• Kas izraisa sausumu mutē, un kā ar to tikt galā

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: New Africa/Shutterstock.com
    Lai arī bieži šī problēma piemeklē mūža otrajā pusē, nereti ar to sastopas arī jaunāki cilvēki. Skaidro Liene Martinsone-Bērzkalne, interniste jeb iekšķīgo slimību speciāliste.

    Lūk, iespējamie sausuma iemesli…

    • Neatbilstošs uzturs. Iespējams, tu bieži ēd krekerus, cepumus, sausmaizītes un citus sausus produktus bez jebkādām piedevām. Arī žāvētus augļus, kas satur daudz cukura un maz šķidruma.

    Tu neatturies no pikantiem produktiem, bet – asas garšvielas nobaida siekalu dziedzerus.

    Tāpat, iespējams, ka tu nesaki nē dzērieniem, kuros ir kofeīns, un alkoholam. Un vēl – pārāk karsti un pārāk auksti ēdieni un dzērieni ietekmē veģetatīvo nervu sistēmu – tā kavē siekalu ražošanu.

    • Medikamenti. Piemēram, līdzekļi pret augstu asinsspiedienu, antidepresanti un citas nervu zāles var saturēt aktīvās vielas, kas nomāc siekalu izdalīšanos.

    Ja rūpīgi lasīsi lietošanas pamācības, daudzu medikamentu aprakstos redzēsi, ka pie blaknēm pieminēts arī mutes sausums.

    Taču, vai zāles patiešām sausinās muti, atkarīgs no katra organisma individuālās reakcijas, hormonālā stāvokļa un arī no tā, vai ar siekalu izdali bijušas problēmas jau iepriekš.

    • Cukura dieabēts. Paaugstināts glikozes līmenis asinīs maina siekalu dziedzeru darbību. Atceries, ka sausa mute var būt viena no pirmajām diabēta pazīmēm.
    • Šegrēna sindroms. Tā ir autoimūna slimība, kad organisms darbojas pret saviem siekalas un citus sekrētus izdalošiem dziedzeriem, uzskatot tos par ienaidniekiem. Procesā ir iesaistīts viss organisms, taču kaite izpaužas ar sausu gļotādu.

    Visbiežāk pirmo reizi Šegrēna sindroms parādās sievietēm 40–60 gadu vecumā.

    Slimība grūti padodas ārstēšanai, taču, lietojot atbilstošas zāles, var panākt diezgan ievērojamu uzlabojumu. Un ar katru gadu parādās arvien labāki medikamenti. Savā ārstes praksē esmu novērojusi, ka šīs slimības gadījumā liela loma ir arī cilvēka psiholoģiskajam noskaņojumam – negatīvas domas Šegrēna sindromu saasina.

    • Vairogdziedzera kaites. Šis endokrīnais dziedzeris izdala hormonus, kuri liek pareizi strādāt citām orgānu sistēmām. Izmainoties vairogdziedzera darbībai, var ciest arī siekalu dziedzeri.
    • Sēnīšu infekcija mutē. Šajā gadījumā parasti fonā ir kāda gremošanas vai cita slimība, kuras dēļ mutē savairojas nevēlami mikroorganismi, un, pietrūkstot siekalām, rodas tām labvēlīga barotne.
    • Elpošana ar atvērtu muti un krākšana.  Bieži vien to izraisa palielināts ķermeņa svars un bojātas deguna ejas. Šajā gadījumā, kaut arī siekalas izdalās pietiekami, mute pastiprināti izžūst.
    • Smēķēšana. Cigarešu sastāvā esošās vielas izmaina siekalu sastāvu un daudzumu.
    • Trauksme un depresija. Siekalu dziedzerus inervē mūsu gribai nepakļautā veģetatīvā nervu sistēma.
    • Ķīmijterapija un staru terapija. Onkoloģijas pacientiem vienmēr jārēķinās, ka uzņemot pretvēža medikamentus, siekalas no dziedzeriem izdalīsies mazāk. Savukārt, ja audzējs ir galvas un kakla rajonā un nepieciešama starošana, tas siekalu dziedzerus var ietekmēt arī neatgriezeniski.

    Pieci pretpasākumi

    1. Pirmkārt, izdzer 1,5–2 litrus ūdens visas dienas garumā! Ja tīrs ūdens neiet pie dūšas, iesaku pielikt citrona šķēlīti vai piparmētras lapiņu – būs garšīgāk. Jādzer nelieliem malkiem, tāpēc labas ir nelielās pudelītes ar ūdeni, kuras var visur paņemt līdzi.
    2. Otrkārt, ik pa laikam pakošļā košļājamo gumiju ar ksilitolu. Šis paņēmiens labi noder situācijās, kad nav iespējams padzerties. Vienīgi nevajag to darīt ilgāk par 10–15 minūtēm. Šai metodei ir arī savi trūkumi – košļājot automātiski izdalās ne jau tikai siekalas. Arī kuņģa un zarnu trakts sāk izdalīt kuņģa sulu, hormonus un fermentus, taču, ja maltīte izpaliek, var sākt bojāties kuņģa gļotāda un attīstīties gastrīts.
    3. Treškārt, sūkā skābas diabētiskās ledenes! Arī šādi tiek apmānīta centrālā nervu sistēma – siekalu dziedzeri sāk strādāt un izdalīt pirmos gremošanas fermentus. Turklāt šādā veidā tiek nomākta apetīte. Vienīgi izvēlies tādas ledenes, kas nesatur cukuru un nebojā zobus.
    4. Ceturtkārt, rūpējies par mutes dobuma higiēnu! Apmeklē zobārstu, zobu higiēnistu, kā arī pati kārtīgi kop zobus un muti, lai tajā nevairotos nevēlami mikroorganismi.
    5. Piektkārt, aizej pie ģimenes ārsta un uztaisi pilnu asinsainas analīzi, lai gūtu priekšstatu par ikvienas orgānu sistēmas darbu. Ja nepieciešams, iespējams, būs jādodas pie gastroenterologa, lai pārbaudītu kuņģa un zarnu traktu, jo sausa mute var būt raksturīga arī pie gastroenterīta – kuņģa un tievās zarnas iekaisuma. Varbūt vajag izmeklēt vairogdziedzeri, konsultēties ar ausu, kakla un deguna ārstu vai reimatologu, ja ir sausa ne tikai mutes, bet arī acu un deguna gļotāda.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē