• Ko darīt, lai izrauts zobs ātrāk sadzīst?

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    13. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Protams, visi zinām, ka par zobiem ir jārūpējas. Taču reizēm tik un tā mēdz gadīties, ka kādu zobu neizdodas saglābt un no tā jāšķiras. Ko darīt, lai pēc izraušanas smaganas ātrāk sadzīst, stāsta mutes, sejas un žokļu ķirurgs Edgars Sēja.
    1.  Pēc 30 minūtēm, kad zobs izrauts, izņem no mutes marles tamponu.
    2.  Divas trīs stundas pēc operācijas neēd, padzerties drīksti. Aptuveni divu stundu laikā iziet anestēzija un tu vari sākt just sāpes. Negaidi, kad sāks sāpēt pavisam stipri, jau pie pirmajām sajūtām iedzer ārsta ieteiktās pretsāpju zāles. Nopietnākās situācijās, ja rauti vairāki zobi un ir vairākas šuves, ārsts var izrakstīt arī recepšu medikamentus, piemēram, ar aktīvo vielu ketorolaka trometamolu.
    3. Dienā, kad izrauts zobs, neskalo muti, netīri zobus, neēd un nedzer neko siltu vai karstu. Zobus vari sākt tīrīt nākamajā dienā.
    4. Pirmajā dienā – aukstuma kompreses, lai traumētajā vietā sašaurinātos asinsvadi, nebūtu asiņošanas un mazinātos tūska. Kompresi tev kādu brīdi pie vaiga pieliks jau ārstniecības iestādē, bet trīs reizes aukstuma kompreses vajadzētu pielikt arī mājās. Tikai nepārspīlē, lai nedabūtu apsaldējumu. Labākais aukstuma komprešu režīms: paturi aukstumu 10–15 minūtes un atkārto pēc stundas vai divām. Kā kompresi vari izmantot gan speciālās aptiekā nopērkamās aukstuma pakas, gan jebko aukstu no saldētavas, kas ietīts dvielītī.
    5. Vismaz dienu pēc zoba izraušanas nesmēķē!
    6. Antibiotikas. Iespējams, tev būs jālieto arī tās. Parasti šādos gadījumos izraksta amoksiciklīnu, ampicilīnu vai klindamicīnu – vidēji 7–10 dienu kursu. Antibiotikas izdzer tieši tik dienas, cik nozīmējis ārsts.
    7. Skalo! Sākot ar nākamo dienu pēc zoba raušanas, turpmākās 10 dienas ne pārāk intensīvi, bet bieži (5–6 reizes dienā) skalo muti ar siltu sāls šķīdumu (1 tējkarote sāls uz glāzi silta ūdens), kumelīšu tēju vai kādu antiseptisku mutes skalojamo līdzekli. Derēs Hexoral, Corsodyl, Listerine, Gum, Oralflux vai jebkurš cits. Pirmajās dienās pietiks, ja vienkārši paturēsi skalojamo šķidrumu mutē kā kompresi, neskalo pārāk spēcīgi, jo tā var atrauties asins receklis, kas izveidojies uz brūces, un tad tā atkal sāks asiņot.
    8. Pēc divām nedēļām dodies pie ārsta izņemt šuves, ja tādas uzliktas. Nemēģini to darīt mājās ar manikīra šķērītēm, lai gan ar šādiem padomiem ir pilns internets!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē