• Psihiatrs izraksta uzreiz 6 zāles. Vai nav par daudz?!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    8. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ļoti labi, ka cilvēki, sajūtot sevī savādas izjūtas, meklē palīdzību. Taču reizēm pēc vizītes pie ārsta rodas dažādi jautājumi. Tā noticis arī lasītājai, kura uztraucas par mammu, jo psihiatrs izrakstījis vairākus medikamentus jau pirmajā vizītē. Viņai atbild psihiatre Liene Sīle.

    Lasītājas vēstule: Mana mamma (80 gadi) bija vizītē pie psihiatra, jo brīžiem jūt trauksmi un garastāvokļa svārstības. Viņa jau iepriekš ir lietojusi antidepresantus, bet tagad bija vizītē pie citas psihiatres (viņas daktere ir ilgstošā prombūtnē), kas uzreiz izrakstīja ļoti daudz medikamentu: Rexetin 20 mg lietošanai no rīta, Lamotrigine 25 mg lietošanai no rīta un vakarā, Spitomin 5 mg lietošanai no rīta un vakarā, Haloperidol pa 5 pilieniem no rīta, pēcpusdienā un vakarā, Lexotanil 5 mg pa vienai tabletei pēc vajadzības un Quetiapine 25 mg vakarā.

    Mamma brīžiem jūtas skumja un nomākta, bet tas ir pamatoti, jo pirms diviem mēnešiem pēkšņi nomira viņas vīrs, ar kuru kopā nodzīvoti 60 gadi.

    Mamma cenšas būt aktīva, trīsreiz nedēļā iet vingrot, ēšanas un nopietnu miega traucējumu nav (reizēm ir grūti aizmigt), apmeklē arī psihoterapeitu, tiekas ar bērniem, mazbērniem, regulāri dodas pastaigās. Lai gan reizēm kaut kas aizmirstas, viņa orientējas laikā un telpā. Vai tiešām vajag lietot tik daudz zāļu? Lūdzu, palīdziet ieviest skaidrību! Meita Marta

    Marta, saprotu jūsu apmulsumu par daudzajām mammai izrakstītajām zālēm, tomēr aicināšu racionāli izvērtēt situāciju. Vispirms gribu jūs lūgt jebkādu šaubu gadījumā pavadīt savu mammu pie psihiatra. Ārsts noteikti jums varēs izskaidrot ne tikai par izrakstītajiem medikamentiem, bet arī par mammas psihisko stāvokli un riskiem.

    Bieži vien aktīvie, atbildīgie un mīlošie seniori savus patiesos pārdzīvojumus slēpj, jo nevēlas nobiedēt, apgrūtināt savus bērnus.

    Protams, vairāku medikamentu kombinācijas (jāņem vērā arī citu ārstu izrakstītās zāles) ir izmantojamas, tikai individuāli izsverot riskus un ieguvumus. Senioriem tās nav rekomendējamas, izņemot gadījumus, kad ar vienu medikamentu vai divu zāļu  kombināciju nav izdevies panākt psihiskā stāvokļa uzlabojumu – turpinās trauksme, nomāktība, miega traucējumi. Medikamentu savstarpējo iedarbību ārsts izvērtē pieņemšanas laikā – tam ir paredzēti speciāli kalkulatori, kas nosaka zāļu mijiedarbību.

    Konkrētajā piemērā medikamentu devas ir zemas un optimālas, tāpēc nevajag satraukties. ir jāuzticas speciālistam.

    Mēs, psihiatri, esam apguvuši padziļinātas zināšanas neirofizioloģijā un pārzinām zāļu iedarbību uz psihi.

    Paskaidrošu, ka medikamenti pacientam tiek nozīmēti, balstoties uz to, kādus neirotransmiterus (molekulas, kas ietekmē neironu darbību) smadzenēs tie ietekmē. Savukārt medikamentu klasifikācija ir balstīta uz tradicionālām zāļu grupām, tādēļ pacients var būt pārsteigts, kādēļ pie trauksmes jālieto zāļu aprakstā nosauktais antidepresants.

    Atbilde ir pavisam vienkārša – zāles darbojas uz serotonīnerģisko sistēmu un ārstē gan trauksmes, gan depresijas simptomus.

    Rexetin un Spitomin iedarbojas uz serotonīnu un dopamīnu, mazinot trauksmi un depresijas simptomus. Quatiapin mazās devās (25–100 mg) ietekmē histamīna sistēmu un ļauj izgulēties. Haloperidol pilienos mazina satraucošas, realitātei neatbilstošas domas un neļauj tām pārvērsties psihotiskos simptomos. Lexotonil ir ātras iedarbības nomierinošs līdzeklis – gan mazina akūtas trauksmes reakcijas dienā, gan palīdz vakarā iemigt. Lamotrigine līdzsvaro garastāvokli un neļauj ikdienā ielauzties emociju šūpolēm.

    Šajā kombinācijā katrs medikaments veic savu funkciju.

    Vēlreiz atkārtošu, ka jebkura neskaidrība jāpārrunā ar ārstējošo ārstu, un medikamentu terapijas shēmu dakteris var mainīt jebkurā vizītē. Galvenais rādītājs gan būs nevis zāļu skaits, bet pacienta psihiskais stāvoklis un pašsajūta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē