• Migrēna kā draudzene. Vai tas ir iespējams?
    Maija Prozoroviča saka: jā!

    Dzīvesstāsti
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    15. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Maijas Prozorovičas aizraušanās – kērlings
    Foto: Izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīvs
    Maijas Prozorovičas aizraušanās – kērlings
    4/9Migrēnas zāles ir dārgas

    Migrēnas zāles ir dārgas

    «Pieminētās migrēnas kampaņas ietvaros sākām arī aktualizēt jautājumu, cik tas ir netaisni, ka Latvijā migrēnas medikamenti nav iekļauti valsts kompensējamo medikamentu sarakstā. Ar migrēnu slimo lielākoties darbaspējīgi cilvēki, kuri faktiski sāpju dēļ zaudē darbaspējas pat uz vairākām dienām. Tas, ko panācām, ka migrēnas medikamentu kompensācijas jautājums tiek izvirzīts par vienu no prioritātēm un Saeimas komisija par to lems 2023. gadā.

    Ja gadās, ka migrēnas lēkmes ir katru nedēļu, zāles izmaksā ap simts eiro mēnesī. Viena tablete maksā apmēram seši eiro! Ko mēs, migrēnisti, darām? Ķeram, meklējam draugus, paziņas, kas brauc uz Turciju vai Ēģipti.

    Šajās valstīs triptānus var nopirkt bez receptes un, piemēram, četras tabletes jeb viens iepakojums Ēģiptē maksā divus eiro!

    Arī Spānijā šīs zāles ir pieejamas bez receptes un tās var nopirkt lētāk. Jā, bezrecepšu medikamentiem varbūt zāļu deva ir mazāka, bet arī tie ļoti labi palīdz. 

    Lieliski, ka ir arī tādas – mutē šķīstošas migrēnas tabletes. Ja jūti, ka migrēna tūlīt sāksies, piemēram, koncerta laikā, parasto tableti ir grūti norīt bez ūdens, paies laiks, kamēr tā izšķīdīs un uzsūksies. Agrāk bija pieejami arī deguna aerosoli. Man kā vēmējai medikamenti, kas nav jānorij ar ūdeni, palīdz vislabāk.

    Ir arī speciālas pretmigrēnas medikamenta injekcijas – tās gan pagaidām ir ļoti dārgas. Viena maksā ap 400 eiro!

    Injekcija palīdz novērst lēkmi uz mēnesi, diviem. Šajā laikā vari aizmirst par tabletēm. Esmu divreiz tādu izmēģinājusi. Lai gan ir arī cilvēki, kuriem šī injekcija tik labi nepalīdz, var būt savdabīgas blaknes. Un, protams, ne katram ir iespēja atļauties tik dārgu injekciju.»

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē