• Ko darīt, ja pēc operācijas potītēs tūska

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    19. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai novērtētu, vai tūska ir atbilstoša pēcoperācijas periodam vai arī pārmērīga… Atbildi uz lasītāja jautājumu sniedz locītavu ārsts ANDREJS FINOGEJEVS-ELKSNIŅŠ, traumatologs ortopēds ORTO klīnikā.

    Lasītāja jautājums: Man Liepājas slimnīcā nomainīja ceļgala locītavu. Pagājuši jau divi mēneši, bet ļoti pampst potītes un nevaru uzvilkt apavus. Turklāt ļoti salstu un katru dienu dzeru pretsāpju zāles. Biju pie vairogdziedzera daktera un pie vēnu speciālista – viss esot kārtībā. Bet kājas visā garumā kā bluķis, liekas, ka āda pārsprāgs. Ko man tagad darīt? Silvija 

    Atbild Dr. Andrejs Finogejevs – Elksniņš

    – Kājas pietūkums pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas ir bieži sastopama ķermeņa reakcija. Lai novērtētu, vai tūska ir atbilstoša pēcoperācijas periodam vai arī pārmērīga un kā tālāk rīkoties, ārstam būtu jūs jāredz, jāņem vērā ķermeņa uzbūve un svars. Pietūkums pēc ceļa endoprotezēšanas operācijas var saglabāties ne tikai divus mēnešus, bet pat pusgadu un reizēm līdz pat gadam. Lai tūska ātrāk mazinātos, svarīgi maksimāli samazināt slodzi kājai. Tomēr šis apraksts un minētā sajūta, ka āda pārsprāgs, liek domāt, ka dzīšana nenotiek, kā vajadzētu.

    Saprotams ir Silvijas satraukums un atbildes meklējumi pie dažādiem speciālistiem. Tomēr šajā situācijā es ieteiktu nekavējoties vērsties pie traumatologa ortopēda, kurš jūs operēja, vai kāda cita šīs specialitātes ārsta. Jums būtu nepieciešams rentgena izmeklējums, lai novērtētu implanta stāvokli.

    Piebildīšu, ka situācijas, kad organisms nepieņem implantu, gadās ļoti reti, šī nepieņemšana izpaužas ar stiprām sāpēm ceļa locītavā, tās piepampumu un nestabilitātes sajūtu.

    Vajadzētu veikt asins analīzes, lai noteiktu iekaisuma rādītājus. Jūsu aprakstītajai kājas pampšanai un ādas izspīlējumam visā garumā varētu būt dažādi iemesli – iekaisums, nospiests asinsvads, novājināta muskulatūra. Ar tūsku varētu būt saistīta arī jūsu pieminētā salšanas sajūta. Kad mazināsies pietūkums, visdrīzāk norims arī salšana.

    Ja analīzes un rentgens neliecinās par iekaisumu un problēmām ar implantu, tad palīdzēs fizioterapeita ierādīti vingrojumi, kompresijas zeķu valkāšana, vēsas kompreses, limfodrenāžas procedūras. Bet svarīgi, lai to visu nozīmē ārsts, kad būs jūs apskatījis.

    Redakcijas piebilde

    Sazinājāmies arī ar Dr. Mauriņa vēnu klīnikas asinsvadu ķirurgu flebologu JURI RĪTU. Lūk, viņa atbilde:

    – Ja ārsts ir sacījis, ka ar vēnām viss kārtībā, tā ir laba ziņa, bet – tā ir tikai puse no ziņas, jo pēcoperācijas tūsku var novērst ar kompresijas terapiju. Ja nav rezultāta, pie ārsta jāiet atkārtoti. Iesaku Silvijai vēlreiz konsultēties ar asinsvadu ķirurgu flebologu. Droši varat pierakstīties pie manis. Mums Dr. Mauriņa vēnu klīnikā ir ļoti daudz pacientu pēc ortopēdiskajām operācijām, kuriem palīdzam. Praksē tas notiek tā: pacients atbrauc, nosaitējam viņa kājas ar kompresijas saitēm. Kad noņemam saites, kājas izmasējam un saitējam atkal, līdz kāja kļūst tieva, un tad uzvelkam kompresijas zeķes. Parasti pacienti ierodas pirmdien un trešdien, bet piektdien jau var uzvilkt zeķes.

    Vēl daži vārdi par salšanu… Ja tā ir tikai pietūkušajā vietā, tas var liecināt par artēriju aizkaļķošanos, jo tūska jau tā sašaurinātās artērijas saspiež vēl vairāk. Citkārt tā var būt neiroloģiska problēma, kad impulsi pa nerviem netiek pārraidīti pareizi.

    Un visbeidzot salšana var būt arī kā reakcija uz sāpēm, jo spazmējas asinsvadi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē