• Palīgā, bērnam potītes virzās uz iekšu!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    4. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mazu bērnu mammas ir sevišķi jūtīgas it visā, kas saistās ar atvašu veselību. Šoreiz uz satrauktas māmiņas jautājumu atbild Gunta Kristapsone, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja.

    Lasītājas jautājums: Esmu jau nelielā izmisumā. Nezinu vairs, ko un kā darīt. Bērnam (1 gads un 4 mēneši) virzās uz iekšu potītes – viena vairāk, otra mazāk. Tagad jau pats sāk lēnām patstāvīgi staigāt. Gada vecumā Bērnu slimnīcas ķirurgs secināja, ka ir mīkstas saites. Apmeklējām arī tehnisko ortopēdu, kurš ieteica lietot speciālas pēdiņas, bērnam būs arī valsts apmaksāti ortopēdiskie apavi. Mani samulsināja tehniskā ortopēda ieteikums, ka mājās pa gludu virsmu ar plikām kājām nevajadzētu staigāt – tikai mežā un pa smiltīm. Savukārt fizioterapeits teica, ka bērnam vajag staigāt ar plikām kājām. Ķirurgs ieminējās, ka ortopēdiskie apavi ir tikai bizness, tādus nevajagot… Vairs nesaprotu, kuru klausīt. Regulāri mājās vingrojam, ar bērnu apmeklējam fizioterapeitu. Bail, ka, nepareizi rīkojoties, paliks sekas uz mūžu. Pie kā vēl vērsties pēc palīdzības? Anna

    Anna, konkrēto gadījumu nevarēšu komentēt, jo situāciju iespējams izvērtēt tikai klātienes konsultācijā.

    Tomēr – mīkstas saites nav jākoriģē, tās mainās, bērniņam augot, tādēļ būtu jāprecizē, ar kādu mērķi tehniskais ortopēds rekomendē speciālās pēdiņas.

    Mazam bērniņam, kurš tikko sācis staigāt, pēdu velves nav vēl pilnībā attīstījušās – tās veidojas pakāpeniski līdz pat septiņu gadu vecumam. Šajā periodā nekādas zolītes apavos likt tāpat vien nevajag, jo tas var bērnam radīt diskomfortu. Basām kājām bērniņš drīkst staigāt pa jebkuru virsmu, ja vien tas viņam patīk.

    Ja bērniem, kuri tikko sākuši staigāt, ejot pēdiņa vairāk balstās uz pēdas iekšmalu, tad iesaka apavus, kas izgatavoti nevis no auduma, bet no stingrāka materiāla, tāda veidā pareizāk pozicionējot pēdu.

    Taču tiem nav obligāti jābūt ortopēdiskiem apaviem!

    Ja esat nobažījusies par bērna gaitu vai pēdu attīstību, jāvēršas pie bērnu ortopēda un/vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē