• Dakteris sāls — kā tas palīdz bronhītu ārstēšanā

    Slimības
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    24. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nolēmu savu ieilgušo bronhītu ārstēt ar sāls istabas palīdzību… Skaidro Iveta Dēvita – Sāls alas vadītāja.

    Mans eksperiments

    Sāls istabas dažādās Latvijas pilsētās, pārdzīvojušas pirmo interesentu bumu, turpina darboties, tā pierādot – haloterapijā kaut kas tomēr ir! Nolemju iegriezties Sāls alā, kas atrodas Veselības centra 3 telpās. Tur tieku laipni sagaidīta, man palūdz uzvilkt zilās bahilas un matus paslēpt zem baltas cepurītes. Seansa ilgums būšot 40 minūtes. Eju iekšā sāls pasaulē!

    Jau paverot durvis, kļūst skaidrs, ka šī ir atšķirīga vide – gaiss sauss, un tam ir knapi nojaušams aromāts. Sāls nav žēlots, tas ir visur – gaiši pelēkajās sienās, gurkst zem kājām. Telpā ir vairāki guļamkrēsli un pat bērnu spēļu stūrītis.

    Fonā skan jūras viļņu šalkoņa – ļoti relaksējoši.

    Iekārtojos, apsedzos un dzirdu, kā darbiniece aizejot saka: «Eju slēgt iekšā haloģeneratoru!» Pēc mirkļa no sāls izciļņa pie sienas atskan dūkoņa un telpā sāk izplatīties tādi kā sāls putekļi. Sajūtu tos uz lūpām. Mana elpa lēnām nomierinās, ir silti, omulīgi, un sāku apzināti dziļi elpot sāļo gaisu. Negribas pat pakustēties, pilnīga relaksācija. Laikam biju atslēgusies, jo veras durvis, un darbiniece saka – seanss esot veiksmīgi galā. Tā arī nesapratu – biju aizmigusi vai ne, katrā ziņā izbaudīju dziļu atpūtu. Pilnīgi pieļauju, ka vīrusu sezonā, un ne tikai, būtu vērts iziet pilnu kursu – vismaz desmit reizes. Faktiski šī bija arī laba relaksācija darbadienas skrējiena pārtraukumā, turklāt, ja vēl vienlaicīgi tīrās mani elpceļi!  

    Kā tas strādā?

    Haloterapijas aizsākumi meklējami tālu pagātnē – mūki esot dziedinājuši cilvēkus sāls alās. Sāls terapiju pazina arī Senajā Grieķijā un Romā. Vēlāk, 19.–20. gadsimtā, ārsti sāka runāt par to, ka sāls raktuvju gaisam, kas piesātināts ar sāls daļiņām, piemīt ārstnieciskas īpašības. Tika novērots, ka sāls raktuvju darbinieki nemaz vai krietni mazāk slimo ar elpošanas ceļu slimībām un tuberkulozi. Vairākās vietās pasaulē bijušajās sāls raktuvēs, sāls alās pazemē ierīkoja sanatorijas.

    Tādas joprojām darbojas, piemēram, Ukrainā, Austrijā, Polijā un citviet. Tur ir gan gultas, gan notiek ārstnieciskā vingrošana un dažādas procedūras. Protams, tādas vietas apmeklē cilvēki, kam nav bail no nolaišanās dziļāk pazemē. Tad arī zinātnieki sāka domāt, kā šo dabīgo mikroklimatu pārnest virszemē. Bija skaidrs – no tā cilvēkiem ir vieglāk elpot, viņi mazāk slimo… Tika izgudrots sāls izsmidzināšanas aparāts – haloģenerators –, kas palīdz noslēgtā telpā radīt pareizo sāls mikroklimatu.

    Mūsu sāls istabā izmantojam divu veidu sāli.

    Sienas un grīdas sedz akmens sāls pārklājums – tas būtībā ir parastais rupjais sāls, ko mēs kādreiz bērām zupā.

    Tikai šis sāls ir bez piedevām, kas tam tiek pievienotas tagad, – bez smalcināta kaļķa, pretsalipes vielām un citiem brīnumiem. Taču sāls istabā pats svarīgākais ir haloģenerators – tas smalcina un telpā izplata tīru, sertificētu, farmakoloģisko sāli. Tas ir tas pats sāls, ko pārdod aptiekās dažādos medicīniskos šķīdumos. Visa seansa laikā sāls izsmidzinās telpā un veido noteiktu mikroklimatu – to varētu salīdzināt, piemēram, ar klimatu Izraēlā pie Nāves jūras.

    Ārsti nenoliedz

    Būtībā tas ir kā sausais inhalators. Ieelpotie sāls joni nosēžas elpošanas ceļu gļotādā. Paaugstinātā nātrija jonu koncentrācija piesaista šķidrumu no starpšūnu telpas un tā novērš tūsku. Šūnas, kas atrodas gļotās, – baktērijas, leikocīti un epitēlija šūnas ar tajās iekļautiem vīrusiem – zaudē mitrumu un iet bojā, tiek veicināta gļotu šķidrināšanās. Vislabāko efektu var panākt, ja iziet pilnu kursu – vismaz desmit reizes, nākot katru otro, trešo dienu pēc kārtas, jo jāievēro procedūras regularitāte. Piemēram, ja ir pamatīgi aizlikts deguns, pozitīvas izmaiņas sākas jau pēc vienas, divām reizēm, jo deguns sāk tīrīties.

    Šurp nāk cilvēki ar ģimenes ārstu, pediatru, pulmonologu, alergologu ieteikumiem.

    Lielākoties tie ir ārsti, kas ir nedaudz citādāki – zaļāk domājoši, kas meklē arī alternatīvas medikamentiem.

    Taču nāk arī cilvēki paši, kas vēlas skriet vīrusiem pa priekšu, lai tie viņus nenoķertu. Ļoti čakli nācēji ir vecāki ar bērniem – gan bērnudārzniekiem, gan skolniekiem. Vecāki pārliecinās, ka pēc izieta pilna kursa bērni tiešām retāk slimo. Vairs nav tā – trīs dienas dārziņā, trīs nedēļas pa māju. Kādreiz viņi turpina nākt reizi nedēļā izelpoties – tā teikt uz dezinfekciju.

    Tagad, pavasarī, alergologi sūta savus pacientus, lai viņiem atvieglotu simptomus, kad kasās kaklā un asaro acis. Jo te ir tīra vide, sāls visu dezinficē. Sāls palīdz pie psoriāzes – mammas ir vedušas savus bērnus, jo dermatologs ieteicis. Protams, komplektā ar citu ārstēšanu. Šurp nāk jogas meitenes uz nodarbībām – izritina paklājiņus, vingro un dziļi elpo. Te ir notikušas arī ciguna nodarbības. Uz sāls istabu nāk arī cilvēki, kas atmetuši smēķēšanu, lai atbrīvotos no tā, kas elpceļos sakrājies.

    Noder pret astmu

    Arī man pašai ir personīgā pieredze, ko noteikti neiesaku citiem pieņemt par vienīgo patiesību, taču – tā notika. Divi dažādi ārsti pulmonologi apstiprināja vidēji smagu astmu. Lietoju pūšamos hormonālos preparātos divreiz dienā. Sāku papildus apmeklēt sāls istabu, ārsti to atļāva papildus ārstēšanai. Ja pa dienu biju izgājusi sāls istabas seansu, jutu, ka aizvērtie elpceļi nāca vaļā, bija vieglāk elpot.

    Domāju – kāpēc man tas pūšamais baloniņš vēl vajadzīgs?! Un tā es uz savu galvu pārstāju lietot zāles. Desmit dienu kursa vietā veselu mēnesi devos uz sāls istabu, eksperimentēju – bija vieglāk atkrēpoties, jutos ļoti labi. Tad atkal aizgāju pie pulmonologa, man uztaisīja testu, lai pārliecinātos, kāda ir mana ieelpa un izelpa. Tobrīd noklusēju, ka zāļu baloniņu vairs nelietoju. Abi ārsti apstiprināja, ka ir ļoti labi rādījumi un lai es tāpat turpinu.

    Sāls istabu IESAKA, ja ir:

    • hronisku elpceļu slimības, astma, hronisks bronhīts;
    • deguna blakusdobumu infekcijas, iesnas;
    • hroniskas rīkles mandeļu slimības;
    • dermatīts, ekzēma, strutaini iekaisumi, akne.

    NEIESAKA, ja ir:

    • paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis;
    • onkoloģiskas un nieru slimības;
    • izteikti augsts asinsspiediens, sirds mazspēja;
    • jebkura kaite paasinājuma periodā.
    «Šurp nāku jau gadiem!»

    Ludmila, 68 gadi:

    «Uz sālsistabu nāku jau piecus gadus. Pirmo reizi mani atveda paziņa, kurai pašai bija klepus. Sapratu – kad sāc dziļi elpot sāli, tas momentā iedarbojas, un sliktais nāk ārā. Citreiz man ir ļoti aizštopēti bronhi, grūti elpot, nevaru atklepoties – tad skrienu šurp. Un vēl – cik laba kļūst sejas āda! Tāpēc es sāls istabā vienmēr atsedzu dekoltē zonu, savelku blūzes piedurknes uz augšu, citreiz arī bikšu galus. Šogad pārdzēros pienu un pirmo reizi mūžā dabūju alerģiju – izmetās sarkani plankumi. Pēc sāls istabas viss bija prom. Parasti izeju 10–15 seansus un tad kādu laiku izlaižu. Profilaksei – ideāli!»

    Ko par to domā ārsti?

    «Eju pati un iesaku citiem!» – Inga Paradovska, ģimenes ārste privātpraksē:

    «Iesaku saviem pacietiem – gan pieaugušajiem, gan bērniem, ja ir biežas un hroniskas elpceļu saslimšanas, bronhīts. Sāls piesaista ūdeni un sašķidrina krēpas, tādēļ pacientiem ar elpceļu veselības problēmām ir vieglāk atklepoties, klepošana samazinās vai izzūd pavisam. Vieglāk kļūst arī alerģijas pacientiem, kam ir iekaisušas elpceļu gļotādas, jo mazinās tūska. Sālsistabu apmeklēju arī pati, ja ir ilgstošs klepus, no kā grūti atbrīvoties. Efekts nav uzreiz, bet pēc pilna kursa tas tiešām ir.»

    Kur un par cik?

    • Sāls ala – Rīgā, F. Sadovņikova iela 20, tālrunis 26393300. Cena par 40 min – pieaugušajam un pieaugušajam +1 bērns vecumā līdz 6 gadiem – 6 eiro. Bērniem no 7 līdz 16 gadiem, senioriem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – 4 eiro.
    • Sāls istaba Rīgas 1. slimnīcā – Rīgā, Bruņinieku ielā 5, tālrunis 67366323. Cena par 30 min – 6 eiro, bērniem no 3 gadu vecuma – 4 eiro.
    • Sāls istaba Ogrē – Meža prospekts 9, peldbaseina Neptūns telpās, tālrunis 24334 011. Cena par 30 min – 6 eiro, bērnam līdz 7 gadiem – par brīvu, par otro un vairāk bērniem – 4 eiro, pensionāriem – 4 eiro.
    • Sāls istaba Liepājā – VCA Liepājas medicīnas centrs poliklīnikā Brīvības ielā 95, tālrunis 63428796. Cena par 30 min. – 7 eiro, bērniem līdz 7 gadiem – par brīvu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē