• Kad var nēsāt muguras jostu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jāatceras, ka muguras josta nav ārstniecības līdzeklis, tas ir palīglīdzeklis pie slodzes. Kad jāizdara kāds konkrēts darbs – jānovāc kartupeļi, jācilā smagumi –, apliec jostu, paveic darbu un tad jostu noņem! Ja ir nopietnas muguras problēmas, šādās reizēs jostu tiešām ir vērts uzlikt. Pie vieglām muguras problēmām – noteikti nē, lai muskuļi strādā paši!

    Ilgstoša jostas lietošana, turklāt hronisku muguras sāpju gadījumā, galīgi nav atbalstāma. Ar jostu var atslogot muguru uz nelielu brīdi, bet pat tad pie noteikuma, ka cilvēks ievēro muguras veselībai svarīgos pamatprincipus: ir fiziski aktīvs un vingro! Ja mugura vēl nesāp, bet ieplānoti, piemēram, darbi dārzā vai lauku mājās, būtu labi, ja, darot ko smagāku, cilvēks īslaicīgi uzliktu jostu. Nevis tāpēc, ka viņam jau sāpētu mugura, bet lai pie slodzes sev nenodarītu pāri. Tas ir pareizākais veids, kā uztvert jostu noderīgumu.

    Ja ir kāda nopietna muguras slimība un sāpes – puscieto korseti nedrīkst nēsāt ilgāk par divām stundām no vietas! Lielākie grēkāži ir tie, kas uzliek jostu un tad staigā kā salaulājušies ar to! Tas noved pie muskuļu atrofēšanās.

    Pavisam mīkstās jostas ir veidotas no elastīga materiāla un ļauj visai brīvi kustēties. To mērķis ir nevis stabilizēt vai atslogot muguru, bet paaugstināt komforta sajūtu un psiholoģiski atgādināt, ka mugura ir uzmanības centrā. Pārsvarā tiek lietotas tikai muguras jostas daļā. Mīkstās jostas ārsti pacientiem iesaka reti, visbiežāk cilvēki tādas iegādājas paši un attiecīgi arī paši izvēlas lietošanas biežumu un ilgumu.

    Mīkstās jostas ar cietiem stiprinājumiem (sauktas arī par puscietajām) – šis ir vispopulārākais jostu veids, bieži dēvētas arī par korseti. Elastīgā materiālā ir ievietoti elastīgi balsti mugurkaula rajonā vai sānos. Tās gan stabilizē, gan balsta. Balsti var būt izņemami. Šāda josta var ietvert dažādus muguras līmeņus no krustu daļas līdz pat lāpstiņām, nedaudz arī krūšu daļu. Īpašie plastmasas vai metāla stiprinājumi jostu padara stingrāku un ierobežo kustības. Jostas lieto akūtu un hronisku muguras sāpju gadījumos. Ārsts tās mēdz nozīmēt pēc operācijām, kad jāpalīdz noturēt operācijas rezultātu.

    Ja josta jānēsā ārstnieciskos nolūkos pēc operācijas – ārsts noteiks, cik ilgi. Tie var būt divi, trīs mēneši. Tad josta jālieto gandrīz visu dienu. Naktī to noņem, jo guļus stāvoklī jostai nav nozīmes.

    Der zināt!

    • Josta jāpērk klātienē.
    • Nav ieteicams lietot vīra, sievas, mammas jostu, jo tai jāatbilst tieši taviem izmēriem. Arī tad, ja pieņemsies svarā vai strauji to zaudēsi, nāksies pirkt jaunu jostu – atbilstoši jaunajiem izmēriem. Nekad nepērc lietotu jostu!
    • Jostās ir metāliski kauliņi, ko speciālists viegli ielieks atbilstoši tava mugurkaula izliekumam.
    • Ideālo jostu izdodas atrast, uzmērot vidēji 5 jostas. Sarežģītākos gadījumos jāsakopo pacietība izmēģināt pat 10 jostas.
    • Jostas derīguma termiņš – vidēji 2 lietošanas gadi atkarībā no valkāšanas intensitātes. Nereti josta kalpo pat 5–10 gadus.
    • Jostu vislabāk vilkt uz dabiska auduma apakšveļas. Mazāk jutīgie var arī uz kailas miesas. Zem jostas nedrīkst palikt bikšu josta un citi cieIeplānot sūtīšanu uz soc. tīkliemti elementi, jo tie spiedīs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē