• Rīkles čakra saistīta ar vairogdziedzeri, svaru… Par ko organismā atbild 7 čakras?

    Netradicionālā medicīna
    Kaija Zemberga
    24. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ground Picture/Shutterstock.com
    Kas ir tie septiņi lotosa ziedi, kas mūsu ķermenī zied visās varavīksnes krāsās? No tā, cik spoži tie vibrē, cik plaši atveras vai brīvi piever ziedlapas, atkarīga mūsu veselība, emocionālā pašsajūta, dzīves ceļš.

    Čakru raksturojums

    Pamata čakra

    Pamata čakrai atbilst sarkanā krāsa, tā saistīta ar zemes stihiju. Enerģētiskais centrs simbolizē dzīvības enerģiju, kaisli, pašsaglabāšanās instinktu, drošības izjūtu. Čakra atrodas starp ānusu un dzimumorgāniem, tā saistīta ar virsnieru dziedzeri. Virsnierēs akumulējas bailes, kas paaugstina adrenalīnu un var radīt asinsspiediena svārstības, nervozitāti. Bailes rada trauksmi, depresiju.

    Pamata čakra atbild par kāju, pēdu, mugurkaula, kaulu, zobu, nagu, taisnās zarnas veselību.

    Ja čakra ir bloķēta, var parādīties hemoroīdi, aizcietējumi, caureja, salt kājas un rokas. Pirmo enerģētisko centru visvairāk bloķē bailes. Bailes zaudēt materiālo stabilitāti, mīļoto cilvēku, īpašumu, nespēju nodrošināt pamatvajadzības – ēdienu, siltumu, pajumti. Savukārt līdzsvarota šī virpuļa enerģija rada drošību, cilvēks nebaidās no pārmaiņām. Čakru līdzsvaro sarkanas krāsas apģērbs, vēlams vairāk laika pavadīt kopā ar mīļajiem, kopt dzimtas saknes, uzturā lietot augļus un dārzeņus sarkanā krāsā.

    Krustu čakra

    Otrajam enerģētiskajam centram atbilst oranžā krāsā un ūdens elements. Tā atrodas virs krustu kaula, divus centimetrus zem nabas. Krustu čakra saistīta ar olnīcām, sēkliniekiem, prostatas dziedzeri, un, ja tai ilgstoši trūkst enerģijas, parādās neauglības problēmas, reproduktīvo orgānu traucējumi, urīna nesaturēšana, samazinās libido, iespējama nosliece uz atkarībām.

    Čakra atbild par nieru, urīnpūšļa, iegurņa un krustu kaula veselību, regulē asinsriti, limfātiskās sistēmas darbību.

    Oranžais virpulis atbild par radošajām spējām, seksualitāti, prieku. Tas saistīts ar bērniņa ieņemšanu, iznēsāšanu, piedzimšanu. Visvairāk šo čakru bloķē kauns, kura sekas ir depresija, neizlēmība, vienaldzība, zems pašvērtējums. Garīgas un emocionālas saiknes trūkumu cilvēks bieži vien kompensē ar materiālo līdzekļu uzkrāšanu.

    Cilvēks, kuram otrā čakra līdzsvarā, ir radošs, iedvesmas pilns, pārliecināts par sevi. Lai harmonizētu šo enerģētisko centru, vēlams atrast hobiju, nēsāt oranžas krāsas apģērbu, uzturā lietot oranžas krāsas augļus un dārzeņus, mīlēt sevi, partneri, priecāties par dzīvi, biežāk nodarboties ar seksu.

    Saules pinuma čakra

    Saules pinuma enerģētiskais centrs ir dzeltenā krāsā, tā pamatelements – uguns. Čakra atrodas starp mugurkaula 12. krūšu un 1. jostas skriemeli. Šī saulīte saistīta ar aizkuņģa dziedzeri. Ja tā ir bloķēta, rodas kuņģa, aknu, žultspūšļa, liesas problēmas. Cilvēks sūdzas par gremošanas traucējumiem, paaugstinātu cukura līmeni asinīs, parādās nervozitāte, pasliktinās atmiņa, redze.

    Šo čakru visvairāk bloķē vainas izjūta – cilvēks nespēj uzņemties atbildību par savu dzīvi un neveiksmēs vaino sevi, citus.

    Saules pinums ir spēka centrs, un caur šo čakru cilvēks izpauž savu gribu. Līdzsvarota trešā čakra ir mierīgam cilvēkam, kas ar apņēmību un optimismu stājas pretī grūtībām. Viņš kontrolē emocijas, ir pārliecināts par sevi. Pārmērīgs enerģijas daudzums saules pinumā ir agresīvam, iedomīgam, lepnam cilvēkam, kas mīl komandēt. Lai sabalansētu šo čakru, vēlams nēsāt dzeltenu apģērbu un aksesuārus, dzintara, citrīna krelles, pārtikā lietot augļus un dārzeņus dzeltenā krāsā, uzņemties atbildību par savu dzīvi.    

    Sirds čakra

    Ceturtajam enerģētiskajam centram atbilst zaļā krāsa un gaisa stihija. Līdzcietības un beznosacījuma mīlestības čakra atrodas krūškurvja vidū starp mugurkaula 4. un 5. krūšu skriemeli. Ceturtais enerģijas virpulis saistīts ar laimes hormonu – aizkrūtes dziedzeri jeb tīmusu.

    Sirds čakra ar enerģiju apgādā sirdi, muguras augšdaļu, krūškurvi, krūtis, plaušas, rokas, veicina asinsriti.

    Ja sirds čakra ilgstoši bloķēta, pavājinās imunitāte, rodas sirds un asinsvadu slimības, astma, plaušu saslimšanas. Cilvēks jūtas vientuļš, viņu māc skumjas. Pārsātināta čakra signalizē par privātīpašnieciskumu, vēlmi rūpēties, glābt citus, aizmirstot par sevi. Šo čakru visvairāk bloķē skaudība, greizsirdība, skumjas.

    Pirmais rādītājs, kas liecina par to, ka sirds čakrai nepietiek enerģijas, ir vientulības, atstumtības izjūta.

    Cilvēks nespēj atvērties mīlestībai, dāvāt jūtas citiem un saņemt mīlestību pretī. Līdzsvarota enerģijas plūsma stiprina imūnsistēmu, cilvēks izstaro mīlestību, līdzjūtību, ir devīgs, laipns, iecietīgs. Lai balansētu šo čakru, vēlamas garīgās prakses. Ieteicams kontaktēties ar tuvākajiem, vairot pozitīvas emocijas, nēsāt apģērbu un rotas zaļā krāsā. Kabatā vai somiņā var nēsāt rozā kvarcu. Uzturā jālieto dārzeņi, zaļumi, augļi zaļā krāsā.

    Rīkles čakra

    Rīkles čakrai atbilst tirkīzzila krāsa, stihija – ēters. Kakla enerģijas centrs atrodas starp mugurkaula 3. un 5. kakla skriemeli, netālu no balsenes. Šī saulīte saistīta ar vairogdziedzeri, ietekmē svaru, dzirdi, saistīta ar smaganu, zobu veselību, kakla problēmām. Bloķēta rīkles čakra var izsaukt balssaišu, bronhu, barības vada, deguna slimības. Simptomi, kas var liecināt, ka piektajai čakrai trūkst enerģijas, ir klepus, stīvums plecos un kakla daļā.

    Pārsātināta čakra izpaužas kā ļaunums un meli, dusmas, kas var būt vērstas pret sevi un citiem.

    Rīkles čakru visvairāk bloķē meli, verbāla agresija, arī kautrība, nespēja izteikt savu viedokli. Par līdzsvarotu enerģiju liecina domu tīrība, spēja izteikt savas domas, emocionālā inteliģence. Ja enerģētiskais centrs bloķēts, cilvēks pastāv uz savu viedokli, kritizē citus, var stostīties, runājot balss ir aizžņaugta, trīcoša. Lai sabalansētu šo čakru, jāpievērš uzmanība runas veidam, ir jābūt patiesam, jādzied – dziedāšana palīdz atbrīvot runas centru.

    Trešās acs čakra

    Sestajam enerģētiskajam centram atbilst indigo krāsa un gaismas elements. Pieres čakra atrodas starp uzacīm, tā saistīta ar hipofīzes dziedzeri. Šis virpuļojošais enerģijas disks pārvalda acis, galvaskausa pamatni, seju, deguna blakusdobumus, smadzenes, centrālo nervu sistēmu. Ja trešās acs čakra bloķēta, rodas redzes traucējumi, iespējamas galvassāpes, migrēna, miega traucējumi.

    Pieres čakru visvairāk bloķē ilūzijas. Nelīdzsvarota enerģija pieres čakrā liecina, ka cilvēks koncentrējas uz materiālā labuma gūšanu.

    Viņam var būt augsts intelekts, viņš var pat kļūt iedomīgs par savām prāta spējām, zināšanu bagāžu, taču noraida garīgumu, visu, kas nav izskaidrojams ar zinātniskām metodēm.

    Ja pieres čakrai nepietiek enerģijas, cilvēks nespēj koncentrēties, domāt, neatveras jaunām idejām, neuzticas intuīcijai, baidās no nākotnes. Līdzsvarota enerģija attīsta sesto maņu, intuīciju, vizualizācijas spējas, pastiprina iedomu un fantāziju pasauli. Attīstīta pieres čakra ir kā portāls, caur kuru atveras garīgā pasaule. Ja cilvēks nodarbojas ar meditāciju, garīgām praksēm, šī čakra palīdz nodibināt kontaktu ar zemapziņu, paplašināt apziņu, uztvert citas realitātes, kontaktēties ar augstākiem spēkiem.

    Vainaga čakra

    Vainaga čakra atrodas galvas virspusē, tā ir violeta, balta vai zeltaina, pamatelements – doma. Šis centrs saistīts ar epifīzes dziedzeri, kas sekmē melatonīna izdalīšanos. Šis hormons ietekmē miega kvalitāti, reproduktīvo sistēmu, bioloģiskos ritmus. Disbalanss šajā čakrā var radīt mentālas problēmas – atmiņas zudumu, depresiju, Alcheimera un Pārkinsona slimības, šizofrēniju. Pārāk augsta enerģētiskā centra aktivitāte ir garīga augstprātība, pārākuma apziņa, bet visvairāk šo čakru bloķē lepnība. Ar vainaga čakru saistīta smadzeņu garoza, smadzenes un viss pārējais ķermenis.

    Pastāv uzskats, ka apgaismota dvēsele atstāj ķermeni caur septīto čakru.

    Līdzsvarota septītā saulīte atbrīvo cilvēku no ilūzijām, maldiem, savukārt vāji attīstīta vainaga čakra traucē pieņemt lēmumus, cilvēks izjūt iekšēju tukšumu, viņam trūkt mērķa, uz ko tiekties. Sekas – spēka zudums, depresija, emocionāls trulums. Cilvēkam ar vāju kroņa čakru ir jāmeditē, jānodarbojas ar jogu, cigunu, jāveic klusuma prakses. Meditējot, veicot garīgās prakses, ir iespējams sasniegt apgaismību. Bet apskaidrotu cilvēku neietekmē negatīvas emocijas, viņam ir mierpilna aura, fiziski vesels ķermenis. Šāds cilvēks ir laipns, devīgs, gudrs. Viņš izstaro zeltainu enerģiju, kas pārveido visu apkārt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē