• Neizbēgamais novembris un kanārijputniņa modināšana

    Slimības
    Zanda Jankevica
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Nu jau vairākus gadus visā pasaulē, arī Latvijā, novembri dēvē par Ūsu mēnesi, kad īpaša uzmanība tiek veltīta tieši vīriešu veselības problēmām. Īpašās akcijas, plakāti un simboliskās ūsas vīriešu veselības mēnesī – tas viss, protams, ir labi, jo pievērš sabiedrības uzmanību aktuālām problēmām. Tomēr rūpēm par mūsu Lāčplēšu veselību būtu jāsākas ne jau tikai kādā noteiktā mēnesī un pat ne urologa kabinetā.

    Konsultē KIRILS IVANOVS, urologs EGV klīnikā, Veselības centru apvienībā, ARS:

    Vai var atcelt novembri?

    Vīrieša veselības mēnesī priekšdziedzeri jeb prostatu novembrī daudzina gluži kā līgo Jāņu naktī, tādēļ vispirms tiksim skaidrībā, kāpēc tas izpelnījies tādu ievērību. Sāksim ar to, ka prostatas palielināšanās nav slimība, bet gan normāls fizioloģisks process, kas ar gadiem notiek ikviena vīrieša organismā.

    Tāpat kā ik rudeni ir novembris, tāpat ar gadiem vīrieti neizbēgami sagaida prostatas palielināšanās

    Turklāt nav nozīmes, vai vīrietis no tās baidās vai ne, domā par savu veselību vai ne. Šai ziņā dabā nav nekādu pārsteigumu – katram vecumam ir raksturīgs noteikts organisma stāvoklis, un ar to ir jārēķinās. Un te nu vēlreiz vietā būtu salīdzinājums ar novembri. Zinām, ka tas var būt gluži jauks – diezgan silts un saulains, ar patīkamu, spirdzinošu vēju.

    Vīrieša veselības pamats ir viņa dzīvesveids. Ja ir normāla vielmaiņa un svars, ja viņš nav atkarību pārņemts, ja veselīgi ēd un ir fiziski aktīvs, palielināta prostata, visticamāk, dzīvot netraucēs. Taču novembris var būt arī citāds – ar vētrām un lietusgāzēm. Ja tā, jāizvēlas cits apģērbs, tāds, kas pasargā no aukstuma un lietus, un – nekādas vainas. Tātad risinājums ir.

    Mērķis ir nevis likvidēt novembri, bet palīdzēt vīrietim sadzīvot ar jaunajiem apstākļiem un gādāt, lai nemazinās dzīves kvalitāte.

    Prostatas hiperplāzija ir tikai aisberga redzamā daļa, jo līdztekus dabiskajiem procesam, kas gadu gaitā norisinās organismā, viens no tās palielināšanās iemesliem var būt arī sistēmisks iekaisums, ko rada vielmaiņas traucējumi. Teiksi: mūsdienu medicīna var labot gandrīz visu? Diemžēl ne vienmēr. Ja runa ir par hroniskām slimībām, kas nereti ir dzīvesveida loģisks rezultāts, tās bieži vien nav pilnībā izārstējamas.

    Arteriālā hipertensija, cukura diabēts, gremošanas traucējumi – zāles pret šīm hroniskajām kaitēm būs jālieto visu mūžu. Tāpat arī prostatas hiperplāziju izārstēt nevar, taču var mazināt traucējošus simptomus. Varbūt pietiks ar zālēm, bet varbūt būs vajadzīga operācija. Risinājumi var būt dažādi, taču mērķis ir viens – palīdzēt vīrietim justies labi un dzīvot ar pilnu krūti. 

    Reizi gadā – pie urologa

    Tātad prostatas palielināšanās jeb hiperplāzija, tāpat kā novembra laikapstākļi, var traucēt un var netraucēt. Turklāt vīrieša veselība nesākas un nebeidzas ar prostatas palielināšanos. Tā pat nav pirmajā vietā visvairāk izplatīto vīriešu veselības problēmu sarakstā. Labdabīga prostatas hiperplāzija pati par sevi nav nekas dzīvībai bīstams, taču prostatu var skart vēzis, un tas gan ir bīstami.

    Jo vairāk tāpēc, ka agrīnā stadijā prostatas vēzim simptomu nav, tātad nav signālu, kas mudinātu aiziet pie ārsta. Par to, ka prostata palielinājusies, liecina, piemēram, vajadzība naktī bieži apmeklēt tualeti un vāja urīna strūkla, taču šie simptomi neliecina par onkoloģisku diagnozi.

    Primāri vēzis parasti neveidojas tur, kur tas traucē un rada šos simptomus.

    Tas attīstās citā prostatas daļā un agrīni nav jūtams itin nemaz. Taču, apmeklējot urologu, to var atklāt. Katrs vīrietis, kuram ir vairāk nekā piecdesmit gadu, ir vēža riska grupā, tādēļ vismaz reizi gadā viņam noteikti vajadzētu tikties ar urologu, lai veiktu profilaktisku izmeklējumu iespējamā prostatas vēža izķeršanai, turklāt tas jādara neatkarīgi no tā, vai simptomi ir vai nav.

    Jāņem vērā, ka no aptuveni četrdesmit gadu vecuma visbiežāk aktualizējas arī mantotās slimības – ja kādam no vīrieša ģimene bijusi jebkāda vēža forma, veselība jāuzmana īpaši rūpīgi. Ar gadiem pamanāmas kļūst arī tā saucamās vecuma kaites, kam gan nav tiešas saistības ar vecumu, bet ar to, kā tavs vīrietis dzīvojis līdz šim. Visa pamats, lai cik arī apnicīgi tas izklausītos, ir veselīgs dzīvesveids un profilakse. Un galvenais, ko sieviete var darīt mīļotā vīrieša labā, – būt viņa veselīgā dzīvesveida partnere.

    Kanārijputniņa modināšana

    Ir dzirdēts pieņēmums, ka regulārs sekss ir laba metode prostatas vēža profilaksei. Interesanti, kas šo domu palaida izplatījumā – vīrieši, kuriem gribas daudz seksa, vai arī sievietes? Patiesībā prostatas palielināšanās un seksuālā spēja parasti nav savstarpēji saistīti faktori. Ja nu vienīgi tad, ja prostatas hiperplāzija izraisa smagus simptomus, kuru dēļ vīrietis izjūt diskomfortu un tādēļ viņam seksu negribas.

    Vīrieša seksuālā veselība ir vispārējās veselības spogulis

    Taču, ja kāds iedomājas, ka erekcija nenotiek palielinātas prostatas dēļ, viņš nudien kļūdās. Sakarība ir citāda – ne jau tāpēc vīrietim prostatas palielināšanās nesagādā raizes, ka viņš visu savu mūžu ir cītīgi nodarbojies ar seksu. Īstenībā ir otrādi – viņam visu mūžu pilnvērtīgs sekss ir tāpēc, ka viņa organisms ir vesels. Vīrieša seksuālā veselība ir vispārējās veselības spogulis, un, ja viņam nav problēmu ar erekciju arī pusmūžā, tas liecina, pirmkārt, par to, ka vīrietis ir komforta zonā, otrkārt, ka viņš dzīvo gana veselīgi, droši vien nesmēķē un ir labā fiziskajā formā.

    Vai zināt, kāpēc kādreiz ogļu ieguves šahtās bija vajadzīgs kanārijputniņš? Jo cilvēks tvana gāzi nekādi nevar sajust – tā nav ne redzama, ne saožama. Ja sākās tvana gāzes noplūde, putniņš nomira, un ogļrači steidzās pamest šahtu, lai glābtu savu dzīvību. Ar vīrieša potenci ir kā ar kanārijputniņu – ja nobeidzas, tātad kaut kas organismā nav kārtībā, bet, ja gadu no gada putniņš līksmi čivina, visticamāk, nekas kritisks un bīstams nenotiek.

    Tā nu tas ir – liekais svars, augsts asinsspiediens, galvassāpes vīrieti pie ārsta tik drīz neaizdzen, taču, tiklīdz nomirst viņa kanārijputniņš, tad gan vīrietis steidzas meklēt speciālista palīdzību. Un tikai tad, kad urologs viņam uzskaita visus kaitējošos faktorus, vīrietis apjēdz, ka galvenokārt pats vainojams kanārijputniņa nāvē un būtu varējis dzīvot veselīgāk. Labā ziņa – ja izdodas sakārtot dzīvesveidu un novērst citas veselības problēmas, liela daļa vīriešu savas seksuālas spējas var atjaunot.

    Daudzi vīrieši vienkārši nemāk slimot, jo slimība mulsina, viņi nezina, kā reaģēt un ko darīt

    Sabalansēts uzturs, nesmēķēšana, atteikšanās no alkohola vai minimāla tā lietošana, fiziskas aktivitātes – bez šiem četriem pamatprincipiem saglabāt labu veselību būs grūti. Svarīgi arī, pārkāpjot četrdesmit gadu slieksni, reizi gadā apmeklēt ģimenes ārstu, lai kontrolētu asinsspiedienu un veiktu asins analīzes. Un, ja redzi, ka tavs vīrietis pats uz šo vizīti pie ārsta nespēj saņemties, tev noteikti vajadzētu viņu iedrošināt – daudzi vīrieši vienkārši nemāk slimot, jo slimība mulsina, viņi nezina, kā reaģēt un ko darīt, baidās no informācijas, kas skar veselību, tāpēc ieņem nogaidošu pozīciju un vilcinās doties pie ārsta.

    Un vēl – vīrietim vajag tavu mīlestību. Ja mājās viss ir labi, ja viņš jūt drošu aizmuguri, sakārtojas arī citas dzīves jomas. Ikvienam taču gribas dzīvot ne tikai veselīgi, bet arī laimīgi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē