• Negribu tik ļoti svīst!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Svīšana vasaras tveicē ir normāls fizioloģisks process – ja tev ir karsti, paplašinās asinsvadi un tu svīsti, jo ķermenim jāuztur nemainīga iekšējā temperatūra un jāatvēsinās. Taču pārmērīga svīšana var brīdināt par veselības problēmām.

    Cilvēkam ir 2–4 miljoni sviedru dziedzeru, un dienā katrs izsvīst 0,5–1 litru sviedru. Sievietēm sviedru dziedzeru ir mazliet vairāk nekā vīriešiem, toties viņiem tie ir aktīvāki.

    Kāpēc daži svīst vairāk?

    Svīšanu regulē simpātiskā nervu sistēma, kas izdala stresa hormonus – adrenalīnu un noradrenalīnu, bet tieši svīšanu rada acetilholīns, kas darbojas kā starpnieks starp nervu galu un sviedru dziedzeri. Tas, ka pastiprināti svīsti, nenozīmē, ka tev ir vairāk sviedru dziedzeru vai tie ir lielāki izmēros, – vairāk svīst cilvēki, kuriem ir izteiktāka reakcija uz emocionālu vai fizisku stresu.

    Ir vēl vairāki iemesli, kas var pastiprināt svīšanu, piemēram, sieviete var svīst vairāk pirms mēnešreizēm, kad svārstās hormonālais cikls, tāpat arī menopauzē, samazinoties estrogēnu daudzumam. Svīšana mēdz pastiprināties, ēdot asus un pikantus ēdienus vai lietojot atsevišķus medikamentus, piemēram, antidepresantus. Svīšanu veicina arī hroniskas sāpes, jo sāpju receptori kairina simpātisko nervu sistēmu.

    Svīšana var vēstīt par slimību

    Ir uzskats, ka svīšana ir viena no vairogdziedzera darbības traucējumu pazīmēm. Tomēr tikai šī viena pazīme – izteikta svīšana – par vairogdziedzera problēmām liecina ļoti reti, parasti tā kombinējas ar citām paātrinātas vairogdziedzera darbības pazīmēm. Taču, ja ir tādas aizdomas, ieteicams pārbaudīt vairogdziedzera funkciju, un to var izdarīt jebkurā laboratorijā, nododot asins analīzi un nosakot vairogdziedzera hormonus (T3, T4, TSH).

    Pastiprināti var svīst arī cukura diabēta pacienti, kuri lieto insulīnu vai insulīna sekrēciju veicinošus medikamentus.

    Retos gadījumos pastiprinātu svīšanu mēdz izraisīt virsnieru audzējs, kas izdala stresa hormonus, bet tad paralēli svīšanai ir arī ļoti augsts asinsspiediens.

    Ja cilvēks pastiprināti svīst jau gadiem un viņam ir liekais svars, tas varētu būt pat normāli. Iemesls uztraukties varētu būt, ja izteikta svīšana parādījusies pēkšņi bez redzama iemesla. Tad gan vajadzētu meklēt šīs svīšanas cēloņus.

    Vai ir cilvēki, kas nesvīst?

    Kaut minimāli, bet svīst ikviens, jo – ja nesvīstu, tad pārkarstu. Ja cilvēks svīst ļoti maz un nemanāmi, visticamāk, viņš lieto pārāk maz šķidruma vai arī viņam ir lēna vielmaiņa.

    7 metodes, kā mazināt svīšanu

    1. Antiperspiranti, kas satur alumīnija hlorīda sāļus. 
      Te runa ir nevis par parastajiem veikalos nopērkamajiem dezodorantiem, bet par līdzekļiem, kuri iegādājami aptiekās (vai nu ar recepti, vai bez tās) un kavē sviedru izdalīšanos. Viens no efektīvākajiem ir Driclor (cena ap 15 eiro), efektīva aktīvo vielu kombinācija ir arī Saules aptiekā nopērkamajam pretsviedru gelam (tā iegādei vajadzīga recepte).

      Šie speciālie preparāti jālieto pēc īpašas shēmas, kas norādīta katra līdzekļa instrukcijā. Antiperspirantus nav ieteicams lietot uz ievainotas vai tikko skūtas ādas, jo var rasties kairinājums. Vienlaikus ar antiperspirantu drīkst lietot arī dezodorantu. Ja ar antiperspirantiem vien diskomforts ir mazināts, tu svīsti mazāk un jūties labāk, pie šā risinājuma arī var palikt. Regulāri lietojot antiperspirantus kursa veidā, novērots, ka sviedru dziedzeri ar laiku noārdās un svīšana mazinās arī laikā, kad līdzekļus nelieto. Ar laiku gan šis efekts mazināsies.
    2. Sausinošās vanniņas ar tanīnu vai trejdaivu sunīšu novārījumu.
      Tās ieteicamas, ja pastiprināti svīst plaukstas vai pēdas. Tādām vanniņām piemīt sviedru dziedzerus savelkoša un nomierinoša iedarbība. Tiesa, šai metodei ir īslaicīga iedarbība un efektīvāka tā būs, ja svīšana jau radījusi citas ķibeles, piemēram, niezi, izsitumus uz ādas.
    3. Botulīna toksīna injekcijas.
      Tās parasti veic padusēm. Ieteicams injekcijas izdarīt pavasarī, lai sagatavotos vasarai, – efekts jūtams jau pēc pāris reizēm, un vasarā svīšana raizes nesagādās. Botulīna toksīna injekcijas nav par vēlu veikt arī tagad, jo iedarbība ir jau aptuveni nedēļas laikā. Efekts ilgst 6–8 mēnešus; ja vēlas to turpināt, injekcijas jāatkārto. Cena: 300–400 eiro.
    4. Lāzerepilācija padusēm
      Primāri šo procedūru izvēlas veikt, lai atbrīvotos no matiņiem, bet prakse rāda, ka vienlaikus tiek noārdīti arī sviedru dziedzerīši. Efekts ir jau pēc vienas reizes, bet, lai tas būtu ilgstošāks, lāzerepilācija jāveic kursa veidā ar 6–8 nedēļu starplaiku aptuveni četras reizes. Ja paduses nesauļo, procedūru var veikt arī vasarā, vienīgi jāņem vērā: lai sagatavotos lāzerepilācijai, matiņus kādu laiku nedrīkst vaksēt, bet drīkst skūt. Cena: 70– 90 eiro.
    5. Fokusētā ultraskaņa
      Šo metodi izmanto sejas ovāla atjaunošanai un acu plakstiņu pacelšanai, taču ultraskaņas iedarbībā ādas dziļākajos slāņos tieši tajā līmenī, kur atrodas sviedru dziedzeri, tiek veidoti fokusēti ultraskaņas punktiņi, kas papildus citiem efektiem izjauc sviedru dziedzeru darbību. Tāpēc metodi var izmantot arī padusēm un citām ķermeņa daļām. Cena: no 100 eiro.
    6. Jonoforēze.
      Fizikālā procedūra, ko pārsvarā izmanto pret pēdu un plaukstu svīšanu, bet var lietot arī padusēm. Metodes princips: speciālā paplātē tiek ieliets ūdens, un tajā ar elektriskās strāvas palīdzību problemātiskajās zonās tiek ievadīti speciāli preparāti. Pat stipri svīstošas plaukstas un pēdas pēc aptuveni divu nedēļu jonoforēzes procedūrām kļūst sausas. Jonoforēze pieejama fizikālās medicīnas, dermatologu un kosmetologu kabinetos. Cena: no 30 eiro.
    7. Ķirurģiskas metodes.
      Piemēram, zemādas audu kiretāža un liposakcija – operācijas laikā padusē veic iegriezumu, un sviedru dziedzerīši ar speciālu instrumentu tiek mehāniski noārdīti, izjaukti un atsūkti. Parasti to iesaka, ja svīšana tiešām ir patoloģiska un citas metodes nelīdz.

    Jaunums – pretsviedru salvetes

    Pretsvīšanas salvetes Qbrexza ar antiholīnerģisku iedarbību, ko apstiprinājusi arī FDA jeb Amerikas Pārtikas un zāļu pārvalde. Tā kā sviedru dziedzeriem nav muskuļu un sviedrus izdala nervu impulsi, kas izdala ķīmisku vielu acetilholīnu, antiholīnerģiski līdzekļi nobloķē nervu receptorus, tādējādi tiek kavēta arī sviedru izdalīšanās. Latvijā gan šādas pretsviedru salvetes diemžēl nopirkt nevar, vismaz pagaidām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē