• Kāpēc senioriem nepieciešama intīmā tuvība?

    Sekss
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    28. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Seksualitāte piemīt ikvienam, arī ar gadiem tā nekur nepazūd, tikai daudziem ar to rodas grūtības. Liela daļa senioru kaunas par to domāt un kur nu vēl runāt, turklāt pastāv dažādi aizspriedumi un priekšstati, ka sekss vecumā vairs nav nekas tāds, ar ko būtu jānodarbojas. Kāpēc tā? Kāda nozīme intīmajai tuvībai ir senioru vecumā, un kas var palīdzēt to atjaunot?

    Seksualitāti ietekmē cilvēka emocionālais un fiziskais stāvoklis. Tas, kā fiziski jūtamies, ietekmē to, ko spējam darīt, un tas, kā jūtamies emocionāli, ietekmē to, ko vēlamies darīt. Daļa vecāku pāru ar savu seksuālo dzīvi ir apmierināti, jo viņiem var būt mazāk traucēkļu, vairāk laika un privātuma, turklāt, kas nav mazsvarīgi, nav jāuztraucas par grūtniecību. Bet otra daļa seksualitāti un intīmo tuvību no savas dzīves izslēdz kā vecumam neatbilstošu un pat nevajadzīgu nodarbi.

    Viena no dzīves sastāvdaļām

    «Mana profesionālā darbība un pieredze saistīta ar ergoterapiju – vairāk strādāju rehabilitācijas jomā ar cilvēkiem, kam ir veselības traucējumi un invaliditāte. Taču arī kā ergoterepeite uzskatu, ka seksualitāte ir neatņemama cilvēka būtības daļa, viena no pamatvajadzībām, kā arī daļa no ikdienas dzīves aktivitātēm. Ergoterapijā mēģinām analizēt, kas cilvēkam traucē pilnvērtīgi vadīt ikdienas dzīvi, tostarp seksuālo, un meklējam, kā šīs problēmas novērst. Taisnība gan, ka seksualitātes jautājumi, ikdienā strādājot ar cilvēkiem, nekad nav priekšplānā; viņus vairāk interesē praktiski jautājumi, kā būt neatkarīgiem, tikt ar sevi galā, kā veikt pašaprūpi. Seksualitāte jau arī ir ļoti daudzveidīga – tā saistīta gan ar bērnu radīšanu, gan baudas gūšanu un saskarsmes veidošanu, to ietekmē gan fizioloģiskie, gan psihoemocionālie faktori. Ja skatāmies uz cilvēka dzīvi kā nepārtrauktu un mainīgu plūdumu, katrā noteiktā vecuma posmā dzīvi ietekmē dažādi apstākļi, un katra pieredze būs ļoti atšķirīga. Gadiem nākot klāt, liela nozīme ir dzīves pieredzei un bagāžai, un viens no faktoriem, kas nosaka seniora attieksmi pret intīmo tuvību, ir tas, kā seksualitāte cilvēkam ir veidojusies, kas to ietekmējis, kāda bijusi jaunības un brieduma gadu pieredze, cik lielu vietu seksualitāte cilvēka dzīvē ir ieņēmusi, cik labi viņš sevi pazīst un apzinās savas vajadzības un vai izprot, kā šīs vajadzības apmierināt,» skaidro ergoterapeite, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Rehabilitācijas fakultātes dekāne Signe Tomsone.

    Senioriem seksa nav?

    Iemesli, kāpēc pie mums nav ierasts runāt par intīmo tuvību senioru vecumā, ir dažādi, bet viens no galvenajiem ir vēsturiskais fons. Tie, kas dzīvoja padomju laikos, zina, ka bērni dzima tāpat, bet par to, kā pie viņiem tika, neviens nerunāja. Drīzāk sekss bija lieta, par ko kaunināja, un, ja kāds par to publiski runāja, uz viņu raudzījās ar neizpratni.

    «Mēs veicam aptaujas un standartizētus novērtējumus, lai saprastu cilvēka dzīves situāciju, lai novērtētu, kāda ir viņa dzīves kvalitāte. Parasti viens jautājumu bloks ir par to, cik apmierināts esat ar savu seksuālo dzīvi? Un šie ir jautājumi, uz kuriem cilvēki ļoti bieži atsakās atbildēt. Viņi noslēdzas un nevēlas par to runāt. To var saprast, ja cilvēks ir ar smagiem veselības traucējumiem vai dzīvo viens un nevēlas neko minēt par savām attiecībām, jo skaidrs, ka seksualitāte ir jutīgs jautājums. Tāpēc sarunās vienmēr jāskaidro, ka seksualitāte ir viena no dzīves jomām, kam ir liela nozīme katra dzīvē, viena no pamata vajadzībām. Bet jāveidojas labam kontaktam, jābūt atvērtībai, lai cilvēks kaut ko stāstītu. Godīgi sakot, Latvijā arī trūkst tādu senioru seksualitātes pētījumu. Skaidrs arī, ka ar gadiem reproduktīvā funkcija vairs nav aktuāla, bet intīmā tuvība paliek baudas gūšanai vai saskarsmes uzlabošanai. Bet mums baudas un prieka kultūra ir pavāja, mēs vairāk koncentrējamies uz darbu un nemitīgi risinām problēmas – nav laika baudīt un priecāties. Tāpēc par to vairāk jārunā, jo, lai seniora dzīves kvalitāte būtu laba, jābūt aptvertām visām dzīves dimensijām. Protams, nevar simtprocentīgi apgalvot, ka visiem senioriem nepieciešamas seksuālās attiecības. Varbūt pārim tajā brīdī ir citas lietas, kas sagādā prieku. Tāpēc ļoti svarīgi, vai cilvēks izprot savas vajadzības, vai akceptē tās un saprātīgā veidā meklē, kā šīs vajadzības piepildīt. Skaidrs, ka tikai ar gribēšanu vien tās nevar piepildīt, sevišķi, kad ir runa par saskarsmi ar otru, un vispār ne vienmēr šis otrs cilvēks ir mums līdzās. Ja ir līdzās, jāsaprot vienam otra redzējums, ko katrs vēlas. Varbūt es gribu, viņš negrib; viņš grib, es negribu – tad ko darām tālāk? Būtu lieliski, ja pāris spētu sarunāties par savām vēlmēm, kā arī atrast intīmās tuvības izpausmes, kas abiem der, un būt intīmi tuvi arī bez dzimumakta. Cilvēku attiecības ir sarežģītas, sievietēm vieglāk runāt, vīriešiem – grūtāk, un tad nereti tuvības mirkļi pasaka vairāk nekā vārdi. Maigs rokas pieskāriens jau vien norāda, ka tu man esi svarīga vai mīļa. Sieviete gribēs parunāt, vīrietis – apķert, galvenais spēt iztulkot šīs darbības un to nozīmi,» norāda ergoterapeite.

    Tuvības dažādās izpausmes

    Izraēlā veiktā pārskatā par pētījumiem, kuros piedalījās plašs dalībnieku loks, attiecībā uz seksualitāti senioru vecumā atklājās trīs faktori, kas to ietekmē. Pirmkārt, sabiedrības attieksme pret seksualitāti vēlīnā dzīves posmā – daudzi vecumā nepievērš tai vērību, izslēdz no savas dzīves tieši sabiedrības neizpratnes vai noraidošās attieksmes dēļ. Otrkārt, intīmo tuvību īpaši ietekmē nevis pats vecums, bet gan veselības stāvoklis. Ja senioram ir nopietnas veselības problēmas, vispirms viņš rūpējas par savu veselību, mazina nepatīkamos simptomus – sāpes, mazkustību locītavās u. c. Turklāt jebkura nopietna slimība rada satraukumu, kas mazina vēlmi pēc intīmās tuvības. Treškārt, sabiedrība joprojām koncentrējas uz dzimumaktu kā seksualitātes galveno izpausmi. Bet tā nav taisnība! Seksualitāte un tās izpausmes ir daudz plašākas – tā sevī ietver gan domāšanu, gan uzvedību, gan izpratni par savu ķermeni, par to, kas sniedz prieku un baudu, un kā to var iegūt.

    Kā atzīmē Signe Tomsone, intīmā tuvība noteikti nav tikai dzimumakts, kas jāveic akrobātiskā pozā. Ir daudzas intīmas lietas, kas saistītas ar maņām, ar sajūtām, ar tausti, dzirdi un smaržu. Intīmas tuvības izpausmes var piedzīvot ikdienišķās situācijās – dodoties pastaigā, sadoties rokās, skatoties filmu nolikt galvu uz otra pleca, kad pat apkārtējie jūt, kā no pāra staro mīļums. Jo skaidrs, ka gadu gaitā saglabāt tādu tuvību nav viegli. Tā ir dzīves māksla. Tuvība izpaužas arī sarunās, ikdienas darbībās, kad parūpējos par otru, pienesu spieķīti, uztaisu un aiznesu otram tēju – galvenais, lai tajā visā ir emocijas un prieka mirklis. Baudu, prieku un gandarījumu var sniegt arī rūpes par otru. Vēl jo vairāk, ja tas ir abpusēji. Nevar iedot gatavu recepti, kas jādara, lai seksuālajā jomā būtu laimīgi. Tam jānāk no paša cilvēka, no sevis izzināšanas un izaugsmes procesa, kad viņš meklē iespējas, eksperimentē un izzina sevi, lai saprastu, kas sniedz baudu un prieku, un tās var būt arī ļoti vienkāršas lietas.

    Ko iegūst veselība?

    Pārī, kur valda intīma tuvība, ir pozitīvāka emocionālā gaisotne. Ja abi ir apmierināti, priecīgi, izbauda šo mirkli, tas ceļ kopējo noskaņojumu. Seksuālās attiecības uzlabo asinsriti, stiprina sirds asinsvadu sistēmu, stabilizē nervu sistēmas darbību un mazina trauksmi, atstāj arī pozitīvu ietekmi uz imunitāti.

    Kā atjaunot intīmo tuvību?

    Signe Tomsone ir pārliecināta – intīmo tuvību var atjaunot, tikai jābūt vēlmei būt kopā ar otru un jāatrod laiks būt kopā. Tāpat jāizdomā, kā šo laiku piepildīt. Un sākt ar ko tādu, kam vispār ir attāls sakars ar seksuālām darbībām, taču kas ir būtiski, lai atkal viens pie otra pierastu, atklātu no jauna un palēnām tuvotos. Šeit var noderēt kopīgas pastaigas, kāda kopīga aizraušanās, piemēram, dziedāšana korī, kaut vai kopīga televizora skatīšanās un redzētā pārrunāšana (bez sarunāšanās seriālu skatīšanās diez vai ko dos!) – jākombinē daudzi elementi, kas ļautu vispirms abiem atkal satuvināties. Un tad pamazām varēs nonāk arī līdz tuvākam fiziskam kontaktam. Mēdz teikt: nav seksa, nav emocionālās tuvības. Šeit jāsāk no otras puses – vispirms jāveido emocionālā un tad fiziskā tuvība. Ja sirds sitīsies vienā ritmā, ja pāris skatīsies vienā virzienā, radīsies arī vēlme pieskarties un virzīties tālāk.

    Savukārt tiem, kuri ir vieni, saņemt glāstus un ķermeniski izjust patīkamus brīžus var palīdzēt masāža, peldēšana, kādas ūdens procedūras, arī mājdzīvnieka samīļošana, kaut vai saulē sasiluša koka stumbra apskaušana. Seksualitāte ir ļoti saistīta ar mūsu maņām, bet āda ir mūsu lielākais orgāns, līdz ar to jebkura pieskaršanās un jebkuras fiziskās aktivitātes palīdz izjust savu ķermeni un par to priecāties.

    Ko vēl var darīt, lai atjaunotu intīmo tuvību?

    Amerikas Nacionālā novecošanas institūta speciālistu ieteikumi.
    * Ja jums ir partneris, atklāti runājiet ar viņu par pārmaiņām, kuras piedzīvojat, un mēģiniet nevainot sevi vai savu partneri.    
    * Veltiet laiku, lai izbaudītu viens otru un saprastu izmaiņas, ar kurām abi, iespējams, saskaraties. Arī vecumdienas var būt lielisks laiks veidot intīmākas saites un izpētīt savas seksuālās attiecības jaunā veidā.
    * Ja jūtat izmaiņas partnera attieksmē pret seksu, nedomājiet, ka viņam zudusi interese par jums vai seksu ar jums. Daudzus iemeslus, kas rada seksuālās problēmas gados vecākiem cilvēkiem, var novērst. Piemēram, ja intīmās tuvības laikā jūtat sāpes maksts sausuma dēļ, var lietot bezrecepšu mitrinātājus vai lubrikantus. 
    * Ja izbaudīt intīmo tuvību traucē erekcijas problēmas, tās, konsultējoties ar speciālistu, var ārstēt ar medikamentiem. Iespējams, nepieciešamas arī dzīvesveida izmaiņas, piemēram, jāierobežo alkohola patēriņš vai dzīvē jāievieš vairāk fizisko aktivitāšu – arī tās var palīdzēt mazināt erekcijas traucējumus. Tāpat ļoti būtiski ir rūpēties par savu vispārējo veselību, ārstēt savas pamata slimības, piemēram, cukura diabētu, augstu asinsspiedienu, jo arī tas traucē un neļauj izbaudīt intīmo tuvību.
     

    
     
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē