• Kam jābūt mājas aptieciņā, ja esi saslimis ar Covid-19?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Darām visu, lai nesaslimtu, bet, ja nu tomēr tas noticis, kam jāatrodas tavā zāļu skapītī, ja esi saslimis ar Covid-19 vai citu vīrusu? Konsultē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktore Angelika Krūmiņa un farmācijas doktore Vija Eniņa.
    1. Medikamenti, ko lieto ikdienā. Ja tev ir kāda hroniska slimība, kuras dēļ ikdienā jālieto recepšu medikamenti, laikus nodrošini zāļu rezervi aptuveni mēnesim – palūdz savam ģimenes ārstam jaunu recepti!
    2. Temperatūru pazeminoši līdzekļi. Viens no efektīvākajiem šim nolūkam ir paracetamols.
    3. Pretsāpju medikamenti. Saistībā ar Covid-19 tika minēts, ka nevajadzētu lietot medikamentus, kuru aktīvā viela ir ibuprofēns, tomēr šis uzskats tā arī nav guvis apstiprinājumu, un Pasaules Veselības organizācija to atsauca. Tāpēc derēs gan paracetamolu, gan ibuprofēnu saturoši medikamenti.
    4. Sviedrējošas zāļu tējas. Labi sviedrē aveņu un liepziedu tēja, bet līdzēs arī vīgriezes ziedu, vītola vai kārkla mizu tēja (satur salicilskābes atvasinājumus – vielu, kas likta aspirīna pamatā). Derēs arī melnā plūškoka ziedu tēja.
    5. Zāles kakla sāpēm. Kņudināšanai, sausuma sajūtai, sāpēm un iekaisumam kaklā noderēs smiltsērkšķu eļļa (aptiekā tā nopērkama arī dažādu spreju veidā). Eļļa labi dziedē iekaisušo epitēliju un mīkstina sāpīgo, iekaisušo gļotādu. Vai der arī jebkura cita eļļa? Kā alternatīvu var izmantot saulespuķu eļļu.  
    6. Pretiesnu medikamenti. Der jebkuras firmas medikaments, kura sastāvā ir aktīvā viela. Tikai jāievēro, ka to nedrīkst lietot ilgāk par 3 dienām, lai deguna gļotāda nepierod. Pēc tam var lietot kādu attīrošu līdzekli, piemēram, jūras ūdeni.
    7. Pretklepus sīrups un tējas. Pretklepus sīrups jāizvēlas atkarībā no garšas īpatnībām un tā, vai klepus ir sauss vai atklepojošs. Ja parādījies tikai neliels krekšķis, vari sākt ārstēšanos ar sīrupu, kura sastāvā ir tikai dabiskas vielas. Taču, ja klepus iet dziļumā un plašumā, izvēlies tādu, kura sastāvā aktīvā viela ir ķīmisks preparāts.

      Sausa klepus ārstēšanai aptieciņā liec sīrupu, kura sastāvā ir acetilcisteīns jeb ACC. Tiklīdz klepus kļūst mitrs, atklepojošs, jāpāriet uz minētajiem klepu mīkstinošajiem līdzekļiem.

      Tējas visefektīvākās būs saslimšanas sākumā. Mīkstinoša darbība ir māllēpes ziediem, to var lietot kā labu atkrēpotāju, tāpat kā ceļteku tēju un gaiļbiksītes sakni. Vēl noteikti aptieciņā liec pelašķa ziedu tēju, kam piemīt arī pretiekaisuma darbība, tas stiprina arī imunitāti. No meža vēl vari paņemt priežu pumpurus (košļā vai vāri tējā).
    8. Nervus nomierinošas tējas. Vija Eniņa atgādina – cilvēka imunitāte un spēja pretoties vīrusiem lielā mērā atkarīga no tā, kāds ir cilvēka psihoemocionālais stāvoklis! Ja vien nav specifisku iemeslu, kādēļ nevari kādu no zāļu tējām lietot, nervu nomierināšanai derēs raudene, kura gan nomierina, gan veicina atkrēpošanu. Arī vīgriezei ir dubultiedarbība – tā gan nomierina, gan darbojas kā sviedrētāja. Labi nomierinās arī lavandas un melisas tēja. 

     

    Zināšanai! Ja pašsajūta neuzlabojas 2 dienu laikā vai pat pasliktinās, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē