• Kas ir plaušu emfizēma?

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    5. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Manai meitai ir 18 gadi, un viņai plaušu rentgenā atklāja, ka plaušas ir emfizematozas. Pulmonologs teica, ka tā neesot plaušu emfizēma, par kuru esmu nobijusies, bet tas esot radies no astmas (viņai tā ir vieglā formā divus gadus, periodiski lieto zāles Symbicort) un tā esot hroniska vaina, ar kuru jāsadzīvo visu mūžu. Vai tas tā tiešām ir un ko īsti nozīmē – emfizematozas plaušas?

    Atbild plaušu ārste Ineta Grīsle, pneimonoloģe alergoloģe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību diferenciāldiagnostikas nodaļas vadītāja.

    – Lai izprastu, kas ir emfizēma, jāatceras anatomija… Plaušas sastāv no trahejas un bronhiem, kuri atgādina caurulīti ar alveolām – maziem maisiņiem vissīkāko bronhu galos. Plaušu emfizēma ir šo alveolu starpsienu bojājums, kura rezultātā tās saplīst, un veidojas lielāki gaisa maisiņi – tos, veicot plaušu datortomogrāfiju, redz kā melnus caurumiņus. Bojātās alveolas vairs nespēj pilnvērtīgi veikt savu funkciju, proti, nogādāt ieelpotu skābekli asinsritē, lai tālāk tas nokļūtu audos. Tā vietā ieelpotais gaiss iestrēgst plaušās un rada tā saucamo plaušu pārmērīgu uzpūšanos, ko rentgenoloģiski reizēm apraksta kā emfizematozu plaušu.

    Tomēr līdzīgu ainu rentgenā reizēm redz ļoti tieviem cilvēkiem, un tā nav emfizēma.

    Emfizēmu visbiežāk rada smēķēšana, un tā iet roku rokā ar hronisku bronhītu. Laika gaitā var rasties slimība, ko sauc par HOPS jeb hronisku obstruktīvu plaušu slimību. Ļoti, ļoti reti emfizēmu atrod jauniem cilvēkiem vecumā zem 40 gadiem, un tā saistīta ar iedzimtību.

    Ja meita nesūdzas par elpas trūkumu pie fiziskas slodzes un bronhiālā astma ir kontrolēta, viņai nevajadzētu būt emfizematozām plaušām. Bronhiālajai astmai raksturīgs elpceļu bojājums, bet nav strukturālas izmaiņas – plaušu emfizēma. Veicot parasto plaušu rentgenu, emfizēmu pārliecinoši neredz. Ja tomēr ir šaubas par rentgena slēdzienu, ieteiktu parādīt attēlu citam radiologam vai veikt datortomogrāfiju plaušām – ar mūsdienu aparatūru starojums ir ļoti neliels un nekaitēs meitas veselībai. Toties sirds būs mierīga.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē