• Šalle priekšā mutei sargā no saaukstēšanās! Mīts vai patiesība?

    Saaukstēšanās
    Indra Ozoliņa
    20. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sanjagrujic/Shutterstock.com
    Skaidro Gunta Sumeraga, ausu, kakla un deguna ārste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Parasti šalli priekšā mutei vecāki sien maziem bērniem, bet – tas nav pareizi! Pirmkārt, caur muti nav jāelpo, jo daba elpošanai paredzējusi degunu. Normāli elpojot caur degunu, gaiss tiek pietiekami labi sasildīts, mitrināts un attīrīts. Ja bērns elpo caur muti, jātiek skaidrībā, kāpēc viņš tā dara, un tāpēc jāvēršas pie ārsta.

    Otrkārt, mutei priekšā aizsieta šalle kļūst mitra un uz sejas ādas, kur tā pieskaras, var rasties kairinājums un apsārtums.

    Ja bērnam ir slapji cimdi vai zeķes, mēs taču tās nomainām, bet – kāpēc slapju šalli atstājam pie sejas?! Mitrumā aukstums izplatās ātrāk, un šalle var vienkārši piesalt pie ādas.  

    Treškārt, ja deguns ir ciet un elpojam caur muti, skrienot vai slēpojot sarijoties aukstu gaisu, kakls būs uz brīdi sakairināts, bet nopietnākai problēmai tāpēc nevajadzētu rasties, ja vien nav noķerts kāds vīruss. Proti, saaukstēšanās ir vīrusu izraisīta infekcija. Un, jā, tiesa, ar vīrusu slimībām biežāk slimojam tieši aukstajos gadalaikos, jo tad vīrusu koncentrācija gaisā ir lielāka, vairāk uzturamies telpās un mazāk tās vēdinām.

    Kad ir auksti un mēs nosalstam, uz brīdi samazinās organisma imunitāte, tāpēc var rasties iesnas un klepus – atkarībā no tā kura elpceļu gļotāda katram vīrusam ir mīļākā vieta.

    Savukārt, lai pasargātu sevi un bērnu no saaukstēšanās, iesaku pastaigas svaigā gaisā, neaizsienot muti, – svaigs gaiss, viegla fiziskā slodze un labs garastāvoklis palīdz stiprināt imunitāti.

    Vēl maza piebilde… Reizēm tie, kam bijis vidusauss iekaisums, aukstā laikā ejot ārā, liek ausī vati. Taču to nekādā gadījumā nedrīkst darīt! Vate nepasargās no atkārtota vidusauss iekaisuma, būs tikai sliktāk, jo ausī rodas noslēgta vide, un auss ejas āda var izsust. Saviem pacientiem, kam ir ausu problēmas un kas ir operēti, vienmēr piekodinu šādi nerīkoties! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē