• Rabarberi un skābenes – kurš ir veselīgāks, un kam tos nevajadzētu ēst?

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    14. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nadezhda_Nesterova; Oksana_Slepko/Shutterstock.com
    Pavasarī dārzos un tirgos parādās divi sulīgi zaļumi ar izteiksmīgu garšu – rabarberi un skābenes. Lai gan abi ir bagāti ar uzturvielām, tiem ir arī savi ierobežojumi. Rakstā noskaidrosim, kurš no tiem ir veselīgāks, kādos gadījumos ieteicams izvēlēties vienu vai otru, un kā tos lietot uzturā droši un sabalansēti.

    Skābenes: vitamīnu avots ar piesardzības piezīmi

    Skābenes ir labs C vitamīna un dzelzs avots, tāpēc lieliski stiprina imunitāti un veicina asinsradi. Tāpat tās satur A vitamīnu, šķiedrvielas un antioksidantus, kas atbalsta ādas un redzes veselību.

    Ieguvumi:

    • augsts C un A vitamīna saturs,
    • labs dzelzs avots,
    • maz kaloriju.

    Riski:

    • liels skābeņskābes daudzums var veicināt nierakmeņu veidošanos,
    • var kavēt kalcija uzsūkšanos.

    Ieteicams lietot ar mēru, labāk labi termiski apstrādātas (zupās, sautējumos), kombinējot ar kalciju saturošiem produktiem.

    Rabarberi: šķiedrvielas un K vitamīns

    Rabarberi izceļas ar augstu K vitamīna saturu un labu šķiedrvielu daudzumu, kas atbalsta kaulu veselību un gremošanu. Tie satur arī antioksidantus, piemēram, antocianīnus, kas cīnās ar iekaisumiem.

    Ieguvumi:

    • augsts šķiedrvielu un K vitamīna saturs,
    • maz kaloriju,
    • pretiekaisuma vielas.

    Riski:

    • augsts skābeņskābes saturs, sevišķi lapās, tāpēc tās nedrīkst ēst.

    Kuru labāk un kad?

    • Ja mērķis ir stiprināt imunitāti un uzņemt vitamīnus, skābenes ir laba izvēle.
    • Ja vajadzība ir pēc šķiedrvielām un kaulu stiprināšanas, labāki būs rabarberi.
    • Cilvēkiem ar nieru problēmām jāizvairās no abiem vai jālieto tikai reizi pa reizei.

    Ieteicamā dienas deva

    Nav precīzi noteiktas dienas devas, bet to apjomu var izsecināt, ņemot vērā skābeņskābes daudzumu – lai to neuzņemtu pārlieku daudz

    Skābenes:

    • 30–50 g (1 sauja) svaigu skābeņu dienā veselam pieaugušajam,
    • termiski apstrādātas – līdz 100 g, bet ne katru dienu.

    Rabarberi:

    • 100–150 g vārītu vai sautētu kātu dienā,
    • nelietot katru dienu.

    Bērniem un cilvēkiem ar veselības problēmām

    Bērniem:

    • ieteicams lietot tikai termiski apstrādātas skābenes un rabarberus nelielos daudzumos,
    • jākombinē ar kalcija avotiem (piens, biezpiens).

    Nieru slimniekiem:

    • skābenes un rabarberi var pasliktināt stāvokli, lietot tikai pēc sarunas ar ārstu.

    Ja ir kuņģa problēmas:

    • skābums var kairināt kuņģi; lietot nedaudz, termiski apstrādātus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk