• Covid-19 mājas aptieciņas minimums

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Laikā, kad vīrusa izplatība Latvija ir plaša un nekontrolēta, ieteicams parūpēties par to, lai mājās ir līdzekļi, kas var noderēt, ja no Covid-19 iespējams ārstēties mājas apstākļos. Iesaka Mēness aptiekas farmaceite Ieva Virza.
    • Medikamenti, kas pazemina temperatūru un galvassāpes, muskuļu sāpes, piemēram, paracetamola vai ibuprofēna tabletes. Ja mājās ir bērns, aptieciņā jābūt bērnam piemērotai medikamenta formai – paracetamolu vai  ibuprofēnu saturošam sīrupam vai paracetamolu saturošām svecītēm.
    • Kakla sāpēm noderēs tabletes vai kakla aerosols ar pretmikrobu, pretsāpju darbību. Vieglu kakla sāpju gadījumā der smitsērkšķu eļļas aerosols vai sūkājamās tabletes, kas satur hialuronskābi vai dažādas eļļas.
    • Klepus līdzekļi saslimšanas gadījumā jāpiemēro, atkarība no klepus rakstura. Tabletes vai sīrups ar pretklepus darbību satur islandes ķērpi, kodeīnu, savukārt atkrēpojoša iedarbība būs līdzekļiem, kas satur efeju, bromheksīnu, ambroksolu, acetilcisteīnu. Svarīgi! Pirms uzsākt jebkāda klepus līdzekļa lietošanu noteikti jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, lai pieņemtu pareizo lēmumu par klepus raksturu un gaitu.
    • Līdzeklis aizliktam degunam – deguna aerosols vai pilieni, kas satur hipertonisko jūras ūdeni vai ēteriskās eļļas, vai ķīmiskas vielas – oksimetazolīnu, ksilometazolīnu.
    • Zaļu tējas ar sviedrējošu, pretiekaisuma darbību, piemēram, liepziedu, aveņu drogu, vīgriezes, māllēpes, gaiļbiksītes vai pelašķu tēja.
    • Termometrs. Nav svarīgi kāds – mehāniskais, elektroniskais, bezkontakta. Slimības laikā visi ķermeņa temperatūras mērījumi ir jāfiksē, jo šī informācija ir noderīga ārstam, novērojot slimības gaitu.
    • Pulsa oksimetrs – ierīce, kas mēra skābekļa piesātinājumu asinīs un pulsa frekvenci minūtē.

    Apstiprināta Covid-19 saslimšanas gadījumā noteikti jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. «Jāņem vērā, ka ir ārkārtīgi svarīga Covid-19 slimības dinamika, jo tā atšķiras no parasta saaukstēšanās vīrusa!» atgādina «Mēness aptiekas» farmaceite Ieva Virza.

    Nokomplektētai mājas aptieciņai ir īpaša nozīme, lai simptomu gadījumā aptieka jāapmeklē nebūtu. Farmaceita konsultācija Mēness aptiekā ir pieejama arī attālināti (zvanot pa bezmaksas tālruni 8555). 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē