• Olnīcu vēža paciente Anda Kivliša iesūdz valsti tiesā: Attieksme ir pazemojoša un ciniska

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. novembris, 2021
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitiātes foto
    Anda Kivliša ir viena no daudzajām olnīcu vēža pacientēm, kuras saskārušās ar valsts diskriminējošo attieksmi un atteikumu vismaz daļēji kompensēt dzīvībai svarīgās zāles. Par spīti ārstu konsīlija lēmumam, atbildīgās iestādes atrunājas ar formāliem iemesliem, neiedziļinoties lietā pēc būtības. Pēc neveiksmīgām sarunām, zvaniem un sarakstes ar ierēdņiem Andas sirds ir pilna un viņa ir vērsusies tiesā. “Es necīnos tikai par medikamentiem. Es cīnos par elementāru cieņu un cilvēcīgu attieksmi.”

    Jaunā sieviete pirms 2 gadiem uzzināja, ka viņai ir olnīcu vēzis 4.stadijā. Andai tika veikta operācija un vairākas ķīmijterapijas. Pateicoties ziedotāju atbalstam Anda ir uzsākusi terapiju ar oliparibum – zālēm, kuras pasargā no slimības recidīva, bet kuras pretēji konsīlija lēmumam valsts viņai nekompensē. Par saziedotajiem līdzekļiem Anda ir iegādājusies jau ceturto zāļu devu, un atzīst, ka jūtas labi. Izteiktu blakņu nav, tomēr reizēm  ir nogurums, slikta dūša  un nespēks, kas mēdz ietekmēt  dienas gaitu un plānus, bet tie visi ir sīkumi, kuriem Anda cenšas nepievērst uzmanību. Kā liecina nesen veiktie izmeklējumi,  ārstēšana ir pareiza un veiksmīga, kā to sākotnēji lēmis ārstu konsīlījs.

    COVID pacienti nav vienīgie, kas jāārstē

    Vērojot valstī notiekošo, Anda secina, ka šobrīd Nacionālajam Veselības dienestam (NVD) un Veselības ministrijai rūp tikai covid pacienti. “Kāpēc onkoloģisko un citu hronisko slimību pacientu dzīvības ir mazāk svarīgas?” retoriski jautā Anda.

    Visvairāk Andai kremt tas, ka atbildes uz viņas zvaniem un vēstulēm vai nu nav vispār, vai tiek sniegtas ar ievērojamu novēlošanos. “Manuprāt, šāda attieksme no valsts puses ir pazemojoša un ciniska,” teic Anda. “Man nav laika nebeidzami gaidīt. Ierēdņiem mans lūgums kompensēt medikamentus ir viena no daudzajām vēstulēm, kuru var pabīdīt malā un atlikt uz vēlāku laiku, bet man tā ir iespēja vai liegums dzīvot.”

    Ceļš līdz tiesai

    Oktobrī Anda iesniedza prasību tiesā, kurā apstrīd NVD un Veselības ministrijas lēmumu nepiešķirt medikamentus. Prasību izdevās iesniegt pateicoties juridiskajam atbalstam, ko Anda saņēma no kāda advokāta biroja.

    Stāsta Līga Mervina, zvērināta advokāte:

    Mēs nolēmām palīdzēt Andai, jo uzskatām, ka valsts iestādes ne vien pārkāpj vienlīdzības principu, pienākumu saprātīgi piemērot normatīvo regulējumu un pienācīgi pamatot indivīdam nelabvēlīgu administratīvo aktu, bet to attieksme šajā lietā pauž klaju necieņu pret privātpersonu.

    Rodas iespaids, ka Nacionālais veselības dienests un Veselības ministrija apzināti cenšas novilcināt procesu, maksimāli atliekot lēmumu pieņemšanu. Situācijā, kad uz spēles ir likta pacienta dzīvība, šāda vilcināšanās ir nepieņemama.

    Diemžēl ļoti daudzi pacienti līdzīgās situācijās tā arī nesagaida uzsākto procesu iznākumu un nomirst. Savukārt citi nemaz nesaņemas tērēt spēku un laiku, lai cīnītos ar šīm birokrātijas un cinisma vējdzirnavām.

    Mēs apzināmies, ka valsts budžets nav neizsmeļams, tomēr jebkuram valsts iestādes lēmumam ir jābūt pienācīgi pamatotam, savlaicīgi izdotam un nediskriminējošam. Andas gadījumā atteikums piešķirt individuālo kompensāciju medikamentiem bija balstīts uz pilnīgi formāliem pamatiem, neiedziļinoties situācijā pēc būtības un pārkāpjot administratīvā procesa normas. Tika pilnībā un bez jebkāda pamatojuma ignorēts ārstu konsīlija lēmums, kas skaidri noteica, ka pacientei der tikai viens konkrēts medikaments, turklāt lēmumu pieņemšana tika nepamatoti novilcināta.

    Vienīgie ienākumi – nepilnus 200 eiro lielais invaliditātes pabalsts

    Zāles, kuras Andai jālieto, maksā 56 tūkstošus eiro. Portālā “ziedot.lv” Andas ārstēšanai ir saziedoti nedaudz vairāk kā 40 tūkstoši eiro, un sieviete ļoti cer, ka izdosies savākt arī atlikošos 16 tūkstošus. Diemžēl, par saviem līdzekļiem iegadāties zāles olnīcu vēža pacientei nav pa spēkam. Andas vienīgais ienākuma avots šobrīd ir invaliditātes pabalsts 198 eiro apmērā. Lai segtu ikdienas izdevumus, Andai palīdz vecāki.

    Jaunā sieviete dzīvo ļoti taupīgi un cenšas atrast bezmaksas prieka avotus. Līdz lokdaunam Anda mēdza apmeklēt muzejus vai botānisko dārzu, kas invalīdiem ir bez maksas. Laiku pa laikam patīkamas emocijas Andai sagādāja draugi, kuri mēdza  viņu pārsteigt un aizvest kādā ekskursijā pa Latviju. Šobrīd viņa laiku īsina lasot grāmatas, risinot krustvārdu mīklas vai dodoties pastaigās. Anda atzīst, ka viņas priekam nevajag daudz. Pati lielākā dāvana ir būt dzīvai un veselai.

    Pateicība mediķiem, draugiem uz ziedotājiem

    Anda vēlas pateikt milzīgu paldies ikvienam, kurš viņu šajā laikā ir atbalstījis. Medicīnas personālam, kurš par spīti lielajai slodzei saglabā smaidu un optimismu, draugiem, kuri ienes pozitīvas pārmaiņas ikdienā un ikvienam ziedotājam, kurš atbalsta Andas ceļu uz pilnīgu izveseļošanos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    2 komentāri

    Valda Baltause
    Kolektīvais iesniegums tiesā būtu efektīvāks, bet tas prasa līdzekļus. Ja kāds uzņēmējs vai mecenāts sponsorētu šādu pieeju, izveidojot darba grupu, tad domāju, ka prasītāju skaits sasniegtu simtus. Tad gan beidzot nāktos atteikties no personīgā labuma( ministru, deputātu algas un reprezentācijas izdevumu izmaksu celšanas) par labu sabiedrības un valsts labklājībai. Ja tas ir viens cilvēks, viņu ir viegli diskreditēt, nomelnot un padarīt par garā vāju, bezatbildīgu un kā vēl tik savu tautu nesauc atbildīgās institūcijas un ministri. Es ļoti turēšu īkšķus, lai šo sievieti un viņas ārstējošo ārstus neiemīca dubļos, lai veidojas precedents uz kā balstīt šīs necilvēciskās vienaldzības beigas.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē