• Cik droši pandēmijas laikā ir tur, kur pats ķeizars kājām iet?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko darīt, ja dabiskās vajadzības sauc brīžos, kad esam ārpus savas mājas, piemēram, lielveikalā, veselības aprūpes iestādē vai darba vietā? Cik drošas koplietošanas tualetes telpas ir Covid-19 laikā? Apkopojam padomus, kā būtu drošāk rīkoties.

    Ko darīt, lai izvairītos no iespējamajām briesmām? Neapmeklēt publiskās tualetes vispār? Daudzos gadījumos tas var būt neiespējami. Turklāt viss nav arī tik briesmīgi, kā sākotnēji izklausās, jo bīstami tas var kļūt tikai gadījumos, ja slikti vēdināmā publiskajā tualetē līdzās ir vairākas kabīnes un blakus esošajā ir gadīsies ar Covid-19 inficējies cilvēks.

    Atceries, ka it visur ir jābūt uzmanīgam un vispirms jāievēro elementārie piesardzības pasākumi – sejas maska, distance no citiem un roku mazgāšana. Tāpat nevajadzētu aizmirst par durvju rokturiem un durvju aizvēršanu – ejot arā no tualetes, centies nepieskarties durvīm vai rokturim ar nomazgātajām rokām, bet gan mēģini tās atvērt un aizvērt, piemēram, ar elkoni.

    „Mazāks risks ir labi vēdinātās tualetes telpās. Tas nekas, ja būs drusku jāpadrebinās aukstumā! Tā noteikti ir drošāk nekā noķert vīrusu, kura izraisītās slimība un tās  sekas var būt patiešām smagas,” atzīst Mēness aptiekas farmaceits Vadims Brižaņs.  Taču ideālā gadījumā, piemēram, pirms došanās iepirkties vai pie ārsta, tualeti apmeklē pēdējā brīdī vēl mājās!

    Kas jāievēro, lai publiskās tualetes apmeklējums būtu drošs:

    • Sejas maska arī tualetē

    Apmeklējot publisko tualeti, būtu jāvalkā sejas maska, kas šobrīd nepieciešama itin visās telpās, bet jo īpaši, ja blakus tualetes kabīnēs ir vēl kāds cilvēks.

    • Novērtē tualetes tīrību!

    Dažkārt publiskajās tualetēs pie sienas redzamā vietā ir saraksts, kad telpa tīrīta. Aplūkojot šo sarakstu, varēsi secināt, cik tā ir tīra vai netīra un cik ilgs laiks pagājis kopš pēdējās uzkopšanas. Tā var labāk saprast, cik cilvēki to jau varētu būt apmeklējuši pēc tīrīšanas.

    • Saglabā attālumu no citiem!

    Tāpat kā jebkurā citā vietā centies ievērot distanci no pārējiem cilvēkiem. Publiskās tualetes nemēdz pūt plašas, taču vari izvēlēties tālāko kabīnīti, nostatu no citiem. Tāpat arī vīrieši var izvēlēties pisuāru, kura tuvumā citi nenokārtojas.

    • Jo mazāka saskarsme ar virsmām, jo labāk

    Parastos apstākļos cilvēki, izmantojot tualeti, apsēstos. Taču jāatceras, ka ir jācenšas pēc iespējas mazāk saskarties ar dažādām virsmām. Uz tualetes poda apmales var būt virkne dažādu mikrobu un baciļu. Ja ir pieejams, var izmantot poda riņķa dezinficēšanas līdzekli vai speciālos vienreiz lietojamos poda virsmas pārklājus, kas būs daudz higiēniskāk nekā vienkārši apsēsties uz apmales, kuru, iespējams, pirms tam izmantojuši daudzi. Tāpat var aptiekā iegādāties un līdzi paņemt mitrās salvetes ar dezinfekcijas līdzekli un sēdvietu notīrīt.

    • Izvairies no pilienu mākoņiem

    Pirms nolaid ūdeni, aizver poda vāku, lai gaisā neizplatītos pilienu daļiņas. Tā būsi parūpējies par līdzcilvēkiem. Taču, ja podam nav aiztaisāmā vāka, tad pirms ūdens nolaišanas atkāpies un uzreiz pamet kabīni. Turklāt, atverot vai aizverot poda vāku un piespiežot ūdens nolaišanas mehānismu, var izmantot tualetes papīra gabaliņu, lai ar rokām nebūtu jāpieskaras virsmām. Ja ūdens padeve ir automātiska, iespējami ātri jāpamet kabīni.

    Kad tuvojies izlietnei nomazgāt rokas, lūko, vai tur jau nav izveidojies pūlis. Ja ir iespēja, atkāpies un uzgaidi. Izvēlies piemērotu neliela tilpuma roku dezinfekcijas līdzekli un vienmēr rezervē nēsā to līdzi kabatā vai somiņā.

    • Roku žāvētājs vai papīra dvieļi?

    Protams, pēc tualetes apmeklējuma obligāti ir jānomazgā rokas, taču pēc tam tās nepieciešams nosusināt. Pētījumi rāda, ka jaudīgi gaisa žāvētāji var gaisā izpūst vīrusa daļiņas, taču eksperti uzskata, ka gan papīra dvieļi, gan šie žāvēšanas aparāti ir vienlīdz riskanti. Ir lasīti arī speciālistu viedokļi, kas rāda, ka gaisa žāvētāji varētu būt mazāk riskanti, jo izkliedē apkārtējo gaisu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē