• Kauls saauga šķībi! Kāpēc?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Visbiežākā cilvēku kļūda pēc traumas – neiet pie ārsta. Jo sevišķi svarīga mediķa konsultācija ir tad, ja šķiet, ka radies lūzums, mežģījums. Un tikpat būtiski ir ārstēšanu novest līdz galam. Tas nozīmē būt līdzestīgam un klausīt ārstu. Citādi sekas var būt nelāgas, piemēram, nepareizi saauguši kauli. Stāsta traumatologs ortopēds Guntis Naglis.

    Tā var gadīties, ja lūzums nav kontrolēts ar atkārtotiem rentgena izmeklējumiem. Ja pirmajā un otrajā izmeklējuma reizē kauls stāv savā vietā, varbūtība, ka tas nobīdīsies vēlāk, ir ļoti niecīga.

    Taču kopumā kauli diezgan bieži saaug nepareizi.

    Dažkārt pacients atnāk pie ārsta tikai pēc diviem mēnešiem, un rentgenā var redzēt kaula nobīdi. Visbiežāk tā notiek ar cilvēkiem stipri gados. Taču ne vienmēr dislokācija rada sāpes vai citas sūdzības. Ja, piemēram, roka savas funkcijas pilda – var gan izķemmēt matus, gan nomizot kartupeļus, gan darīt citus darbus –, ārstēšana nav nepieciešama. 

    Biežāk nepareizi saaug šķembaini lūzumi, jo muskuļi ir saspringuši un velk katrs uz savu pusi.

    Ja ir osteoporoze, tas nozīmē, ka kauli ir trauslāki un lūst šķembaināk. Jauniem cilvēkiem parasti plaisu jeb lūzuma vietu nav tik daudz, un tad kauls sadzīst labāk. 

    Šķembains lūzums ar dislokāciju jeb nobīdi.
    Šķembains lūzums ar dislokāciju jeb nobīdi.

    Pirkstu tirpšana ir kaula nobīdes sekas, jo gar apakšdelmu pa plaukstas iekšējo virsmu iet nervi. Un, ja kauliņš ir nobīdījies, tas nospiež nervus, tāpēc pirksti tirpst, it kā salst un vairs nav tik klausīgi. Pirkstos ir mazāk spēka, jo kauls, saaugot nepareizi, kļūst īsāks, bet cīpslas, kas kustina pirkstus, – garākas.

    Visdrīzāk var palīdzēt, veicot tā saucamo osteotomiju. Tas nozīmē, ka kaulu lūzuma vietā zāģē pušu un novieto pareizā stāvoklī, pieskrūvējot plāksni, ko izņem apmēram pēc gada.

    Kaula osteotomija ar plāksni.
    Kaula osteotomija ar plāksni.

    Taču jebkurā gadījumā, kaut arī sāp, līdz operācijai jācenšas iespēju robežās iekustināt plaukstas locītavu un pirkstus.

    Pēc operācijas sāpēs brūce un roka atkal kādu laiku būs mazkustīga. Ja tā iepriekš nebūs vingrināta, būs ļoti grūti iekustināma, un operācijai nebūs lielas jēgas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē