• Ko darīt, ja pušu lūpu kaktiņš

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Christo/Shutterstock.com
    Lūpu kaktiņi mēdz plaisāt dažādu iemeslu dēļ. Lūk, kā rīkoties, ja tas atgadījies!

    Rīcības plāns

    • Var iegādāties un lietot A vitamīnu (bēta karotīnu) un B grupas vitamīnus (īpaši B12), iekļaut uzturā vairāk pārtikas produktu, kas satur daudz dzelzs, vai arī lietot kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir dzelzs, folijskābe, selēns un cinks, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas uzlabo ādas atjaunošanos. Imunitātes stiprināšanai ieteicams lietot C un D vitamīnu.
    • Ikdienā noteikti lūpu āda ir jāmitrina – vismaz ik pēc trim stundām pietiekamā daudzumā jāuzklāj ādas kopšanas krēms vai lūpu balzams. Noderēs arī jebkurš ļoti taukains, trekns krēms, tai skaitā vazelīns.
    • Bet pats galvenais ir novērst iemeslu, kura dēļ lūpu kaktiņi saplaisājuši. Tādēļ pievērs lielāku uzmanību savām hroniskajām slimībām, ja tādas ir, un to korekcijai.

    Piemēram, samazini uzturā ogļhidrātus jeb cukurus un koriģē cukura diabētu.

    Pēc antibiotiku lietošanas vēlams papildus uzņemt dabiskās, labās baktērijas, piemēram, jogurta kapsulu veidā, lai atjaunotu zarnu normālo mikrobiomu. Zobu protēžu vai sakodiena neatbilstības gadījumā jāpiesakās uz konsultāciju pie zobārsta un jāveic nepieciešamās korekcijas, lai novērstu siekalu uzkrāšanos.

    5 faktori, kas vainojami visbiežāk

    1. Vitamīnu, minerālvielu un nepiesātināto taukskābju trūkums organismā.
    2. Ādas sausums, kas rodas nepietiekamas tauku dziedzeru darbības dēļ. Bieži tā notiek cilvēkiem ar atopisko dermatītu. Arī senioru āda ir sausāka, jo līdz ar gadiem gausāks kļūst organisma temps, arī tauku un sviedru dziedzeru darbība.
    3. Izteikts zobu trūkums, samazināts sakodiena augstums vai neatbilstošas protēzes.  
    4. Gaisa temperatūras svārstības. To dēļ lūpu kaktiņi bieži plaisā pavasarī un rudenī.
    5. Pazemināta imunitāte, kas radusies ilgstošākas slimošanas (iesnas, kakla iekaisums, temperatūra un nepietiekama šķidruma uzņemšana u. c.) vai hronisku slimību ietekmē.

    Īpašais jautājums: kad tomēr pie ārsta?

    Parasti lūpu kaktiņi sadzīst vienas, divu nedēļu laikā. Reizēm tas var prasīt ilgāku laiku, taču, ja pēc galvenā iemesla novēršanas un dziedējošu krēmu un higiēniskās lūpukrāsas regulāras lietošanas lūpu kaktiņi nesadzīst, noteikti vērsies pie dermatologa!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē