• Kāpēc nepāriet caureja?

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja reizi pa reizei sametas mīksts vēders, tas nav tik traki, bet ko darīt situācijā, kad caureja ir ilgstoša? Atbild vēdera ārsts ALEKSEJS DEROVS, gastroenterologs Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes profesors.

    Lasītājas jautājums: Jau divus gadus man neatkarīgi no uztura ir ļoti stipra caureja katru dienu, notiek arī patvaļīga defekācija, tādēļ naktīs guļu Tenas biksītēs, dienā nēsāju paketes. Neatkarīgi no uztura ir arī ļoti uzpūsts vēders – izskatos kā bērniņa gaidībās. Man ir 46 gadi, vēl slimoju ar Pārkinsona slimību, lietoju šai kaitei Madopar HBS, Bromocriptine. Esmu mēģinājusi mainīt diētu, vienalga caureja un vēdera uzpūšanās ir ļoti izteiktas. Esmu lietojusi Sorbex, loperamīdu, rehidronu, sulfasalazīnu, Espumisan, bet rezultāta pilnīgi nekāda. Lūdzu, iesakiet, kur vērsties pēc palīdzības. Nevaru apmeklēt sabiedriskas vietas, jo tuvumā vienmēr jābūt tualetei. Arī cilvēkos man grūti uzturēties, jo gāzes nevaru saturēt, un esmu piedzīvojusi smagas, kaunpilnas situācijas savā darbavietā. Ar cieņu Marija

    Atbild Dr. Aleksejs Derovs:
    Diemžēl pēc apraksta vien nav iespējams uzreiz noteikt diagnozi, tāpēc, lai saprastu caurejas cēloni, noteikti nepieciešama gastroenterologa konsultācija.

    Caurejas iemesli šajā gadījumā varētu būt dažādi – tā varētu būt saistīta ar pamatslimību, proti, Pārkinsona slimību, un arī ar medikamentiem, ko lieto. Tāpat sūdzības var būt saistītas ar citām organiska vai funkcionāla rakstura saslimšanām.

    Lai noteiktu diagnozi, jāprecizē, vai caureja ir ar asins piejaukumu un vai bez vēdera pūšanās ir kādi citi simptomi, piemēram, periodiski paaugstināta ķermeņa temperatūra, svīšana utt.

    Svarīgi būtu noskaidrot esošo un bijušo slimību gaitu, kas var vai būtu varējusi atstāt negatīvas sekas uz gremošanas traktu.

    Šajā situācijā ir nepieciešams izvērtēt zarnu stāvokli (tajā skaitā izslēdzot infekcijas), aizkuņģa dziedzera funkciju un citu gremošanas orgānu darbību, veicot izmeklējumus – asins analīzes, fēču izmeklējumus, ultrasonogrāfiju vēdera dobumam, kolonoskopiju u. c. Lai to visu izdarītu un varētu uzsākt sekmīgu ārstēšanu, ieteiktu pierakstīties pie gastroenterologa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē