Skābenes: vitamīnu avots ar piesardzības piezīmi
Skābenes ir labs C vitamīna un dzelzs avots, tāpēc lieliski stiprina imunitāti un veicina asinsradi. Tāpat tās satur A vitamīnu, šķiedrvielas un antioksidantus, kas atbalsta ādas un redzes veselību.
Ieguvumi:
- augsts C un A vitamīna saturs,
- labs dzelzs avots,
- maz kaloriju.
Riski:
- liels skābeņskābes daudzums var veicināt nierakmeņu veidošanos,
- var kavēt kalcija uzsūkšanos.
Ieteicams lietot ar mēru, labāk labi termiski apstrādātas (zupās, sautējumos), kombinējot ar kalciju saturošiem produktiem.
Rabarberi: šķiedrvielas un K vitamīns
Rabarberi izceļas ar augstu K vitamīna saturu un labu šķiedrvielu daudzumu, kas atbalsta kaulu veselību un gremošanu. Tie satur arī antioksidantus, piemēram, antocianīnus, kas cīnās ar iekaisumiem.
Ieguvumi:
- augsts šķiedrvielu un K vitamīna saturs,
- maz kaloriju,
- pretiekaisuma vielas.
Riski:
- augsts skābeņskābes saturs, sevišķi lapās, tāpēc tās nedrīkst ēst.
Kuru labāk un kad?
- Ja mērķis ir stiprināt imunitāti un uzņemt vitamīnus, skābenes ir laba izvēle.
- Ja vajadzība ir pēc šķiedrvielām un kaulu stiprināšanas, labāki būs rabarberi.
- Cilvēkiem ar nieru problēmām jāizvairās no abiem vai jālieto tikai reizi pa reizei.
Ieteicamā dienas deva
Nav precīzi noteiktas dienas devas, bet to apjomu var izsecināt, ņemot vērā skābeņskābes daudzumu – lai to neuzņemtu pārlieku daudz
Skābenes:
- 30–50 g (1 sauja) svaigu skābeņu dienā veselam pieaugušajam,
- termiski apstrādātas – līdz 100 g, bet ne katru dienu.
Rabarberi:
- 100–150 g vārītu vai sautētu kātu dienā,
- nelietot katru dienu.
Bērniem un cilvēkiem ar veselības problēmām
Bērniem:
- ieteicams lietot tikai termiski apstrādātas skābenes un rabarberus nelielos daudzumos,
- jākombinē ar kalcija avotiem (piens, biezpiens).
Nieru slimniekiem:
- skābenes un rabarberi var pasliktināt stāvokli, lietot tikai pēc sarunas ar ārstu.
Ja ir kuņģa problēmas:
- skābums var kairināt kuņģi; lietot nedaudz, termiski apstrādātus.