. Tā mēdz būt arī slaidām sievietēm. Šādos gadījumos veic kombinēto operāciju: nostiprina vēdera priekšējo sienu, muskuļus novieto un nostiprina pareizajā anatomiskajā vietā, likvidē baltās līnijas diastāzi – spraugu starp muskuļiem. Baltās līnijas stiprināšanai papildus izmanto speciālu sietu. Veicot šādu ķirurģisku operāciju, ne vienmēr var saglabāt nabu, un tad tiek izveidota mākslīga nabas imitācija.

    PĒC OPERĀCIJAS. Pirmajā nedēļā jāatturas no jebkādām fiziskām aktivitātēm. Sēdēšana ir visnepatīkamākā, tāpēc ārsts iesaka vairāk atrasties vai nu stāvus, vai guļus. Brūču sadzīšanai vajadzīgas apmēram divas nedēļas. Vienu mēnesi pēc operācijas jānēsā spiedošs apģērbs. 4–6 nedēļas pēc operācijas (tas atkarīgs no operācijas apjoma un dzīšanas) var atsākt ierastās fiziskās aktivitātes. Rētas vismaz trīs mēnešus ir sarkanas un redzamas. Daudzas sievietes rētu nomaskēšanai izmanto tetovējumus, kas laika gaitā ļauj par tām aizmirst.

    Lētākais un drošākais risinājums

    Grozies, kā gribi, – ja apēd vairāk, nekā organismam vajadzīgs, liekais veido tauku rezerves. Organisma eksistencei miera stāvoklī vajag 1800–2200 kaloriju. Jo lielāka slodze, jo vairāk kaloriju iztērējas, un tad var atļauties ēst vairāk. Citas metodes līdzsvaram nav – vai nu mazāk jāēd, vai vairāk jākustas. Tas ir drošākais, vieglākais un lētākais ceļš svara uzturēšanai. Ja tiek apsvērta doma par vēdera plastiku, ieteicams vispirms iegūt ideālo svaru un uzturēt muskuļu tonusu ar fiziskām aktivitātēm – tad rezultāts vienmēr ir labāks.

    Ne vienmēr viss ir ideāli

    Kā jebkurai ķirurģiskai operācijai, lai arī ļoti reti, tomēr pastāv zināms risks, kas saistīts ar vispārējo narkozi un pašu ķirurģiju. Ir jārēķinās, ka lielas operācijas var būt saistītas ar asins zudumu. Ja operācija ir ilga, asinsrite var kļūt lēnāka un mainīt asins viskozitāti, sabiezējot asinis var veidot recekļus jeb trombus. Trombs var veidoties kāju virspusējās vēnās, var nosprostot dziļo vēnu, tas var atrauties un nonākt plaušās, radot trombemboliju, un izraisīt nāvi. Apjomīgas operācijas rada augstu risku, tāpēc ir jāvelk elastīgas kompresijas zeķes, kas nodrošina labāku asinscirkulāciju pa dziļajām vēnām. Ir svarīgi pēc operācijas daudz staigāt, dzert daudz šķidruma, lai sašķidrinātu asinis. Pēcoperācijas periodā lielākajai daļai sieviešu mēdz būt jutības izmaiņas virs operētajām zonām – var būt gan liels jutīgums, gan tikai viegla tirpšanas sajūta. Jutība parasti atjaunojas pāris mēnešu laikā pēc operācijas.

    Kad NEDRĪKST veikt vēdera plastiku?

    • * Ja organismā ir akūti iekaisuma procesi.
    • * Cukura diabēts rada problemātisku brūču dzīšanas risku.
    • * Ja ir asins recēšanas traucējumi, vispirms jākonsultējas ar hematologu.
    • * Citu ierobežojumu nav.

     KUR to dara?

    • * Plastikas ķirurģijas klīnikā.
    • * Latvijas Mikroķirurģijas centrā.
    • * Klīnikā Aesthetica.
    • * Dr. Jāņa Zaržecka un Dr. Tālivalža Krūmiņa Plastiskās ķirurģijas klīnikā.

     

    Ko saka citi ārsti?

     Dr. ANDA GAILE, Latvijas Mikroķirurģijas centra plastikas ķirurģe:

    – Tauku atsūkšanu vērts veikt, ja ir cītīgi sportots, ievērota diēta, izdevies samazināt svaru un jau pusgadu to noturēt, taču saglabājies tā dēvētais jātnieku bikšu polsterējums uz augšstilbiem, ceļgalu iekšpusē parādījušies taukaudu uzkrājumi vai arī nekādi neizdodas dabūt nost nelielu vēderiņu. Vienas operācijas laikā taukus iespējams atsūkt no dažādām ķermeņa zonām, taču ne vairāk par pieciem litriem. Pārsniedzot šo daudzumu, mainās šķidruma līdzsvars organismā un pieaug bīstamu komplikāciju risks. Un vēl – kādreiz, ja tauku slāni plānina par daudz un nosūc pārāk tuvu ādas virskārtai, pēc tam tā var izskatīties nelīdzena.

    Dr. TĀLIVALDIS KRŪMIŅŠ, plastikas ķirurgs Dr. Jāņa Zaržecka un Dr. Tālivalža Krūmiņa plastiskās ķirurģijas klīnikā:

    – Pēc būtības plastiskās operācijas neatšķiras no citām ķirurģiskajām operācijām. Un jebkurai operācijai var būt noteiktas komplikācijas. Vienīgā atšķirība – medicīnā ķirurģiskās operācijas tiek veiktas, lai uzlabotu veselību, bet plastiskās operācijas vienmēr veic veselam cilvēkam, tās ir iepriekš plānotas, cilvēks tiek sagatavots, līdz ar to komplikāciju iespējamība ievērojami samazinās.

    Runājot par tauku atsūkšanu – ja kāda sieviete sūdzas, ka viņai nāk atpakaļ svars, tad varu droši apgalvot, ka vainīga ir pati sieviete. Ir jāskatās, ko ēd! Ja sieviete veic tauku atsūkšanas operāciju, tad ir viens nosacījums – jāievēro veselīgs dzīvesveids, citādi rezultāts nebūs ilgstošs. Iegūtais svars ir jānofiksē, un to nedrīkst pārsniegt.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē