• Ķirbju sēklu eļļa – cik tā vērtīga un vai to var izspiest pats?

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    17. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ķirbju eļļa ir vērtīga, sastāv galvenokārt no neaizvietojamām polinepiesātinātajām taukskābēm – omega 3 un omega 6 taukskābēm. Skaidro diētas ārste Lolita Neimane, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas Uzturzinātne vadītāja.

    Lasītājas vēstule: Izlasīju rakstu par ķirbjiem, bet tajā nebija ne vārda par ķirbju eļļu. Cik tā vērtīga un kā to izspiest? Olga

    Atbild diētas ārste L. Neimane:

    Kā iegūst īstu augu eļļu? Patiesībā tas ir ļoti filigrāns process. Vispirms sēklas sasmalcina, samaisa ar sāli un ūdeni. Iegūto masu silda 40–50 grādu temperatūrā, lai atdalītu taukvielas no olbaltumvielām, savukārt no šīs masas zem neliela spiediena izspiež eļļu. To nostādina un pilda traukos.Bet – lai iegūtu litru ķirbju sēklu eļļas, vajagot trīs kilogramus sēklu, tātad jāizaudzē aptuveni 35 desmitkilogramīgi īpaši kailsēklu ķirbji!

    Protams, tāda eļļa ir vērtīga, sastāv galvenokārt no neaizvietojamām polinepiesātinātajām taukskābēm: 100 gramos eļļas ir aptuveni 51 grams linolskābes (omega 6 taukskābe) un 3 grami alfa-linolēnskābes (omega 3 taukskābe), kas mums ir absolūti nepieciešamas, un tās jāuzņem ar uzturu, jo mūsu organisms pats tās saražot nevar.

    Eļļa satur arī 25 gramus oleīnskābes (omega 9 taukskābe). Tāpat ķirbju sēklu eļļā ir selēns un E vitamīns – spēcīgi antioksidanti. Turklāt E vitamīns polinepiesātinātās taukskābes eļļā dabiskā veidā sargā no autooksidēšanās, no bojāšanās. Lai tas notiktu, jābūt 0,6 miligramiem E vitamīna uz 1 gramu polinepiesātināto taukskābju.

    Uztura polinepiesātinātās taukskābes – omega 3 un omega 6 – tandēmā samazina asinīs kopējo holesterīna daudzumu un labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību.

    Tām ir liela nozīme iekaisuma procesu normālā norisē, tās veicina imunitāti, jo šīs skābes stabilizē imūnsistēmas šūnu apvalciņus un ietekmē dažādu prostaglandīnu sintēzi. Šādā veidā to ietekme var būt labvēlīga – mazina iekaisumu, veicinot citokīnu daudzumu, kas ir svarīgi, ja cilvēkam ir, piemēram, artrīts, čūlainais kolīts, atopiskais dermatīts, psoriāze, ekzēma, tās labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, smadzeņu darbību, matu un nagu augšanu…

    Bet! Dažādu apstākļu sakritības gadījumā šo taukskābju pārmērīgi veicinātiem procesiem var būt arī nelabvēlīga ietekme – veciem cilvēkiem tās pavājina imūnreakcijas, iekaisuma reakcijas var veicināt aterosklerozi, pastiprināt asiņu recēšanu – trombu veidošanos, jaunu šūnu rašanos – audzējus. Tāpēc ar eļļas lietošanu nebūtu labi pārspīlēt (es ķirbju sēklu eļļu šad un tad izmantoju pie salātiem), turklāt svarīgi omega 3 un omega 6 taukskābes uzņemt pareizās proporcijās – omega 3 taukskābēm jābūt trīs reizes vairāk nekā omega 6. Bet ar ķirbju sēklu eļļu notiek otrādi – proporcionāli vairāk uzņemam omega 6.

    Tāpēc, ja situācija netiek izlīdzsvarota ar citiem produktiem, kuros vairāk ir omega 3 taukskābju, organismā var aktivēties iekaisuma procesi.

    Svarīgi arī lietot īstu ķirbju sēklu eļļu. Piemēram, Slovēnijā un Austrijā – Štīrijas novadā – spiestās parasti ir simtprocentīgas ķirbju eļļas. Bet zinu, ka dara arī tā: sēkliņas saspaida, tad uzlej citu eļļu, piemēram, saulespuķu vai rapšu, karsē 70 grādos un to, lūk, prezentē kā ķirbju eļļu. Bet patiesībā tā NAV ķirbju eļļa! Īstā, kā likums, ir bieza, tumši zaļā krāsā, mazliet ar riekstu garšu, un noteikti tumšā stikla pudelē, lai neoksidējas.

    IEVAS Veselība Olgas jautājumu nodeva arī Sarmai Žarčinskai, ķirbju audzēšanas guru. Lūk, ko viņa atbildēja:

    Pašai spiest ķirbju sēklu eļļu neiesaku – ne mums tādas ķirbju plantācijas, ne optimāla klimata. Praktiskāk, es domāju, ir ēst ķirbju sēklas. Tad jāaudzē kailsēklu jeb eļļas ķirbju šķirnes ‘Milda’ un ‘Olga’ – šo ķirbju sēklas ir bez cietajiem apvalciņiem, vai jānopērk kvalitatīva īsta ķirbju sēklu eļļa. Es to pievienoju salātiem, biezputrām, biezpienam vai vienu deserta karoti iedzeru tāpat – no rīta tukšā dūšā. Ķirbju eļļu nedrīkst karsēt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē