• Pret epilepsiju ar skalpeli

    Veselība
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    28. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Latvija godam apsteigusi gan lietuviešus, gan igauņus, jo Rīga bija PIRMĀ vieta Baltijā, kur bērniem sāka operēt epilepsiju. Tas sniedz bērniem labākas iespējas izveseļoties. Par to, kādas var būt šīs slimības izpausmes un kādi ir iespējamie ārstēšanas veidi, stāsta BKUS neirologs un Latvijas Pretepilepsijas biedrības prezidents Dr. Jurģis Strautmanis.
    Nākamais: Ja zāles nelīdz

    Kas ir epilepsija?

    Epileptiska lēkme rodas, kad galvas smadzeņu nervu šūnās īslaicīgi notiek pārmērīgas elektriskās izlādes. Tās izpaužas kā dažādi īslaicīgi, pārejoši simptomi – piemēram, krampji, noraustīšanās, dīvainas sajūtas, apziņas zaudēšana, krišana… Pasaulē ar šo kaiti slimo aptuveni viens no simta, un mēs šajā ziņā ne ar ko neatšķiramies.

    Latvijā ir aptuveni 20 000 epilepsijas pacientu, un katru gadu pie mums Bērnu slimnīcā nonāk teju 200 bērnu ar šo kaiti. Slimība visbiežāk izpaužas zīdaiņa vecumā, pirmsskolas vecumā un pusaudža gados. Pieaugušajiem epilepsija vairumā gadījumu ir simptoms kādai citai nopietnai kaitei – audzējam, asinsrites traucējumiem, insultam… Ir cilvēki, kam epilepsija bijusi jau bērnībā un ir arī vēlākos gados.

    Pareizāk būtu runāt nevis par vienu diagnozi – epilepsija, bet par slimību grupu ar dažādiem paveidiem. Vairumam – aptuveni 50–60 procentiem – tā ir labdabīga, ar ļoti labām prognozēm uz izveseļošanos; 10–20 procentiem ir epilepsijas paveids, kad, dzerot zāles, cilvēks var visu atlikušo dzīvi nodzīvot bez lēkmēm. Savukārt 20–30 procentiem pacientu ir ļaundabīga epilepsija, kad zāles diemžēl ne vienmēr palīdz.

    Raksta turpinājums:

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē