• Maksts sausa kā tuksnesis

    Slimības
    Aija Kažoka
    26. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Katra otrā sieviete piedzīvo maksts sausumu. Galvenokārt tas notiek menopauzes laikā, taču ne tikai. Maksts sausums, kā daudzas citas kaites, kļūst arvien jaunāks. Vai var no šā kaltētāja izvairīties, un kā to darīt? Skaidro Vēsma Kažociņa, Kalviņu privātprakses ginekoloģe.

    Jau pats nosaukums maksts sausums visai skaidri norāda problēmas būtību. Tas var nedaudz traucēt mīlējoties, bet var izraisīt nepatīkamas sajūtas arī ikdienā, ja pievienojusies nieze, sūrstēšana, diskomforts vai pat iekaisums.

    Kad satraukumam nav iemesla

    Galvenokārt būtu jāizšķir, vai sausums ir dabīgs stāvoklis, piemēram, tāds gluži normāli var rasties sievietēm pēcdzemdību periodā, kad jaunā māmiņa bērniņu baro ar krūti un mēnešreizes vēl nav atsākušās. Tādējādi ir samazināts estrogēna hormona līmenis, šūnas netiek tik labi pabarotas, un tas maina maksts mikrofloru.

    Otrs brīdis sievietes dzīvē, kad notiek līdzīgi procesi, taču tiem nav pārejošs raksturs, – ir menopauze, kad varam runāt par tā saucamo klimaktērisko sausumu. Arī tad pamatojums procesam ir līdzīgs – mainījies hormonālais līdzsvars. Ja berze traucē seksa laikā, var lietot speciālus gelus, tomēr nevajadzētu iegādāties jebkuru, bet tieši šim vecumam piemērotu, jo tāds ne tikai darbosies kā lubrikants, bet tam būs arī dziedējošas, mitrinošas un mikrofloru uzlabojošas īpašības.

    Savukārt, ja arī tāds nepalīdz, ārsts ieteiks speciālu krēmu, svecītes vai lodītes ar hormonālo piedevu, ko lietot divas trīs reizes nedēļā nevis seksa laikā, bet profilaktiski ievadot makstī ārstnieciskos nolūkos un kas patiešām gan uzlabo situāciju pašā makstī, gan arī veicina urīnceļu elasticitāti.  

    Ja sieviete šai dzīves posmā ir izlēmusi lietot hormonaizstājējterapiju – tabletes vai plāksterus – tad parasti papildu hormonālie līdzekļi maksts stāvokļa uzlabošanai nav nepieciešami, jo hormonu līmenis tiek uzturēts visā ķermenī.

    Mitruma avots estrogēns

    Nav jau tā, ka tikai tīra ūdens pietrūkst maksts pašsajūtai – tad problēma būtu daudz vieglāk atrisināma. Estrogēna trūkuma dēļ ir mainījusies visa maksts mikroflora un ne tikai makstī. Izmaiņas skar arī iekšējos orgānus, ādas stāvokli un pārējās gļotādas. Ne velti šai laikā sievietes biežāk ķeras pie tā saucamajām mākslīgajām asarām, jo arī acis kļuvušas sausākas un jutīgākas.

    Estrogēns, ja tā var teikt, līdz šim to visu ir uzturējis tonusā. No estrogēna ir atkarīgs glikoigēna daudzums šūnas epitēlijā un tas tieši iespaido maksts mikrofloru – vai tā ir sulīga, vai sausa un atrofiska.

    Makstī, kas cieš no sausuma, trūkst labo baktēriju, kas līdz šim ir uzturējušas normālu mikrovidi.

    Tas var radīt arī iekaisumus, jo trūkst baktēriju, cīnītāju pret baciļiem – svešiniekiem. To var noteikt arī laboratoriski. Uztriepes analīze parādīs, vai makstī mājo labās baktērijas, kā arī – vai jau veidojas slimība.

    Kaltējošie medikamenti

    Līdztekus dabīgajiem maksts sausuma stāvokļiem pastāv arī citi cēloņi, vispirms gan jānosaka, vai traucējumi ir funkcionāli vai psiholoģiski. Sausumu var izraisīt medikamentu lietošana. Vieni no tiem – hormonālie kontracepcijas līdzekļi, jo tie samazina dabisko izdalījumu daudzumu.

    Sievietēm, kam tas terapijas uzsākšanai no dabas ir bijis dāsnāks, samazināšanās pat var radīt labākas sajūtas, bet sausākām meitenēm nudien var izveidoties sausuma sindroms. Biežāk tas rodas sievietēm, kas izvēlas preparātus ar samazinātu estrogēna daudzumu, jo bailēs no medikamentu blaknēm pacientes domā – jo mazāk, jo labāk. Tas tā nav. Ir jālieto piemērotākās zāles vajadzīgajā devā!

    Tomēr ikdienā hormonālo kontracepcijas līdzekļu radītais sausums parasti diskomfortu nerada, jo daudzas jaunībā gribētu (un pat vēršas pie ginekologa ar šādiem lūgumiem!), lai izdalījumu vispār nav! Paradoksāli, taču tā nu tas ir, ka bioloģiski un reproduktīvi aktīvā vecumā izdalījumu ir daudz un tad mēs gribētu būt sausākas, bet mūža otrajā pusē – ak, kaut to būtu vairāk!

    Hormonālo kontracepcijas līdzekļu radīto sausumu, kas parasti nedaudz traucē tikai dzimumakta laikā, visai viegli var risināt ar visvienkāršāko lubrikantu palīdzību.

    Brīdinu, ka labākai slīdei nevajadzētu izmantot siekalas, jaunieši bieži ķeras pie šīs katram ērti pieejamās substances.

    Siekalas mutē darbojas arī kā dabisks baktericīds un nokļūst maksts mikrovidē, var jūtami mainīt tās sastāvu. Kā zināms, mikrofloras līdzsvara zudums ir laba vide, lai veidotos iekaisumi. Aptiekās lubrikantu klāsts ir visai bagātīgs – sākot no visvienkāršākajiem un beidzot ar sildošiem un viegli uzbudinošiem. Taču šādos gadījumos iesaku pacientēm izvēlēties pašus parastākos – bez smaržvielām un krāsvielām.

    Reizēm meitenes, labu gribot un tiecoties pēc strerilitātes, nopērk lubrikantu, piemēram, ar tējaskoka piedevām. Maksts sausuma gadījumā tādu līdzekli lietojot regulāri un bieži, var sasniegt gluži pretēju efektu – iedzīvoties iekaisumā līdz pat sāpīgiem jēlumiem!

    Starp citu, vienkāršākie lubrikanti ir labi lietojami arī uz ādas, piemēram, kad negaidīti beidzies roku vai pat sejas krēms, jo būtībā tas ir labs, parasti antialerģisks un maigs mitrinātājs.

    Tātad – ja vien nav kādas speciālas vajadzības – pērkam lubrikantus bez papildu parfimērijas piedevām!

    Arī daudzi citi preparāti var izraisīt maksts sausumu, piemēram, daži kardioloģiskie vai urīna nesaturēšanu mazinošie, taču tas ir gluži cits stāsts un skaidrs, ka tik un tā pacientēm šīs vai citas zāles būs jālieto. Taču ir vērts zināt, ka maksts sausumu var radīt arī antibiotikas, kas maina pH līmeni un līdz ar citām iznīcina arī laktobaktērijas.

    Pēc antibiotiku lietošanas gļotādas var kļūt raupjas, sausas, nedaudz piebriedušas, taču var arī notikt pretējais – izdarījumu daudzums var palielināties. Diemžēl sievietes reti izstāta ginekologam, kādus preparātus viņas lieto vai ir lietojušas, jo zāļu iedarbība jau nepazūd līdz ar pēdējo to iedzeršanas dienu. Tāpēc, ja ir parādījies maksts sausums, ir vērts atcerēties visu, kas lietots pēdējā mēneša laikā, – tai skaitā arī alkoholu, narkotikas, uztura bagātinātājus un par neparastākus ēdienus.

    Mīļā, nemazgājies: es nāku!

    Maksts sausumu var izraisīt nepareiza intīmā higiēna, piemēram, regulāras vannas ar bagātīgu ziepju putu vai vannas bumbu piedevu. Protams, tāda pelde ir smaržīga, jauka un bezgala patīkama, taču tā var kaitēt maksts mikroflorai, attīstot ne tikai maksts sausumu, bet radot piemērotus apstākļus, piemēram, sēnītei vai bakteriālajai vaginozei.

    Arī pārlieku rūpīga mazgāšanās ar ziepēm un bieža maksts skalošana rada maksts sausumu. Īpaši tādos gadījumos, kad sievietēm pirms mīlēšanās gribas būt tīrām, smaržīgām un savam vīrietim patīkamām.

    Gaidīt, lai ātri pēc tam, kad katra krociņā ir rūpīgi jo rūpīgi ar želeju izmazgāta, gļotādas spētu aktam sastrādāt vajadzīgo mitrumu, ir velti.

    Izdalījumi producējas maksts dziļumā, tuvāk dzemdes kakliņam, un tie vienkārši nepaspēj nokļūt līdz tās sākumam pie kaunuma lūpām. Turklāt, ja meitene jūt, ka kaut kas nav kārtībā, rodas satraukums, un tas nekādi nepalīdz, pat otrādi – dabiskais uzbudinājums tiek bremzēts un sekrēcijas ir vēl mazāk.

    Ne velti mēdz teikt – ja sievietes vispār nemazgātos, iespējams, būtu daudz mazāk problēmu ar maksts sausumu bioloģiski aktīvā vecumā un bakteriālo vaginozi, jo makstij piemīt spēja dabiski pašattīrīties. Izrādās, ka vēsturiskajai anekdotei par to, ka Napoleons, atgriežoties no karagājiena, ir sūtījis savai mīļotajai Žozefīnai vēsti: «Nemazgājies, es jau braucu!» ir liela daļa taisnības! Bija gan mitrums, gan slidenums, gan dabīgie ķermeņa aromāti!

    Taču es nebūt neaicinu sievietes pārstāt mazgāties, jo urīnsāļi, kas neizbēgami uzkrājas ārējos dzimumorgānos, rada nepatīkamu smaku un tie noteikti ir jānomazgā, darot to ar speciālajiem mazgāšanas līdzekļiem vai tīru ūdeni. Tāpat kā ādai nepatiktu, ja to pārlieku bieži berztu ar dušas želeju un sūkli un tā kļūtu sausa, arī gļotādām nevajag nesaudzīgu pārmazgāšanu.

    Vēl viens veids, kā iedzīvoties maksts sausumā, ir baseina apmeklēšana ar makstī ievietotu higiēnisko tamponu.

    Tas var sasūkt sevī ūdeni, piebriest un to ārā ņemot tiek traumēts gļotādas virsējais slānis – burtiski norauta tās gludā aizsargkārtiņa, protams, ar visu tajā mītošo mikrofloru. Gluži tāpat būtu ar, piemēram, vaiga iekšpusi, ja to intensīvi norīvētu ar vates pikuci. Nobraucot pēc tam ar mēli mēs sajustu, ka tas ir kļuvis raupjš. Protams, pēc tam būs vajadzīgs laiks, lai virskārta atjaunotos, un dzimumakts varētu būt apgrūtināts, nemaz nerunājot par jau pieminētajiem infekcijas draudiem.

    Nepatīkamais mantojums

    Lai arī sievietes par to reti sūdzas, taču tomēr ir gadījumi, kad reproduktīvajā vecumā bez kāda būtiska iemesla ir par maz izdalījumu. Tā var būt arī iedzimta īpatnība. Taču kādas īpašas terapijas šai gadījumā nebūs. Tikai jau minētie lubrikanti.

    Tomēr neuzskatu, ka tas ir slikts risinājums, jo, taisnību sakot, ar to palīdzību intīmo dzīvi var padarīt krietni vien krāšņāku un radošāku! Starp citu – arī jaunu, interesantu mīlēšanos paņēmienu meklēšana var rosināt fantāziju, kāpināt uzbudinājumu un tādējādi vairot sekrēta izdalīšanos.     

    Vecmāmiņas padomi

    Visai biežs jautājums ginekoloģijas praksē ir – ko darīt, ja es negribu vai nevaru lietot hormonpreparātus menopauzes laikā? Atliek lūkot pēc dabas veltām un uztura bagātinātājiem, taču brīdinu – tik iespaidīgas iedarbības kā hormonālajiem medikamentiem tiem noteikti nebūs un nevar būt.

    Aptieku plauktos uztura bagātinātāju klāsts ir gluži vai neaptverams, taču man būtu grūti nosaukt kādu efektīvāku par pārējiem, tādēļ vienkārši ir jāsāk lietot un meklēt, līdz atrod kādu, kas der labāk nekā citi. Parasti to sastāvā ir sojas fitoncīdi un cemifūga – augu izcelsmes vielas, kas patiesi spēj viegli un nekaitīgi mazināt menopauzes simptomus, tai skaitā maksts sausumu. No produktiem varu ieteikt jau pieminēto soju un linsēklas visdažādākajos abu veidos – pupiņas, veselas vai maltas sēklas, eļļu. A vitamīns uzlabos vispārējo ādas stāvokli, bet E palīdzēs uzturēt reproduktīvo sistēmu. Tādēļ vērts palūkot, kādos pārtikas produktos tie abi sastopami, kā arī, ja nepieciešams, uzņemt papildus.

    Mūsu vecmāmiņas maksts sausuma mazināšanai, kā zināms, ir lietojušas dažādas eļļas, sviestu, vazelīnu, taču man šķiet, ka to vairs nevajadzētu darīt, bet gan izvēlēties mūsdienīgākus līdzekļus.

    Maksts forma un fizioloģija

    Kā izskatās maksts? Tā ir muskuļota, elastīga 10–12 cm gara un 2–3 cm plata caurulīte, kurā ietilpst aptuveni divi trīs pirksti. Augšpusē tā aptver dzemdes kaklu, bet lejasdaļā atveras starpenē. Maksts sienas izklātas ar krokainu gļotādu, kas ļauj makstij piebriest un izplesties dzemdību laikā.

    Maksti mitrinošais šķidrums izsvīst no asins šķidrumiem un izstrādājas ap maksti esošajos asinsvados. Elasticitātes mazināšanās makstī iespaido visus tajā notiekošos procesus, kā arī maina tās izmērus un formu.

    Retāk sastopami maksts sausuma iemesli

    • Endometrioze
    • Audzēji
    • Dermatoloģiski traucējumi
    • Ķirurģiskas operācijas, piemēram, likvidētas olnīcas
    • Urīnceļu iekaisumi
    • Ģenitāliju herpes
    • Imunitātes zudums
    • Ķīmijterapija
    • Smēķēšana

    Vēl mazliet par menopauzi

    Žurnālu lappusēs ir milzums rakstu, kurās sievietes stāsta par savu laulību, šķiršanos, plastiskajām operācijām, pārciestu vēzi, par savu attieksmi pret seksu un cīņu ar atkarībām, taču krietni retāk – par menopauzi. Kāpēc tā? Klimakss ir skaidra norāde par vecumu, un sabiedrība, kas orientēta uz jaunības kultu, no tā izvairās visiem spēkiem. Savā ziņā sieviete, lai cik veselīgi ēstu, nodarbotos ar sportu un koptu savu ārieni, pienākot zināmajam vecumam, ir informācijas badā. Tāpēc nekad nav par ļaunu par to atkal parunāt.

    Līdz šim kaulu, ādas, sirds un arī mūsu intereses objekta – maksts stāvokli labvēlīgi iespaidoja estrogēns. Tas uzturēja maksts sieniņas vajadzīgajā blīvumā un mitrumā, tāpat palīdzēja stiprināt kaulu blīvumu un apjomu, uzlabojas sirds un asinsvadu sistēmas darbību, noturēja līdzsvarā holesterīna līmeni – paaugstinot labo un pazeminot slikto.

    Pētījumi liecina, ka izmaiņas šajos procesos būtiski iespaido veselību: pārāk augsts sliktā holesterīna līmenis un augsts labā izraisa asinsvadu aizsprostošanos, izraisot infarktu un insultu, samazināts kaulu blīuvms rada lūzuma riskus, bet pārāk plānas un sausas maksts sieniņas vieglāk inficējas, kā arī rada sāpes dzimumakta laikā.

    Izmaiņas reproduktīvajos orgānos

    • Starpene samazinās, mazākas kļūst arī lielās un mazās kaunuma lūpas.
    • Dzemdes sienas kļūst plānākas, un tās izmēri samazinās.
    • Muskuļu masas un saišu atslābuma dēļ, atslābst arī iegurnī esošie iekšēji orgāni. Rodas urīnpūšļa, taisnās zarnas, dzemdes, arī maksts noslīdējuma risks.
    • Urīnceļu sienas kļūst plānāks, atrofiskas, veidojas urīnceļu iekaisuma un slodzes urīna nesaturēšanas risks.
    • Piena dziedzeru audi izkalst, tos uzturošie audi zaudē elasticiāti, krūšu gali kļūst plakanāki, krūtis samazinās.
    • Maksts sienas kļūst īsākas, plānākas, sausākas, zaudē elasticitāti, zaudē blīvumu.

    Ko darīt?

    1. Neatsakieties no seksa! Regulāra dzimumdzīve palīdzēs mitrināt maksts sienas un uzturēt formā iegurņa muskulatūru.
    2. Izmanto lubrikantus. Vispirms mēģini bezrecepšu piedāvājumu, izvēloties bez parfimērijas piedevām. Ja darbība ir pārāk īslaicīga, lūdz savu ginekoloģi ieteikt speciālos līdzekļus.
    3. Uzmanies ar intīmo higiēnu. Atsakies no antibakteriālajām ziepēm un dušas želejām, bet mazgājies tikai ar speciāliem, tieši šim nolūkam radītiem maigas iedarbības līdzekļiem.
    4. Pārdomā zāļu lietošanu. Ja iespējams, atsakies no antihistamīniem un esi uzmanīga ar antibiotikām.
    5. Apsver domu par hormonālo terapiju. Aprunājies par to ar savu ārstu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē