• FFP2 sejas maskas – vai nepieciešamas mums visiem?

    Jautājumi un atbildes
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    10. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar ko FFP2 maskas atšķiras no citām, un kam tādas vajadzētu nēsāt? Konsultē Elīna Languša, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vecākā infekciju kontroles māsa.

    Kas īsti ir FFP2 maska?

     

    Izrādās, Latvijā tās jau regulāri tiek lietotas – tādas izmanto paši mediķi, pārsvarā slimnīcās. Kā skaidro Elīna Languša, FFP2 maskas patiesībā ir respiratori ar daudz augstākām aizsardzības spējām nekā medicīniskajām jeb ķirurģiskajām maskām. Paralēli FFP2 tiek lietoti arī respiratori ar vēl augstāku aizsargspēju – FFP3. Aizsargspējas ir patiešām iespaidīgas – FFP2 respirators izfiltrē 94–95% sīko gaisa daļiņu, bet FFP3 – aizsardzības pakāpe ir vēl augstāka, tiek izfiltrēts pat 98–99%.

    Taču šie aizsarglīdzekļi ir jūtami dārgāki nekā parastās medicīniskās aizsargmaskas, turklāt jāņem vērā – tos nēsājot ilgāk par paredzēto laiku, ir liels risks pārnest infekciju.

    Kas īsti nodrošina aizsardzību? Respiratoram ir vairāki filtrācijas slāņi – plānāki un biezāki –, kas izfiltrē gan no ārpuses ienākošo, gan paša izelpoto gaisu. Atkarībā no tā, kas ir ražotājs, var atšķirties to biezums, slāņu daudzums un materiāls. Svarīgākais – lai respirators atbilstu standartam. To apzīmē ar N95, KN95 vai EN149 (iespējams, var būt vēl kāds variants, jo dažādās valstīs viena un tā paša standarta apzīmējums var atšķirties).

    Respiratori atšķiras ar vēl vienu būtisku iezīmi – ir respiratori ar vārstu un ir bez tā. Respiratori ar vārstu izelpas laikā pietiekami nefiltrē izelpoto gaisu, līdz ar to labi pasargā respiratora valkātāju, bet nepietiekami pasargā apkārtējos, ja valkātājs ir inficēts. Respiratori bez vārsta ir drošāki visiem, taču tajos ir grūtāk elpot.

    Tomēr jebkurš respirators ir drošāks par maskām – tas sejai piegulst cieši, un pat vārsta respiratoram vieta, kur elpa izplūst, ir salīdzinoši maza.

    Savukārt maskai ir daudzkārt plānāks un caurlaidīgāks filtrējošais slānis, sānos ir daudz spraugu, pa kurām var brīvi staigāt gaiss.

    Vai viegli valkāt respiratoru?

    Ilgstoši strādāt respiratoros ir grūtāk, jo maskas tomēr gaisu laiž arī caur malām, ir vairāk iespēju brīvi ieelpot un izelpot, atzīst Elīna Languša: «Vēl grūtāk ir, ja ilgstoši jārunā ar pacientiem vai kaut kas jāstāsta. Taču arī pie tā pierod. Es pati 10 gadu esmu strādājusi par operāciju māsu, tāpēc man masku valkāšana grūtības nesagādā.»

    Slimnīcā mediķiem, respiratoru nenoņemot, parasti jāstrādā vismaz trīs četras stundas. Respiratoru atkārtoti lietot nedrīkst – uz tā nosēžas un savairojas baktērijas, tāpēc, piemēram, pēc kafijas pauzītes to nedrīkst atkal likt uz sejas.  

    Mediķi FFP2 un FFP3 respiratorus pārsvarā lieto kovida slimnieku aprūpes nodaļās un paņemot materiālu Covid-19 analīzēm. Aprūpējot citus pacientus, ja nav aizdomu par inficēšanos ar Covid-19 un arī pacientam ir maska, var lietot parastās medicīniskās maskas. Ja pacients kāda iemesla dēļ nevar likt masku, tad gan mediķim pie viņa jāierodas respiratorā un aizsargbrillēs.

    Svarīgi!

    Respirators ir pareizi jāuzvelk – ja tas cieši nepiegulst sejai, aizsardzību nevar garantēt. Tas jāpieregulē ar gumijotajām saitēm (tās var, piemēram, sakrustot) un pielokot stieplīti deguna daļā.

    Vai vērts valkāt divas maskas vienlaikus?

    Skatoties ziņu raidījumus par karstajiem notikumiem ASV, var pamanīt cilvēkus, kuri vienu virs otras uzvilkuši divas sejas aizsargmaskas. Izrādās, tā nav nekāda ielu mode, bet infektologu ieteikumu ievērošana. ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči atzinis, ka tā nav slikta ideja un rada dubultu aizsardzības barjeru.

    Iekšējam slānim vairāk piemērota ir medicīniskā vienreizlietojamā maksa, bet ārējam – divslāņu mazgājamā auduma maska. 

    «Var, protams, valkāt divas maksas uzreiz, bet šaubos, vai tas būs higiēniskāk un drošāk, nemaz jau nerunājot par izdevumiem,» uzskata Elīna Languša. «Divas maskas tiek vilktas, lai būtu lielāks filtrācijas slāņu skaits. Taču to var panākt arī vienkāršāk – ja cilvēkam ir auduma maska ar trim slāņiem vai maska ar diviem slāņiem un ievietotu papildu filtrējošo materiālu, nav nekādas vajadzības valkāt divas maskas.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē