• Pieci pamatnoteikumi — kā plānot dzīvi neprognozējamos laikos

    Mentālā veselība
    Inga Volkova
    9. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pandēmija mūsu dzīvē ienesusi daudz neprognozējamības – te ievieš mājsēdi, te atceļ, te skolās ir attālinātās mācības, te atkal klātiene, te veikalos ir zaļā zona, te sarkanā. Mēs šobrīd nezinām, kā būs tuvākajos mēnešos, bet daži principi var palīdzēt sakārtot dzīvi arī šādos apstākļos.

     

    1. Mainām taktiku, nemainām mērķi

    Ir svarīgi, piemēram, uzturēt labu fizisko formu, bet

    trenažieru zāles ciet? Tas nav iemesls atlikt fiziskās aktivitātes. Tikai – citādas un citur.

    1. Neatliec uz rītdienu to, ko var izdarīt šodien!

    Miera laikos dažkārt darbus var atlikt – ai, šodien negribas, labāk saraus rīt vai pat nākamnedēļ. Strauji mainīgos apstākļos nevar paredzēt, ko nesīs rītdiena vai nākamā nedēļa. Labāk neatlikt.

    1. Izmanto laika logus!

    Attālinātais darbs dažkārt rada sajūtu, ka visa diena paiet nepārtrauktā lielāku un sīkāku darbu plūsmā – viens klājas pāri citam, šis vēl darāms, bet nākamais jau uzglūn no muguras… Te labi noder laika logu princips. Kad sakrājusies darbu kaudzīte, visus sašķiro trijās grupās: tādi, kas prasa ne vairāk par piecām minūtēm, tādi, kas prasa ne vairāk par 30 minūtēm, un tādi, kas prasa ne vairāk par stundu. Kad kaut kādu apstākļu dēļ ir pavēries laika logs, piemēram, 10 minūšu garumā, izdari divas lietas no attiecīgās darbu kaudzītes. Ja laika logs ir lielāks – ņem darbu no attiecīgās grupas. Tā secīgi un plānveidīgi būs izpildīts daudz piņķerīgu uzdevumu.

    1. Labāk regulāri nekā ideāli

    Ja nevar sarīkot draudzeņu tradicionālo pirts pasākumu ar pilnu komplektu – pēršanos, medus maskām, peldi dīķī un sirds sarunām –, vismaz sarunas nevajadzētu aizmirst. Ja ne citādi, kaut vai Zoom versijā.

    1. Met bumbu, nevis ķer!

    Nav viegli, kad nākas steidzīgi un neatliekami reaģēt uz dzīves piespēlētajām situācijām. Tas rada ne vien haosu, bet arī stresu, jo tad lēmumi jāpieņem strauji un neskaidros apstākļos. Vienmēr labākā pozīcijā ir tas, kurš bumbu met, nevis tas, kurš ķer – pat ja ir labs ķērājs. Modernā valodā to sauc – būt proaktīvam, tātad darboties, apsteidzot situāciju. Vienkāršs piemērs: ziemas riepas labāk nomainīt tad, kad pirmais sniegs vēl tikai gaidāms, nevis dienā, kad jau uzsnidzis. Tad ceļš jau ir slidens, bet autoservisos – nervozas rindas…

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē