• Kā tulkot dzemdes kakla citoloģiskās analīzes?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Protams, visas sievietes zina, ka, ja analīzēs ko uzrāda ne tā, ārsts pavisam noteikti pats tevi uzmeklēs un izstāstīs. Taču piekritīsi – ir labi arī pašai zināt, kas tad tur īsti rakstīts un ko tas nozīmē. Lūk, mazā vārdnīciņa!
    • A1 – intraepiteliālais bojājums nav atrasts. Tas nozīmē, ka šūnas ir normālās, veselas.
    • A2 – neskaidras robežizmaiņas plakanajā epitēlijā. Lai precizētu, vai šīm izmaiņām ir saistība ar CPV, pastāv iespēja noteikt CPV klātbūtni dzemdes kaklā. Ja to atrod – jāveic kolposkopija. Otrs variants – atkārtot analīzi pēc 6 mēnešiem. Ja arī tad parādās A2, drošāk uzreiz veikt kolposkopiju.
    • A3 – zema riska priekšvēža izmaiņas. Var atkārtot analīzi pēc 6 mēnešiem (to vairāk iesaka sievietēm līdz 30 gadu vecumam) vai veikt kolposkopiju precizēšanai.
    • A4 – aizdomas par vidējām vai izteiktām priekšvēža izmaiņām. Jāveic kolposkopija!
    • A5 – cilindriskā (dzemdes kaklā dziļāk novietotā) epitēlija bojājums. Zem šīs atbildes var slēpties gan dzemdes kakla iekaisums, gan priekšvēža izmaiņas. Papildus jāveic vaginālo infekciju analīzes un kolposkopija.
    • A6 – aizdomas par ļaundabīgu slimību. Ja izmaiņas dzemdes kaklā redzamas arī vizuāli, jādodas pie onkologa, ja ne – sākumā jāveic kolposkopija.
    • A0 – testēšana bez rezultāta. Šāds rezultāts parādās ļoti reti, un parasti tam par iemeslu ir vai nu tas, ka gļotu paņemts pārāk maz, vai nu ir daudz asiņu, vai arī ir infekcija, kas traucē izvērtēt materiālu. Analīze jāatkārto pēc 3 mēnešiem. Ja rezultāts joprojām ir A0 – jāveic kolposkopija.

    Kas ir kolposkopija?

    Kolposkopija ir ambulatora dzemdes kakla padziļinātas izmeklēšanas metode. Izmeklējuma laikā ārsts ar speciālu aparatūru un krāsvielām apskatās dzemdes kaklu lielā palielinājumā, kas dod iespēju atpazīt izmainītu vietu un nepieciešamības gadījumā paņemt audus biopsijai – talākai detalizētai mikroskopiskai izmeklēšanai. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē