• Pirms mēnešreizēm streiko sirds un sāp galva! Kā sev palīdzēt?

    Mēnešreizes
    Indra Ozoliņa
    8. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par tipiskākajām PMS jeb pirmsmenstruālā sindroma izpausmēm un kā tās mazināt stāsta ginekoloģe Vēsma Kažociņa.

    Lasītājas vēstule: Man ir 35 gadi. Apmēram nedēļu pirms mēnešreizēm ir ļoti nepatīkami simptomi: sirdsklauves, reizēm stipri sāp galva. Visvairāk mani uztrauc sirds pārsitieni. Mēnešreizes ir regulāras, cikls 28 dienas. Kādus līdzekļus lietot, lai nepatīkamās sajūtas mazinātos? Linda

    Linda, menstruālā cikla otrajā pusē apmēram 10–14 dienas pirms mēnešreižu sākuma par sevi liek manīt pirmsmenstruālais sindroms (PMS). Tipiskākie simptomi, kas to raksturo, ir krūšu piebriedums, vēdera uzpūšanās, garastāvokļa izmaiņas, nervozitāte, kašķīgums, raudulība. Var būt arī jūsu pieminētās  galvassāpes un sirdsklauves, kā arī pastiprināti izdalījumi no maksts, svara pieaugums līdz pat diviem kilogramiem, kas pazūd, sākoties mēnešreižu asiņošanai.

    Ja galvassāpes saistītas ar mēnešreizēm, tās ir apmēram divas dienas pirms tām un pirmajā, otrajā menstruāciju dienā.

    PMS raksturīgas spiedošas sāpes acu līmenī. Tās saistītas ar asinsspiediena pazemināšanos pirms mēnešreizēm – kā organisma aizsargreakcija pret gaidāmo asiņošanu. Sievietēm, kurām jau tāpat ir zems asinsspiediens, tas var pazemināties vēl vairāk, un tas mēdz radīt arī sirdsklauves, jo organisms zemo asinsspiedienu cenšas kompensēt ar sirdsdarbības un pulsa paātrināšanos.  

    Ja galva sāp cikla otrajā pusē (sākot ar 20. dienu), proti, agrāk nekā divas dienas pirms mēnešreizēm, tas varētu būt saistīts ar šķidruma aizturi.

    Ja sāpes klasiski ir vienā vietā, būtu jāpārbauda galvas asinsvadi un jāpārliecinās, vai tajos nav aneirismas jeb asinsvada paplašinājuma.

    Piebriestot asinsvadiem, paplašinās arī aneirisma un pieaug spiediens uz galvas smadzenēm, kas izraisa sāpes, turklāt pastāv risks, ka aneirisma noteiktos apstākļos var plīst. Iesaku konsultēties ar neirologu.  

    Pret galvassāpēm pirms mēnešreizēm un to pirmajās divās dienās palīdz kofeīnu saturošie kombinētie pretsāpju medikamenti, piemēram, askofēns un citramons. Parasti ibuprofēns, kas ir efektīvs pret menstruālajām vēdera sāpēm, PMS izraisītas galvassāpes nemazina. Varētu palīdzēt arī kafija, jo kofeīns paaugstina asinsspiedienu, veicina šķidruma izdali un uzlabo asinsriti.  

    Ja ir sirds pārsitieni, iesaku veikt asins analīzes un noteikt vairogdziedzera hormonus TSH un brīvo T4, jo vairogdziedzeris tiešā veidā ietekmē sirdsdarbību.   

    Pašsajūtu varētu uzlabot dabiski sievietes hormonālo sistēmu regulējoši līdzekļi, piemēram, Prefemin vai Milona 5. Lai gūtu uzlabojumu, tie jālieto vismaz trīs mēnešus katru dienu. Menstruālā cikla otrajā pusē vakaros var palietot Magne B6, kas atslābinās, nomierinās un uzlabos miegu. Pirms tam gan būtu svarīgi zināt asinsspiediena rādītājus, jo, ja tas ir zems, magnijs var pazemināt asinsspiedienu vēl vairāk. 

    Vēl PMS atvieglošanai iesaku izvairīties no sāls un pikantiem ēdieniem, atturēties no saldumiem, ēst vairāk augļu un dārzeņu. Ziemas mēnešos pašsajūtu uzlabos naktssveces eļļa, D vitamīns un zivju eļļa.

    Var palīdzēt arī zāļu tējas, piemēram, daktera Tereško tējas sievietes veselībai, nervu sistēmai un miegam.

    Svarīgi mazināt stresu, ko rada sajūta, ka esi bezspēcīga organisma izmaiņu priekšā. Nedrīkst aizmirst arī par mērenām fiziskām aktivitātēm, kas mazina stresu un uzlabo asinsriti mazajā iegurnī. Vēlama dziļa elpošana un pastaigas svaigā gaisā. 

    Reizēm PMS atvieglo  hormonālā kontracepcija – drosperinonu saturošas tabletes, kas mazina šķidruma aizturi un tūskainību, svara pieaugumu, piemēram, Yasminelle vai Yarina. Taču var gadīties arī otrādi – ja sievietes organisms ir jutīgs uz progesteronu, var rasties sajūta, ka PMS ir visa menstruālā cikla garumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē