• Palīgā, man ausī… augonis!

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dora Zett/Shutterstock.com
    Furunkuls jeb augonis ir matu maisiņa vai tauku vai sviedru dziedzera atveres nosprostojums, kurā iekļuvušas baktērijas (visbiežāk stafilokoki) un radies lokalizēts sastrutojums, kas apmēram triju dienu laika nobriest, pārplīst un sadzīst, atstājot rētiņu.

    5 jautājumi un atbildes

    • Kāpēc ausī veidojas augoņi?

    Āda nespēj sevi pasargāt pret nevēlamiem mikrobiem, un tas var notikt, ja organisma imunitāte un ādas aizsargfunkcijas ir novājinātas. Nepilnvērtīgs, vienveidīgs uzturs, pārslodze, stress, hroniskas kaites. Auss ādā infekciju var ievazāt, arī vienkārši ar nagu pakasot ausi. Pēc definīcijas, tas vairs nebūs furunkuls, bet gan difūzs iekaisums.

    Āda visur ir vienāda, bet ārējās auss ejas problēma no iekaisuma viedokļa ir tāda, ka tā ir kā dziļa kabata ķermeņa iekšienē, grūti apskatāma un grūti apkopjama.

    Daudziem ļoti triviāla auss problēma var noritēt daudz vētraināk nekā citās vietās uz ķermeņa. To visu pastiprina arī psihoemocionālais fons. Ja pumpa uzmetas kaut vai uz sejas vai uz rokas, dibena vai kājas, cilvēks to var apskatīt: «Ak tā, tikai pumpa… Tad nav ko uztraukties, tādas man jau bijušas!» Bet, ja šī pati pumpa iemetas ausī, to redzēt nevar, cilvēks jūt tikai sāpes un nezina, kas ar viņu notiek. Lai gan tādas pumpas ausī neatšķiras no ādas iekaisumiem citā vietā un arī ārstēšanas principi ir tie paši.

    • Kā tikt ar augoni galā?

    Pirmkārt, zināt, ka tas, visticamāk, nav nekas apdraudošs. Otrkārt, saprast, ka visdrīzāk pumpa pāries pati. Un, ja ārstē, tad pirmais princips ir nekairināt – neberzēt, nemērcēt. Otrais princips – uzsmērēt vai iepilināt zāles, nevis dzert antibiotikas.

    • Kāpēc pats ausī neko nedrīkst pilināt vai smērēt?

    Vispirms, lai kaut ko ausī pilinātu vai smērētu, diagnoze būtu jāapstiprina – ka tā patiešām ir tikai pumpa un nevis kas vairāk. Cilvēks pats to parasti nespēj konstatēt. Tas nozīmē, ka ausu ārsts vai vismaz ģimenes ārsts ir vajadzīgs, lai apskata ausi.

    Turklāt auss eja, kas patiesībā ir dziļa ķermeņa kabata, ir arī jāsakopj, jāattīra no visa liekā, lai medikaments, kuru mēs gribam uz slimās vietas uzsmērēt vai uzpilināt, vispār tur nokļūtu. Jo var taču sagadīties, ka cilvēka auss ejas dziļumā ir furunkuls un priekšā sēra korķis!

    • Ko drīkst lietot, ja ir pumpa vai furunkuls?

    Tie ir dažādi dermatoloģijā lietoti līdzekļi pret iekaisumu un alerģiju, pietūkušai ādai domāti krēmi. Bet atkal – ja tā ir pumpa vai virspusējs ādas iekaisums, ārstēšanai nevajadzētu būt agresīvai, tai tikai jānoņem sāpes. Gadījumos, kad mediķis uzreiz nav pieejams, var uzlikt degvīna kompresi. Palīdzēs arī hipergels, kas satur sāli, desmitprocentīgs sālsūdens, kāda antibakteriāla ziede.

    • Kad jāsāk uztraukties?

    Uztraukties vajadzētu riska grupas pacientiem. Runa ir nevis par vecumu, bet gan par slimībām ar apdraudējumu. Pirmajā vietā ir cukura diabēta pacienti, it sevišķi tie, kuriem nepieciešams insulīns.

    Jo viņiem banālas iekaisuma slimības bieži vien norit agresīvāk.

    Otrajā vietā – onkoloģijas pacienti, kuriem bijusi galvas un kakla reģiona apstarošana un kuri saņem ķīmijterapiju. Savukārt trešā riska grupa ir visi imūndeficīta pacienti, jo viņiem šī vienkāršā infekcija auss ejā var noritēt ļoti smagi. Un arī bīstami. Viņiem vieglāk veidojas tā dēvētais ļaundabīgais ārējās auss ejas iekaisums, kam nav nekāda sakara ar onkoloģiju, bet ļaundabīga ir pati slimības gaita.

    Proti, iekaisums sāk izplatīties kaulaudos, radīt sejas paralīzi, meningītu jeb sastrutojumu galvā.

    Šiem pacientiem noteikti jāatrādās ārstam. Bet, ja cilvēks principā ir vesels un, paspaidot auss ieeju, tā ir sāpīga, viņš var aptiekā bez receptes iegādāties antibakteriālu ziedi, ko uzliek uz vates pikucīša un ievieto auss ejā, un varbūt var pie ārsta uzreiz neskriet.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē