Varbūt tās ir kolikas?
Par biežāko vēdersāpju iemeslu parasti pašas mammas min kolikas. Tās var pazīt pēc noteiktas formulas: parasti tās sākas triju nedēļu vecumā kā triju stundu ilga lēkme, ir vismaz trīs dienas nedēļā, triju nedēļu garumā. Visbiežāk tas notiek ap sešiem vakarā. Kad kolikas pāriet, bērniņš mierīgi aizmieg un nākamajā dienā pamostas laimīgs un apmierināts. Pārējā dienas laikā nemiers nav novērojams. Bērniņš labi ēd, pieņemas svarā, viņam ir savs režīms, līdz pienāk vakars un viss sākas no gala. Taču šajā gadījumā mieriniet sevi ar domu, ka vidēji pēc trim nedēļām tas pāries. Turklāt pret kolikām var palīdzēt ar gāzītes slāpējošie medikantiem (mazuļa zarnās gāzītes izskatās kā putas un tādi medikamenti kā Espumisan, Gastrokind šīs putas nomāc). Tiesa gan, Vizma Meikšāne uzsver, ka visbiežāk šīs zāles palīdz tikai vienam bērnam no desmit. «Ja jums palīdz – brīnišķīgi, taču tā nav panaceja! Koliku gadījumā reizēm bērniņam palīdz arī tas, ja pamaina pozu, kādā zīdainītis tobrīd atrodas,» saka Vizma Meikšāne. No mammu pieredzes dzirdēts, ka dažkārt palīdz arī siltas plaukstas uzlikšanas mazulim vēdera vai puncīša pamasēšana apļveida kustībām.
Gandrīz visiem bērniem kolikas sākas ar izsitumu pumpām uz sejas. Tās ir līdzīgas pusaudžu pumpām ar baltiem galiem.
Kā pazīt govs piena alerģiju?
Izsitumi var parādīties arī piena alerģijas gadījumā, taču visizteiktākais simptoms – bērna kaka maina krāsu no dzeltenas uz zaļganu un kakā pamanāmi asins krāsas vai brūngani dzīslojumi (normāli zīdaiņa kakai pirmajos dzīves mēnešos jābūt dzeltenai, graudainai ar skābu smaku). Tāpat jāpievērš uzmanība, ja kakā ir gļotaini izdalījumi.
Par to, ka mazulim nav izstrādājušies fermenti, kas šķeļ govs piena olbaltumu, var liecināt arī tas, ja mazais ir nemierīgs, gan ēdot no mammas krūts, gan arī pārējā laikā, pretēji kolikām, kas ilgst noteiktu laika sprīdi vakaros.
Citi lasa
Mammas, kuru bērniņiem ir govs piena alerģija, stāsta, ka dažkārt noturējušas bērniņu visu dienu uz rokām, jo viņš neļauj, ka viņu noliek uz grīdas vai gultiņā, mazo ir grūti pabarot. Katram bērnam simptomu kopums var būt atšķirīgs – vienam var būt tikai viens, bet citam visi kopā. Tie var parādīties gan uzreiz pēc ēšanas, gan pēc vairākām stundām. «Ja vecāki ir pamanījuši simptomus, kas varētu liecināt par nespēju šķelt piena olbaltumu, tad nekavējoties jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs pie citiem speciālistiem, kas varēs noteikt precīzu diagnozi,» uzsver vecmāte un krūts zīdīšanas speciāliste Anda Veismane.
Ko tas īsti nozīmē?
Vispirms būtu jāsaprot, kas tieši mazajam rada diskomfortu – govs piena olbaltumu nepanesība vai laktozes nepanesība jeb laktozes intolerance, kas tiek saukta arī par piena cukura nepanesību. «Govs piena olbaltumu nepanesība ir alerģiska izpausme pret olbaltuma sastāvdaļām pienā – kazeīnu, laktalbumīnu, laktoglobulīnu. Savukārt piena cukura nepanesības gadījumā bērna organismā trūkst fermenta, kas šķeļ laktāzi,» atšķirības skaidro Anda Veismane. Noskaidrojot, kas ir pie vainas, mainās arī turpmākā rīcība. Ja ir govs olbaltuma nepanesība, mātei no savas ēdienkartes pilnībā jāizslēdz piena produkti. Savukārt, ja bērniņam ir laktozes nepanesība, tad māmiņa var turpināt lietot piena produktus ar nosacījumu, ka pirms katras ēdienreizes bērnam tiek iedota laktāze. Mammas bieži mēdz pašas noteikt diagnozi, taču abām šīm nepanesībām ir ļoti līdzīgi simptomi. Tāpēc, lai precīzi noteiktu, kas bērniņam kaiš, ir jādodas pie ārsta.
Jānomierina mamma, ka govs piena nešķelšana zīdaiņa vecumā nekādā ziņā nenozīmē, ka visu mūžu cilvēkam nāksies sadzīvot ar šo vai citu alerģiju.
Un, kamēr noskaidro, pret ko tieši bērniņam ir alerģija, labāk izņemt no ēdienakartes visus piena produktus un aizvietot tos ar sojas, kazas un citiem produktiem. Mūsdienās pieejams rīsu, griķu un citu graudu piens, krējums un citi ne mazāk veselīgi produkti. Jānomierina mamma, ka govs piena nešķelšana zīdaiņa vecumā nekādā ziņā nenozīmē, ka visu mūžu cilvēkam nāksies sadzīvot ar šo vai citu alerģiju. Visbiežāk šī problēma ir īslaicīga, ilgst vien pāris mēnešu. Kā stāsta Vizma Meikšāne, reizēm bērniņš, sākot straujāk augt, uzņem vairāk mammas piena nekā iepriekš un viņa organisms vienkārši nespēj sašķelt tik daudz govs piena olbaltumu, nevis nespēj to šķelt vispār. Ļoti bieži, kad māmiņa vienu līdz divus mēnešus ievērojusi diētu, var atsākt lietot piena produktus, un mazajam viss ir kārtībā. Tomēr katras izmaiņas ēdienkartē jāievieš, konsultējoties ar ārstu.
Uzmanīgi jālasa etiķetes
Ja bērniņš ēd mākslīgo piena maisījumu, zīdaiņa vecākam ļoti uzmanīgi jālasa pārtikas produktu marķējumi, jo dažādu produktu sastāvā ļoti bieži ir piens. To ieteicams darīt arī vēlāk, kad bērniņš jau paaudzies, jo organisma nespējai šķelt piena olbaltumu raksturīgie simptomi var izpausties arī vēlāk. Lielāks risks, ja bērns kopumā ir alerģisks, ir atopiskais dermatīts, kā arī, ja vienam vai abiem vecākiem ir astma, pārtikas alerģija, siena drudzis, nātrene vai ekzēma.
Ja alergēnu – piena produktus – izņem no barojošās mammas un bērna ēdienkartes, alerģijai vajadzētu pāriet līdz triju gadu vecumam.
Anda Veismane uzsver, ka tomēr arī šajā situācijā ļoti svarīgi nepārtraukt bērniņa barošanu ar krūti. «Barojošai mammai ir jāizslēdz no ēdienkartes piens un piena produkti – galvenais būt radošai un izdomas pilnai!» saka krūts zīdīšanas speciāliste.
Zināšanai! Simptomi, kas var liecināt par bērna organisma nespēju šķelt govs piena olbaltumu:
- bērns ēdot ir izteikti nemierīgs,
- vēdersāpes,
- zaļa kaka,
- kaka ar dzīslainu asins piejaukumu,
- izsitumi.
Receptes mammai un bērnam, lai izvairītos no vēdera sāpēm
Cepumi bez piena, olām, miltiem
Vajadzīgs:
- 2 banāni
- 1 glāze auzu pārslu
Kas jādara?
Visu samīca un veido cepumus! Virsū var likt ogas vai tumšo šokolādi. Cep, kamēr cepumi ieguvuši gatavu cepumu konsistenci.
Kūka bez piena
Vajadzīgs:
- 1 glāze miltu
- 1 glāze mannas
- cukurs pēc garšas
- 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
- 5–6 āboli
- eļļa
Kas jādara?
Miltus, mannu, cukuru un cepamo pulveri sajauc bļodā. Citā bļodā sarīvē ābolus. Cepamajā traukā liek kārtās miltu, mannas, cukura un cepamā pulvera maisījumu un rīvētus ābolus, katru kārtu pārslakot ar eļļu. Kūku gatavo tā, lai virskārtā būtu miltu, mannas, cukura un cepamā pulvera maisījums, un tam visam virsū jāuzlej eļļa. Var dekorēt ar ogām vai ievārījumu – esi radoša!