• Nagi kā ērglim. Kā tādus apgriezt pašam?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    16. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Reizēm tā šķiet neiespējamā misija. Kāju nagi ir biezi, cieti un līki.  Kā rīkoties, lai tos sakoptu, iesaka podoloģe Inga Dudireva.

    Gados vecākiem ļaudīm, kas savus nagus aizlaiduši, nav īpaši kopuši, tie patiesi kļūst biezi un cieti, virsma zaudē veselīgo krāsu, gludumu, pareizo izliekumu un sāk atgādināt ērgļa nagus.

    Podologi šo parādību, kad veidojas nagu sabiezējums un pārmērīgi biezs keratīna slānis, sauc par subunguālo hiperkeratozi.

    Tad parasti iesaku kaut reizi konsultēties ar ādas ārstu vai podologu, lai precīzi noteiktu, kas par vainu, un noskaidrotu, kā to novērst. Protams, iespēju robežās nagus var un vajag kopt arī mājās.

    Kāpēc nagi sabiezē?

    Katram nagu sabiezēšanas iemesls var būt cits, tie mēdz arī kombinēties. Sākumā pastāstīšu par biežākajiem cēloņiem.

    • Pirmkārt, tās var būt atkārtotas traumas, spiediena vai berzes iedarbība uz nagiem. Nereti nagi kļūst biezi, ja gadiem ilgi valkā nepiemērotus apavus – šaurus, vai arī iedomājas, ka kājas izmērs ir mazāks nekā patiesībā. Nagiem nepatīk arī sportošana nepiemērotos apavos.
    • Otrkārt, nagiem netīk pārmērīga un nepareiza vīlēšana. Nagi jāapvīlē un jāapgriež, ievērojot to anatomisko formu un noapaļojot stūrīšus ne vairāk kā 30 grādu leņķī. Tāpat jāizvairās no pārāk īsas nagu brīvās malas apgriešanas, lai neradītu papildu risku infekcijas iekļūšanai.
    • Vēl pie vainas var būt ortopēdiska rakstura problēmas, piemēram, pirkstu deformācija, kuru dēļ tie staigājot apavos tiek saspiesti, cieš arī nagi.
    • Nākamais biezu nagu iemesls ir nagu sēnīšu infekcija jeb onihomikoze, kas izraisa struktūras izmaiņas nagā. Tāpēc profilaktiskos nolūkos nekad, pat ciemos aizejot, nevelc svešus apavus, bet, apmeklējot sabiedriskās pirtis un peldbaseinus, ņem līdzi ūdensizturīgus maiņas apavus, pēc tam neaizmirsti kājas dezinficēt.
    • Bieži sastopama arī psoriāze – hroniska autoimūna slimība, kas ietekmē ne tikai ādu, bet dažkārt arī nagus, un tad nepieciešams lietot ārsta izrakstītus medikamentus.
    • Reizēm nagu sabiezēšanas cēlonis saistīts arī ar iekšķīgām hroniskām slimībām, vitamīnu un minerālvielu deficītu, vielmaiņas traucējumiem, piemēram, cukura diabētu, mazasinību un citām kaitēm. Reizēm biezu nagu iemesls ir  medikamentu, piemēram, antibiotiku, lietošana.
    • Sabiezētu nagu veidošanās mēdz būt saistīta ar iedzimtību, bet visbiežāk tā liecina par dabisku novecošanu, kad nagiem pasliktinās asins piegāde. Līdz ar to mainās nagu struktūra un keratīna slānis pakāpeniski sabiezē. Arī nagu augšanas ātrums līdz ar vecumu var samazināties, tāpēc tie vairs neatjaunojas.

    Kā nagus mīkstināt?

    Biezu nagu apgriešanu bez iepriekšējas sagatavošanas varētu salīdzināt ar neiespējamo misiju. Atceries, ka nagu mīkstināšana prasa laiku un regulāru kopšanu. Tas nenotiek kā pēc burvja mājiena. Iespējams, būs nepieciešama arī ārsta vai podologa palīdzība, kuru rīcībā ir profesionāli līdzekļi.

    Nagu mīkstināšanai un vieglākai apgriešanai mājās iesaku šādas metodes.

    1. Silta vanna. Paturi kājas siltā ūdenī aptuveni 10–15 minūtes, pirms tam pievieno 1 ēdamkaroti sāls uz litru ūdens vai 50 miligramus olīveļļas vai mandeļu eļļas uz litru ūdens, lai pastiprinātu mīkstinošo efektu. Pēc vannas rūpīgi nosusini kājas un turpini citas kopšanas procedūras.
    2. Nagu mīkstināšanas līdzekļi. Piemēram, tinktūra PODOmed Nagelweicher Tinktur, Peclavus, Gehwol Med Nagelweicher šķīdums, Dr. Leopolds Kerelast 30+. Efekts būs jūtams tikai pēc regulāras lietošanas.
    3. Dažādas eļļas. Piemēram, olīveļļa, mandeļu, kokosriekstu, avokado vai hohobas eļļa, ko regulāri 1–2 reizes dienā uzklāj nagiem un iemasē ādā ap tiem. Efektu var gaidīt ne ātrāk kā pēc mēneša.
    4. Vazelīns vai bagātīgi mitrinoši krēmi, kuru sastāvā ir 30–40 % urīnvielas. Pirms gulētiešanas uzklāj vazelīnu vai krēmu uz kāju ādas un nagiem. Lai labāk uzsūcas, uzvelc kokvilnas zeķes. No rīta nomazgā un uzklāj kādu no minētajām eļļām.

    Arī tas var palīdzēt

    • Alveja. Pirms gulētiešanas nomazgā alvejas lapu, sagriez gareniski un pēc tam gabaliņos. Alvejas lapas gabaliņus ar mīksto daļu uzliec uz katras sabiezētās naga plāksnes, piestiprini ar plāksteri. Nākamajā rītā kompresi noņem.
    • Kombucha komprese. No burkas izņem sēnītes plāksni, sagriez gabaliņos, uzklāj uz nagiem, aptin ar polietilēnu un uzvelc kokvilnas zeķes. Pēc 8 stundām kompresi noņem, mīkstinātos nagus apvīlē vai apgriez.
    • Vannas ar kumelītēm. Uz 2 litriem verdoša ūdens ņem glāzi kumelīšu drogas. Novārījumu atstāj ievilkties 1 stundu, pēc tam izfiltrē, vēlreiz uzvāri un ielej vanniņā. Kad ūdens sasniedzis komforta temperatūru, turi tajā kājas 15–20 minūtes. Šim novārījumam piemīt ne tikai mīkstinošas, bet arī dezinficējošas īpašības. Pēc procedūras kājas nosusini, nagus apgriez vai apvīlē.
    • Aplikācijas ar strutenēm. 1,5 litrus ūdens uzvāra, pievienojot 4 ēdamkarotes  kaltētu struteņu. Novārījumu ietin siltā segā un atstāj uz nakti atdzist. Nākamajā dienā kājas tajā iemērc uz 10–15 minūtēm. Var pagatavot kompresi: šķīdumā samitrini divus piemērota izmēra marles gabaliņus, izspied, aptin ap kāju pirkstiem, uzvelc plastmasas maisiņus un pārklāj ar segu. Pēc 15 minūtēm pēdas noslauki sausas.
    • Kompreses ar ābolu etiķi (ne vairāk kā 9 %). Vates spilventiņus samitrina etiķī un uzklāj uz nagiem. Aptin pārtikas plēvi, lai panāktu siltumnīcas efektu, un uzvelc siltas zeķes. Pēc 2 stundām kompresi noņem, kājas nomazgā ar ūdeni, rūpīgi noslauki un iezied ar mīkstinošu krēmu.
    • Vanna ar sodu un ziepēm. Uz 3 litriem ūdens ņem 3 ēdamkarotes sodas kopā ar 1/3 darvas ziepju gabaliņa, izšķīdini iespējami karstā ūdenī un mērcē kājas karstā vannā 20 minūtes. Nosusini un uzklāj mitrinošu krēmu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē