• No šiem jēga maza! Sporta veidi, kuri nepalīdzēs nomest svaru

    Sports
    Estere Jansone
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bruce Mars/Unsplash
    Kad atnāk atklāsme par to, ka laiks sākt dedzināt liekos kilogramus, parasti pirmā doma ir izķidāt savu uzturu un ķerties klāt intensīviem treniņiem. Diemžēl ne visi sporta veidi sekmēsies ar zaudētu svaru.

    Lēnām, lēnām tuvojas vasara. Vēl priekšā ir daži mēneši, kuru laikā vēl var paspēt tikt pie satriecoša auguma. Tomēr nereti šo mērķi sasniegt ir daudz grūtāk, nekā sākotnēji cerēts. Pirmā lieta, kam tievētāji ķeras klāt ir sava uztura pārskatīšana un tad jau seko sports. Tomēr, ja izvēlēsies nepiemērotu fitnesa veidu, var gadīties piedzīvot pamatīgu vilšanos – cītīgi strādāt treniņzālē, aumaļām svīst un izdzīvot mokošu muskuļu dedzināšanu, bet beigās uzkāpt uz svariem un secināt, ka svars jau nemaz nav nokrities. Tas ir tāpēc, ka ne visi sporta veidi ir piemēroti svara zaudēšanai. Pirms plāno personīgo tievēšanas kursu, ar šiem sporta veidiem labāk izvairīties.

    Krossfits

    Intensīvais krosfits ir īsts atlētu sports – tas apvieno svara celšanu, vingrošanu un vieglatlētiku. Krosfits liks izsvīst līdz pēdējām apģērbu vīlēm, bet treniņos elsot kā negudram. Tieši tāpēc šis sporta veids nav piemērots tiem, kas grib atvadīties no liekā svara. Krosfita treniņi ir ļoti intensīvi un iesācēji tajos var tikt pie dažādām traumām. Šo sporta veida iesaka cilvēkiem, kas jau ir atlētiski un jau atrodas savā labākajā fiziskajā formā.

    Joga

    Šis sporta veids ir pilnīgs pretstats krosfitam. Jogas treniņos uzsvars tiek likts uz ķermeņa plastiku, tāpēc tā var noderēt, ja plānā ir nostiprināt muskuļus vai iegūt lokanāku ķermeni. Taču tievēšanai joga nederēs – vienas stundas laikā pieaudzis cilvēks ar jogu var nodedzināt tikai 150 kilokalorijas. Turpretī stundu gara pastaiga palīdzēs atbrīvoties no 300 kilokalorijām.

    Skriešana

    Jā, jā – šis noteikti šokēs daudzus, tomēr skriešana patiesi nav labākais sports tievētājiem. Pirmkārt, cilvēkiem ar lieko svaru skriešana var radīt traumas ceļiem un potītēm. Otrkārt, ilgstošas skriešanas laikā tiek zaudēta muskuļu masa, kas šajā gadījumā nodara vairāk ļaunuma nekā labuma. Lai uzturētu muskuļus, ķermenis patērē vairāk kalorijas, nekā, lai uzturētu taukšūnas. Tas nozīmē, ka zaudējot muskuļus, organisms sāks tērēt mazāk kalorijas un vielmaiņa pat paliks lēnāka. Tiesa, skriešanai ir savi bonusi – tā ir ļoti veselīga nodarbe sirdij un plaušām. Ja gribi notievēt, skriešanas vietā izvēlies skriet īsus sprintus ar nelieliem pātraukumiem, ej garā pastaigā vai izvēlies spēka treniņus.

    Pilates

    Gluži tāpat kā joga, arī pilatēm ir virkne dažādu ieguvumu, tomēr svara nomešana nav no tiem. Pilates ļauj laika gaitā iegūt stiprākus muskuļus, kas savukārt pasargās no traumām citos sporta veidos. Īpašs bonuss pilašu cienītājiem ir grācija un stalts augums, taču svara nomešanai labāks efekts būs kardio un spēka treniņi.

    Gari kardio treniņi

    Kas par daudz, tas par skādi. Aerobika kopumā ir brīnišķīgs veids, kā atbrīvoties no riepiņas, tomēr šiem treniņiem nav jābūt gariem. Līdzīgi kā skriešana, arī ilgstoši aerobikas treniņi var veicināt muskuļu masas zudumu. Tievētājiem pietiks ar nieka 30 minūšu treniņu sesijām trīs reizes nedēļā. Lielākam efektam – vienu dienu izvēlies izpildīt aerobikas vingrinājumus, bet citā dienā veic spēka treniņus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē