• Noveco arī pansionāti — slēdz kritiskā tehniskā stāvoklī esošo pansionātu Lubāna

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izvērtējot klientu un darbinieku drošības jautājumus, telpu atbilstību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī nepieciešamās investīcijas trūkumu novēršanai, Valsts sociālās aprūpes centrs (VSAC) Latgale ir vērsies Labklājības ministrijā ar priekšlikumu par filiāles Lubāna darbības izbeigšanu, informē ministrijas preses dienests.

    Trešdien, 9. oktobrī, labklājības ministre Ramona Petraviča tiksies ar Lubānas novada domes priekšsēdētāju Tāli Salenieku, lai pārrunātu iespējas par turpmāko sociālo pakalpojumu attīstību novadā.

    Pansionāta Lubāna klientu dzīvojamā ēkā ir ierīkota tikai krāsns apkure. Līdz ar to klientiem ir iespēja piekļuvei apkures krāsnīm, kas rada paaugstinātu ugunsbīstamību. Turklāt ēkā papildus ir jāveic ieguldījumi gan elektrodrošības, gan ugunsdrošības, gan vides prasību un vides pieejamības nodrošināšanai.

    Tā kā dzīvojamā ēka ir celta 1892. gadā, infrastruktūra ir morāli un fiziski novecojusi, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem.

    Saistībā ar to, ka pakalpojumu sniegšana ēkās ar krāsns apkuri rada paaugstinātu ugunsbīstamību, kā arī ar to, ka ēku tehniskais stāvoklis ir slikts, jau iepriekš vairākkārt ir izvērtētas iespējas minētās filiāles darbības izbeigšanai.

    Jautājums par VSAC Latgale filiāles Lubāna darbības izbeigšanu ir skatāms arī deinstitucionalizācijas (DI) kontekstā, kas paredz, ka līdz 2023. gadam, līdz ar DI aktivitāšu ieviešanu un sabiedrībā balstītu pakalpojumu izveidi pašvaldībās, par 1000 vietām tiek samazināts kopējais VSAC klientu vietu skaits. Turklāt trīs filiāles Lubāna klienti ir iesaistījušies DI aktivitātēs un ir uzsākta apmācība klientu sagatavošanai patstāvīgai  dzīvei ārpus institūcijas.

    Pašlaik filiālē Lubāna uzturas 32 klienti un pakalpojumu sniegšanā ir iesaistīti 29 darbinieki.

    Klientiem, kuriem nav iespējams pakalpojumu institūcijā aizstāt ar pakalpojumu dzīvesvietā, pēc filiāles darbības izbeigšanas tiks piedāvāts valsts finansētā pakalpojuma saņemšanu turpināt citās VSAC Latgale filiālēs. Vienlaikus tiem klientiem, kuri nepiekritīs šim piedāvājumam, tiks piedāvāta iespēja pakalpojumus saņemt kādā no cita VSAC filiālēm. Plānots, ka pakalpojumu sniedzēja maiņas process tiks  organizēts pakāpeniski un to plānots pabeigt līdz  šī gada beigām.

    Savukārt darbiniekiem, atbilstoši to kvalifikācijai un pieejamajām vakancēm, tiks piedāvāta iespēja pāriet darbā uz citām VSAC Latgale filiālēm, t.sk. tām, uz kurām tiks pārcelti filiāles Lubāna klienti.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē