• Saulesbrilles nav tikai modīgs aksesuārs

    Veselība
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    18. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Saule Latvijā ir ļoti spēcīga, tāpēc noteikti jāpadomā arī par acu aizsardzību. Kā to darīt pareizi, stāsta oftalmoloģe, klīnikas AIWA Clinic oftalmoloģijas centra virsārste Dr.Dace Lietuviete.

    Par to, ka saules ir par daudz, acis signalizē – tās sāk asarot. Taču vēl vairāk ultravioleto staru ietekme uz acs struktūrām izpaužas ilgākā laika periodā – pakāpeniski apduļķojas lēca, slikti ietekmē acs tīkleni.

    Kad svilina un pūš

    Saule šobrīd ir daudz spēcīgāka, nekā tā bija agrāk, tās ietekme uz mums ir mainījusies. Tāpēc saulesbrilles nav tikai modīgs aksesuārs, bet ikdienā tiešām nepieciešama lieta! Ieguvums no saulesbrillēm ir dubults – tās pasargā ne tikai no saules, bet arī no vēja! Sevišķi tas svarīgi cilvēkiem gados, jo vēja ietekmē asaru plēvīte starp plakstiem kļūst nestabila, un, vējam uzpūšot stiprāk, tā ātrāk pārplīst. Tāpēc saviem pacientiem iesaku nedaudz aptumšotas brilles arī vējainā laikā, ne tikai saulē, – lai pasargātu šo asaru plēvīti, kas mitrina un aizsargā aci.

    Saulesbrilles īpaši ieteicamas tiem, kam tikko bijušas acu operācijas, piemēram, operēta katarakta.

    Pēc operācijas, kad cilvēks pēkšņi atkal visu redz spilgtu un gaišu, kā arī lai pasargātu acis no putekļiem, saulesbrilles tiešām vajadzēs. Tāpat tas svarīgi tiem, kam ir jutīgāka acs virsma – radzene. Viskaitīgākais radzenei ir saules spilgtums – radzenē atrodas ļoti daudz nervu šķiedru, un spilgta saule var izraisīt radzenes apdegumu (fotokeratītu), visbiežāk gan netiešā veidā atstarojoties no virsmām (ūdens, sniega). Saulesbrilles noderēs arī tad, ja ir sausās acs sindroms. Tam ir daudz dažādu iemeslu – par maz tiek ražotas asaras, dažādas plakstu stāvokļu izmaiņas, hormonālas izmaiņas, blakusslimības, un šajā gadījumā saulesbrilles ir viens no veidiem, kā acis pasargāt.

    Šādas vai tādas – bet vajag!

    Saulesbriļļu cenai nevajadzētu būt par šķērsli – pat vislētākās saulesbrilles ar UVA un UVB staru aizsardzību, kuras var nopirkt lielveikalā, būs labākas nekā nekādas. Tās kaut vai pasargās acis no vēja un temperatūras izmaiņām, kas izraisa acu asarošanu. Pārāk tumšas saulesbrilles ne vienmēr būs labs risinājums. Nereti cilvēki pēc acu operācijas saka: «Re, kur man ļoti tumšas brilles!» – un es atbildu: «Bet vai redzēsiet tām cauri?» Pie dažām saslimšanām redze ir izmainīta, un cilvēkam jau tā viss rādās tumšāks.

    Piemēram, ja ir katarakta – uzliekot šādas brilles, viss kļūst vēl tumšāks! Vispār, izvēloties saulesbriļļu krāsu, var panākt dažādus efektus. Piemēram, ar pelēkām saulesbrillēm iespējams palielināt kontrastu, taču cilvēkiem gados ne vienmēr tas ir patīkami. Glaukomas pacientiem biežāk nozīmē zaļas krāsas saulesbrilles. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizo briļļu toni. Starp citu, pierādīts, ka ļoti svarīgi ir nesāt saulesbrilles tieši jaunībā – ap 20–30 gadu vecumu. Izrādās, ka tās tiešām var samazināt iespēju vecumdienās attīstīties kataraktai.

    Kam pievērst uzmanību, izvēloties saulesbrilles

    Uz briļļu kājiņas piekabinātajā bukletiņā meklē šādas norādes!

    1. Gaismas caurlaidība. To apzīmē ar kategoriju no 0 līdz 4. Proti, 0. kategorijas saulesbrilles laidīs cauri visvairāk gaismas un vizuāli būs tikai nedaudz ietonētas, bet 4. kategorijas brilles laidīs cauri vismazāk gaismas un vizuāli būs vistumšākās. Mūsu laikapstākļiem un saules spožumam vispiemērotākās ir 2. un 3. kategorijas brilles, tās arī visbiežāk pieejamas veikalos. Savukārt 4. kategorijas saulesbrilles ir vispiemērotākās kalnos kāpšanai, kur saule, atstarojoties pret sniegu, ir visspožākā. 

      Ņem vērā: ar 4. kategorijas saulesbrillēm nedrīkst vadīt automašīnu, jo tās pārāk aptumšo skatu, un var apžilbināt acis, piemēram, no spožas dienasgaismas pēkšņi iebraucot tumšā tunelī.
    2. UV staru caurlaidība. Vislabāk, ja uz brillēm ir apzīmējums 400 un vairāk UV. Ja cipars ir mazāks vai nav norādīts vispār – labāk liec kārotās brilles atpakaļ plauktā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē