• Manī iekšā dzīvo parazīti?!

    Svarīgi zināt
    Indra Ozoliņa
    20. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: HBRH/Shutterstock.com
    Infektoloģe Sniedze Laivacuma atbild uz satrauktas lasītājas vēstuli.

    Lasītājas vēstule: Man asins analīzēs atklāja Toxocara canis 1 IgG  23,95 NTU. Cik saprotu, tas ir ļoti paaugstināts rādītājs. Ģimenes ārste gan teica, ka ar to jādzīvo visu mūžu, jo nekādas ārstēšanas nav. Vai tiešām? Pie kāda speciālista jāiet, lai savu problēmu varētu atrisināt? Tualetes podā redzēju lenteni vai citu parazītu. Fēces ir pārbaudītas, bet tajās parazīti nav atrasti. Kornēlija

    Kornēlija, vispirms  man rodas jautājums – vai jums ir kādas specifiskas sūdzības? Tikai pozitīvs IgG vēl nenozīmē infekcijas esamību, jo principā šī analīze ir imunitātes rādītājs, kas nediferencē esošu infekciju no infekcijas pagātnē. Piemēram, Eiropā pilsētu vidē šīs antivielas atrod līdz 5 procentiem cilvēku, lauku reģionos – līdz pat 37 procentiem, bet tropiskajās valstīs šis rādītājs sasniedz pat 87 procentus.

    Antivielu atrade ir nozīmīgāka, ja tā ir kopā ar paaugstinātu eozinofilo leikocītu skaitu un IgE līmeni, bet arī tad tikai gadījumos, ja cilvēkam ir atbilstoši simptomi.

    Runājot par redzēto iespējamo parazītu izkārnījumos, jāteic, ka tas noteikti nebija Toxocara canis, jo šis ir suņu parazīts, kas pieaugušo formu (saskatāmu tārpu) var sasniegt tikai savā īstajā jeb gala saimniekā – tātad sunī. Cilvēkam simptomus izraisa parazīta kāpuri jeb larvas, kas uz aci nav saskatāmas, turklāt tās nekad nebūs izkārnījumos, bet gan iekšējos orgānos.

    Iespējams, daudzi no mums ir sastapušies ar šiem parazītiem, it īpaši bērnībā, kad spēlējāmies smilšu kastē un no dobes ēdām dārzeņus un ogas, taču vairumā gadījumu mūsu imunitāte pati tiek galā ar Toxocara canis un to iznīcina.

    Savukārt minētās IgG antivielas kā atmiņa par šo faktu var saglabāties visu mūžu.

    Arī pēc veiksmīgas ārstēšanas IgG antivielas turpinās būt pozitīvas, un tas ir tikai normāli. Tā ir mūsu pašu šūnu radītā aizsardzības reakcija, un šeit nav nekas, kas būtu jāārstē ar pretparazitāriem līdzekļiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē