• Pirksti tirpst tā, ka nevari pagulēt? Tas var būt nerva iekaisums, kas obligāti jāārstē!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    3. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Siam.pukkato/Shutterstock.com
    Kārtējo reizi naktī slikti gulēji, jo tirpa pirksti, un arī no rīta nepāriet sajūta, ka pa tiem skraida skudriņas? Šķiet, ka pirksti piepampuši? Visticamāk, pie vainas ir karpālā kanāla sindroms! Stāsta Uldis Krustiņš, traumatologs ortopēds, rokas ķirurgs, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs.

    Kas var būt pie vainas?

    • Klasiski karpālā tuneļa (kanāla) sindroma, ko izraisa vidusnerva nospiedums, simptomi ir tirpšana īkšķī, rādītājpirkstā, vidējā pirkstā un zeltnesim vienā pusē, jo tos inervē vidusnervs. Tas nozīmē, ka plaukstas pamata jeb karpālajā kanālā, caur kuru iet pirkstu saliecējcīpslas un vidusnervs, radies nerva nospiedums.
    • Karpālā kanāla sindroma iemesli ir daudzi un dažādi, bet pirmais ir ģenētiskais. Sievietēm vidusnerva nospiedums, salīdzinot ar vīriešiem, rodas daudz biežāk, ko nosaka sievišķie hormoni. Attiecība ir apmēram 10:1.
    • Šis sindroms veidojas, jo pietūkst saliecējcīpslu apvalki, un rezultātā karpālā saite saspiež nervu. Cīpslu tūska un cīpslu apvalku iekaisums naktīs rada tirpšanu, kas neļauj gulēt, tāpēc gribas rokas purināt un mainīt pozu.

    Reizēm cilvēki mēdz guļot saliekt rokas plaukstās un pabāzt zem galvas, tas arī veicina tirpšanu.

    Tikpat labi tā var būt arī no rītiem, kad rokas nogulētas. Nervu nospiedumu ilgstoši neārstējot, jušanas traucējumi kļūst izteiktāki, cilvēks vairs nespēj satvert un noturēt sīkus priekšmetus.

    • Karpālā kanāla sindroms mēdz būt arī ļoti jaunām sievietēm. Grūtniecība, bērna zīdīšanas, pēcdzemdību periods, kad organismā notiek hormonālas izmaiņas, var radīt cīpslu apvalku iekaisumu un tūsku, kas nospiež nervu.
    • Reizēm ir posttraumatisks karpālā tuneļa sindroms, kas visbiežāk rodas pēc spieķa kaula lūzuma apakšdelma lejasdaļā, tā dēvētajā tipiskajā vietā. Līdz ar to nervi tiek mehāniski saspiesti vai arī lūzums sadzīst ar nobīdi, un samazinās telpa, kurā atrodas cīpslas un nervi. Iemesls var būt arī plaukstas kaula mežģījumi, kad nervs traumas brīdī tiek mehāniski saspiests.

    Šīs traumas bieži vien ārstē konservatīvi, uzliekot ģipsi, pārējos gadījumos tas ir saistīts ar cīpslu iekaisumu.

    Rodoties spiedienam, nervs, kas atrodas seklāk zem ādas, tiek atspiests pret karpālo saiti.

    • Kā veicinošs faktors var būt dažādas slimības, piemēram, cukura diabēts, podagra, bronhiālā astma, kas veicina cīpslu apvalku sabiezēšanu un iekaisumu.
    • Pie karpālā kanāla sindroma var novest arī rokas pārpūle un ilgstošas vienveidīgas kustības, piemēram, darbs ar datoru, ravēšana, adīšana, kad veidojas cīpslu apvalka iekaisums un piepampums.

    Jo ātrāk cilvēks ar karpālā kanāla sindromu atnāk pie ārsta un ir mazāks nerva bojājums, jo vieglāka ārstēšana. Jo slimība ilgāk ielaista, jo mazāk izredžu uz pilnīgu izveseļošanos.

    Ja vidusnervam tiek nospiestas motorās šķiedras, kas iet uz īkšķa pamatni, muskulis izdilst un atrofējas.

    Tas strādā, ja saņem impulsus – tāpat kā lampiņa deg, ja caur to pienāk strāva. Ja muskulis kādu laiku impulsus nesaņem, tā šķiedras zaudē spēju sarauties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē