• Kad saules bijis par daudz… Kā rīkoties, ja esi pārkarsis?

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    22. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Savu reizi katram gadījies attapties, ka saulē būts par daudz – sāp galva, nāk ģībonis, bezspēks… Kā šādā situācijā rīkoties, stāsta ģimenes ārsts Pauls Princis.
    • Lieto šķidrumu, vislabāk – tīru, vēsu ūdeni.
    • Atvēsinies – pakāpeniski un pilnā augumā. Ieej vēsā (bet ne stindzinoši aukstā!) dušā, iebrien jūrā, pakāpeniski apslaki ar ūdeni visu ķermeni, sākot no pēdām līdz galvai (arī to saslapini). 
    • Ja jūti, ka nāk ģībonis, aši pieliec pie deguma ožamo spirtu, derēs arī leģendārā ziede Zvaigznīte – spēcīgais aromāts liks tev atžirgt.
    • Akūtā situācijā var palīdzēt Validola tabletes nosūkāšana. Tas regulē asinsspiedienu, paplašina sirds asinsvadus, tāpēc labi iedarbojas pret pēkšņu vājumu. Var lietot pa 1 tabletei, pēc vajadzības nosūkājot zem mēles.
    • Iedzer sirds pilienus. Mani favorīti ir Zeļeņina pilieni un Valokardīns – pa 20 pilieniem uz mazu daudzumu ūdens.

    Omīšu iecienītais Korvalols nebūs labākā izvēle karstam laikam, jo tas tikai vēl vairāk stimulēs sirdsdarbību.

    • Tā kā karstuma ietekmē asinsvados rodas iekaisums, pie pārkaršanas pāris dienas par skādi nenāks kāds no nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem, piemēram, paracetamols. Tikai atceries, ka to drīkst lietot ne vairāk kā 1000 mg vienā reizē un ne vairāk kā 4000 mg diennaktī.
    • Ja pārkaršana bijusi tiešām spēcīga un sliktās sajūtas nepāriet, es savā praksē tādās situācijās izmantoju tā sauktos nootropos adaptogēnus, kas satur aktīvo vielu piracetāmu. Tie ir recepšu medikamenti, kas atdod smadzeņu šūnām zaudēto enerģiju un aktivizē smadzeņu vielmaiņu, tādā veidā mazinot radušos tūsku. Devas gan ļoti individuālas un atkarībā no situācijas.      
    • Lai pilnībā atgūtos no pārkaršanas, vajadzīgs laiciņš, tāpēc droši vari uz pāris nedēļām darbā paņemt slimības lapu. Saules dūriens tiešām ir pietiekami nopietns iemesls, lai to darītu!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē