• Man, lūdzu, «brīnumšpricīti» pret sāpēm!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    6. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kad ķermeni plosa nepārtrauktas sāpes, medikamenti ir vienīgā izeja, lai dzīvotu daudzmaz komfortā. Par to, vai un kādas ir inovācijas šai medicīnas jomā, stāsta algoloģe Irina Evansa.

    Lasītāja jautājums: Man ir 85 gadi, esmu pirmās grupas invalīds. Sāp abas gūžu locītavas. Pret plānoto operāciju, labās gūžas endoprotezēšanu, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā iebilda anestezioloģe – esot paaugstināts kardiovaskulāro notikumu risks. Operācija tika atteikta. Lietoju «Skudexa» vienu tableti dienā, bet sāpes nemazinās. Esmu dzirdējis, ka esot pretsāpju brīnumšprices. Kādi ir jaunākie zinātniskie sasniegumi medicīnā, lai noņemtu sāpes? Cik tas maksā? Glābiet no sāpēm! Antons

    Anton, jūs lietojat tikai vienu pretsāpju medikamentu Skudexa, bet, lai labāk mazinātu sāpes, jums vajadzētu izmantot divus vai trīs medikamentus ar dažādu iedarbības mehānismu.

    Tas ir līdzīgi kā gribat dzert un izdzerat tikai vienu trešdaļu no ūdens glāzes, bet – varat taču izdzert tukšu visu!

    Palūdziet, lai ģimenes ārsts jums izraksta vairākus medikamentus, piemēram, arī Ultracod vai paracetamolu. Zāļu devu ārsts ieteiks atkarībā no jūsu nieru funkcijas.

    Panākumi sāpju ārstēšanā ir atkarīgi no gūžas locītavas osteoartrozes pakāpes, tās smaguma. Šajā gadījumā sevi labi ir apliecinājušas intraartikulārās injekcijas, kad locītavas somiņā ievada hormonālo līdzekli – steroīdu grupas medikamentu Kenalog.

    Tas ir visspēcīgākais pretiekaisuma preparāts, kas mazina sāpes un uzlabo locītavu kustīgumu.

    Nevajag baidīties no hormoniem, jo tos izmanto tādā devā, lai tie neietekmētu visu organismu. Injekcijas lielajās locītavās veic ultrasonogrāfijas vai rentgena kontrolē. To dara invazīvie algologi, kuri ir anesteziologi, kā arī traumatologi. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu var veikt valsts kompensētas injekcijas ar pacienta līdzmaksājumu 16 eiro. Par pilnu samaksu to cena ir vidēji 100 eiro. Šīs injekcijas var darboties līdz 3 mēnešiem, dažreiz ilgāk. 

    Vēl pret sāpēm var veikt hialuronskābes injekcijas, kas darbojas kā smērviela un ieeļļo locītavu virsmas, nodrošinot, lai tās neberžas viena pret otru.

    Vidēji tās maksā 50 eiro par vienu ampulu. Pēc 2–3 nedēļām var špricēt atkārtoti. Injekcijas veic invazīvais algologs vai traumatologs. Svarīgi to darīt rentgena vai ultrasonogrāfijas kontrolē, lai pārliecinātos, ka adata iekļūst tieši vajadzīgajā locītavā, citādi nekāda efekta nebūs. Parasti sāpes mazinās, bet, ja trīs injekcijas nav palīdzējušas, tās nav jēgas atkārtot.  

    Alternatīva hialuronskābei ir asins plazmas šķidrums, kas maksā dārgāk, ap 300 eiro, bet efektivitāte ir līdzīga. Kā jau sacīju, tā atkarīga no osteoartrozes pakāpes.   

    Ja šīs metodes nav palīdzējušas, var veikt tā dēvēto  locītavas nervu denervāciju jeb radiofrekvences ablāciju, apstrādājot locītavu nervu ārējo apvalku.

    Šī metode maksā aptuveni 300–400 eiro. Sāpes parasti mazinās 50 procentiem pacientu. Ja ir osteoartrozes pēdējā, ceturtā, stadija, tā palīdz aptuveni 30 procentiem slimnieku. Efekts var saglabāties 3–6 mēnešus.      

    Radiofrekvences alternatīva ir krioanalgēzija. Atšķirībā no radiofrekvences, kad uz nervu apvalku iedarbojas ar karstumu, šajā gadījumā izmanto aukstumu.

    Arī šīs procedūras veic invazīvie algologi rentgena vai ultrasonogrāfijas kontrolē.

    Cena un efekts ir līdzīgs kā radiofrekvences procedūrām. Jāatceras, ka tiek apstrādāti tikai nervi, kas atrodas apkārt locītavai, bet tās virsma joprojām ir bojāta, tāpēc šīs metodes kombinē ar intraartikulārajām injekcijām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē