• Mājas aptieciņā – arī kovida eksprestests?!

    Padomi
    Arta Lāce
    21. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lielveikalu ķēde Rimi Latvia paziņojusi, ka 18 veikalu plauktos atrodamas SARS-CoV-2 antigēna ātrā testa kartītes, lai ikviens mājās pats varētu pārliecināties, vai aizdomas par saslimšanu ar kovidu ir pamatotas. Tirgotājs apgalvo, ka, pārbaudot deguna uztriepes, pie rezultāta tiksi 15–20 minūšu laikā, turklāt pareizi veikta testa precizitāte tuvojas 99 procentiem. Vai tiešām?

    Skaidro Mg. biol. Olga Valciņa, mikrobioloģe, direktora vietniece laboratoriju jautājumos Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā Bior.

    Rimi šajā ziņā nav gluži pionieris, jo Latvijā eksprestestus pašpārbaudei jau piedāvāja gan aptiekas, gan internetveikali. Pieejamas dažādas sistēmas, kurām kā pārbaudāmo materiālu izmanto siekalas, uztriepes no deguna vai asinis no pirksta… Pašpārbaudes testu cena svārstās no pāris līdz pārdesmit eiro.

    Tagad, kad plašumā iet Covid-19 delta variants, mājās veicams tests tiešām varētu noderēt. Ņemot vērā, ka galvenais infekcijas avots ir inficēti, tajā skaitā arī asimptomātiski, cilvēki… Piemēram, vairākās Amsterdamas lidostās šādus testus dala par brīvu, lai jau pēc atgriešanās mājās cilvēks pats varētu sevi pārbaudīt un inficēšanās gadījumā zinātu, ka apkārt nav jāstaigā, bet gan jāzvana ārstam.

    Tomēr – pirms iegādājies eksprestestu privātai lietošanai, ņem vērā būtiskas nianses!

    1. NE PAR VISIEM TESTIEM ir vērts maksāt naudu. Izrādās, Eiropas Komisija īpašā sarakstā apkopojusi visus antigēnu testus, kas pārbaudīti pēc dalībvalstu savstarpēji atzītas metodikas, tātad – ir uzticami. Ārstniecībā izmanto tikai šajā sarakstā iekļautos eksprestestus, bet, kā pārliecinājās IEVAS Veselība, vairāki Latvijā brīvi nopērkamie testi tajā nav iekļauti. Konkrētais Rimi piedāvātais tests – ir.

    *To, vai tests iekļauts Eiropas Komisijas kopējā antigēnu testu sarakstā, vari noskaidrot vietnes Covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu sadaļā COVID-19 In Vitro Diagnostic Medical Devices.

    *Uz iepakojuma meklē apzīmējumu CE kopā ar ciparu kombināciju: tas apliecina, ka tests ir sertificēts lietošanai Eiropas Savienībā un atbilst in vitro jeb ārpus organisma lietojamo medicīnisko ierīču prasībām.

    2. Paštestam ir TIKAI INFORMATĪVA NOZĪME. Pat tad, ja pārbaudes līdzeklis atrodams Eiropas Komisijas antigēnu testu sarakstā, testa rezultāti palīdz vienīgi apstiprināt aizdomas, bet neder oficiālas diagnozes noteikšanai un neļauj iegūt kovidsertifikātu. Vaina nav testa neprecizitātē – ar to viss kārtībā, bet nav iespējams izslēgt krāpšanos: cilvēks var uztaisīt testu kādam citam, bet apgalvot, ka to veicis sev.

      *Ja paštesta rezultāts izrādās pozitīvs un paraugs savākts pareizi, visticamāk, cilvēks patiešām ir inficējies, un tas būtu iemesls, lai sazinātos ar ģimenes ārstu un veiktu polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testu laboratorijā, jo tieši tā Latvijā oficiāli tiek noteikta un apstiprināta kovida diagnoze. Arī tad, ja eksprestestu veic slimnīcā un tas ir pozitīvs, pēc tam mediķi diagnozes apstiprināšanai izmanto PĶR testu.

    *Ja paštesta rezultāts ir negatīvs, tas vēl nenozīmē, ka cilvēks patiešām nav inficējies ar kovidu. Antigēni neparādās uzreiz pēc saskares ar vīrusu! Ja tests veikts pareizi un rezultāts negatīvs, visticamāk – bet ne noteikti –, šis cilvēks tuvāko stundu laikā nevar inficēt citus.

    3. Ja tev ir kovidinfekcijai atbilstoši simptomi, ar ārsta norīkojumu testēšana joprojām ir par velti! Tātad, ja parādījies drudzis, nogurums, sauss klepus, arī deguna aizlikums vai tecēšana, rīkles iekaisums, muskuļu sāpes vai caureja… Ja simptomu nav, bet vēlies apmeklēt kādu iestādi, doties uz koncertu vai teātra izrādi vai saņemt noteiktus pakalpojumus, pieaugušajiem analīzes bez maksas ir līdz 1. augustam, bet bērniem no 12 gadu vecuma – līdz 1. septembrim.

    Kad vērts iegādāties paštestu?

    *Tas var noderēt sirdsmieram. Piemēram, ja plāno doties uz radu saietu, kur būs kāds seniors, kurš nav vakcinējies.

    *Drošībai. Šaubu gadījumos būtu tikai atbildīgi pārliecināties par savu veselības stāvokli, pirms satiecies ar citiem cilvēkiem vai dodies uz darbu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē