• Par miomu, spirāli, hormoniem un menopauzi

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    31. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pienākot zināmam vecumam, sievietes organismā notiek būtiskas izmaiņas. Kā ar tām sadzīvot?

    Lasītājas jautājums: Man ir 54 gadi. Pirms trim gadiem man dzemdē atklāja miomu, bija spēcīga asiņošana, tāpēc ginekoloģe dzemdē ievietoja spirāli Mirena. Miomai šo gadu laikā ir tendence sarauties, ik pa laikam ir vien mēnešreizēm līdzīga neregulāra smērēšanās, ārste saka, ka, ultrasonogrāfiski izmeklējot, viss esot kārtībā. Bet – mani jau kādu laiku nomoka karstuma viļņi, diezgan izteikta svīšana, brīžiem pār rokām nepatīkami noskrien skudriņas… Lai to mazinātu, man iesaka uz ādas lietojamos hormonus, jo sūdzībām pie vainas esot menopauze. Tagad esmu apjukusi – ko man īsti darīt?

    Atbild ginekoloģe Dace Matule (Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnikā un Medicīnas centrā ARS):

    – Patiesībā situācija ir pavisam vienkārša. Mioma, kas ir labdabīgs dzemdes muskulatūras veidojums, vairs neaug, un – tas ir labi. Kas attiecas uz smērējošiem izdalījumiem – tie kombinācijā ar Mirenu un miomas mezgliem, kas tomēr deformē dzemdes dobumu, var periodiski parādīties, un tas ir normāli, par to nav jāuztraucas.

    Runājot par karstuma viļņiem… Katrai sievietei vidēji no 45 līdz 56 gadiem iestājas menopauze, un diemžēl vairāk nekā pusei no mums tiešām būs karstuma viļņi. Tas ir stāsts arī par šo sievieti. Kā to novērst un justies labi? Kā jau ieteikusi ginekoloģe, transdermālie estrogēni jeb uz ādas lietojamie preparāti, ir vismodernākais hormonus aizstājošās terapijas veids, jo nemaina aknu darbību un neveicina trombu veidošanos.

    Tāpēc, ja, iestājoties menopauzei, ir izteiktas sūdzības par karstuma viļņiem un šīs sajūtas ietekmē tavu dzīves kvalitāti, šo iespēju kopā ar ārstu tiešām būtu vērts apsvērt. Piebildīšu, ka vienlaikus dzemdē drīkst palikt Mirena un var lietot hormonaizstājterapiju. Vēl svarīgi, ka menopauzes iestāšanās var būtiski ietekmēt tavu vispārējo veselību – ir lielāks risks rasties sirds un asinsvadu slimībām, osteoporozei, ginekoloģiskām kaitēm, garīgās veselības problēmām, tajā skaitā Alcheimera slimībai. Hormonaizstājterapija šos riskus mazina un aizkavē.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē